Π.Ο.Λ.: Επιστολή σε ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη για το νέο ΠΔ Μεταθέσεων - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Π.Ο.Λ.: Επιστολή σε ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη για το νέο ΠΔ Μεταθέσεων


 

Ημερομηνία :31-12-2020

Αρ.Πρωτ:24/2020

Από: Πανελλήνια Ομοσπονδία                                      Προς: Υ.ΝΑ.Ν.Π κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη

         Λιμενικών (Π.Ο.Λ.)

 

Θέμα : Π.Δ. Μεταθέσεων στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Κύριε Υπουργέ


Για ακόμη μία φορά επανερχόμαστε προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα που διαπιστώνονται με το καθεστώς μεταθέσεων των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

1. Είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας κατά τη διαβούλευση και πριν τη ψήφιση  των σχετικών διατάξεων περί μεταθέσεων του ν.4676/20 ,ενός νόμου που συν των άλλων έχει συμπεριλάβει και μια σειρά ευεργετικών ρυθμίσεων υπέρ των συναδέλφων οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια απλά παρέμεναν στα αζήτητα ως ανεκπλήρωτα αιτήματα υπέρ των στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. 

2. Με την από 12-10-2020 (https://www.omospondia.gr/2020/10/blog-post_41.html) επιστολή μας ,σας είχαμε καταθέσει τις θέσεις μας εκφράζοντας παράλληλα και τη πεποίθησή μας πως έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να επανεξεταστούν από κοινού από την Ηγεσία και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τα σημεία του Π.Δ που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και αδικίες στη διαδικασία των μεταθέσεων .

3. Mε την από 29-10-2020 ανακοίνωσή μας (https://www.omospondia.gr/2020/10/blog-post_29.html) είχαμε αντιδράσει για τα όσα διαδραματίστηκαν  στις τακτικές μεταθέσεις του 2020 χαρακτηρίζοντάς τες ως ΄΄ΒΑΤΕΡΛΩ ΄΄ διότι :

Η διαδικασία ,οι χρόνοι εκτέλεσης , και τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι μεταθέσεις του 2020 θα αναδείξουν σοβαρά νομικά κενά.

Το 2021 θα ισχύσει νέο ΠΔ Μεταθέσεων με αρκετές διαφορετικές και νέες διατάξεις που θα αλλάξουν το status των μεταθέσεων.

Θα πραγματοποιηθεί η ανακατανομή των 1500 επιπλέον οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες ανά τη Ελλάδα . 

Αναμένεται σοβαρός αριθμός νέων στελεχών από τις παραγωγικές σχολές του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Αιγαίου.

4. Με την από 3-11-2020 (https://www.omospondia.gr/2020/11/blog-post_3.html ) ανακοίνωσή είχαμε εκδηλώσει την απογοήτευσή μας       αφού:

α. Η καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών αποφάσεων των τακτικών μεταθέσεων διαταράσσει την οικογενειακή συνοχή των συναδέλφων.

β. Οι μεταθέσεις κατά τη Β και Γ φάση από το ένα νησί στο άλλο προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.

γ. Ενώ μεγάλο καθώς των τακτικών μεταθέσεων κυρίως από νησιά θα εκτελεστούν μετά τη              παρουσία αντικαταστάτη.

5. Ενώ με την από 15-12-2020 (https://www.omospondia.gr/2020/12/blog-post_15.html) ανακοίνωσή μας τονίζουμε την ανάγκη συσχέτισης διατάξεων του καθεστώτος των μεταθέσεων με την επικείμενη κατανομή των οργανικών θέσεων καθώς και τη προοπτική ανακατανομής του συνόλου των οργανικών θέσεων.

Μετά από 3 μήνες  διαρκών παρεμβάσεων οι εξελίξεις μας δικαιώνουν καθώς τα όσα έχουμε επισημάνει ,στα όσα έχουμε διαφωνήσει και σε όσα ζητήματα έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας αποδεικνύουν ότι ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) βαδίζουμε σε μία λογική που δεν θα χρειαστεί να αποκρύψουμε κάτι από κανέναν και σε καμία περίπτωση η δράση μας δεν θα χαρακτηριστεί από ιδιοτελή συμφέροντα . 

Θωρώντας ως δεδομένο πως η εξέλιξη της διαδικασίας των προσφυγών επί των μεταθέσεων των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  θα είναι θετική για τις περισσότερες εξ αυτών ,γίνεται αντιληπτό ότι η ξεκάθαρη στάση της Π.Ο.Λ. συνέβαλε στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου των συναδέλφων. 

Στα ελάχιστα κενά που αφήνει μία τέτοια διαδικασία το σημαντικότερο είναι το ζήτημα των περιπτώσεων των μεταθέσεων με αντικαταστάτη αφού στη προκειμένη περίπτωση όποια και να είναι η στάση που θα ακολουθηθεί το αποτέλεσμα θα είναι προβληματικό αφού ή θα βιώσουμε για ακόμη μία χρονιά φαινόμενα όπου οι υπηρεσίες του Αιγαίου θα απογυμνωθούν ακόμη πιο πολύ ή θα δούμε συναδέλφους να παραμένουν εγκλωβισμένοι και δέσμιοι του στρεβλού συστήματος σε κάποιο νησί περιμένοντας τον αντικαταστάτη που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει !!!   

Ταυτόχρονα πληροφορούμαστε ότι το κείμενο του ΠΔ Μεταθέσεων επεστράφη από το ΣτΕ στο ΥΝΑΝΠ με παρατηρήσεις επί διατάξεων προς τροποποίηση ή απαλοιφή .

Η εξέλιξη αυτή  επιβεβαιώνει  τις ανησυχίες μας και ενισχύει τις διαφορετικές θέσεις μας αφού κάποιες από αυτές τις διατάξεις  είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν, ενώ άλλες θα δημιουργήσουν μεγάλη ανασφάλεια στους συναδέλφους και φαινόμενα αδικίας ενώ ως πρωτοτυπία θα χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και διατάξεις που ξεκάθαρα αντιβαίνουν στον Νόμο 1264/82.    


Κύριε Υπουργέ 

Ως εκ τούτου ,επειδή καθημερινά αποδεικνύετε την εκτίμησή σας για το έργο που επιτελούν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μέχρι τώρα έχουν στοιχήσει στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους ,θεωρούμε πως αφού υπάρξει ενημέρωση της Ομοσπονδίας μας για τις παρατηρήσεις του ΣτΕ επί των μεταθέσεων θα πρέπει σοβαρά να εξεταστεί το ενδεχόμενο της απεμπλοκής του καθεστώτος των μεταθέσεων από το ν.4676/20 με τη κατάργηση όλων των δεσμευτικών του διατάξεων και η θέσπιση ενός αυτόνομου ΠΔ Μεταθέσεων ( η βάση του οποίου ήδη υπάρχει) που θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των συνδικαλιστικών φορέων με τη Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία και θα χαρακτηρίζεται από την απλότητα του ,την δυνατότητα ευελιξίας και τη δικαιοσύνη προς όφελος των συναδέλφων.

Ακόμη και στη περίπτωση που το παρόν ΠΔ επιστραφεί στο ΣτΕ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε αυτή τη κατεύθυνση. 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να συνδράμει σε κάθε πρωτοβουλία που ως κίνητρο της θα έχει ένα καλύτερο μέλλον για το συνάδελφο .