Προαγωγές με «πατέντα ευρεσιτεχνίας».


Εκδόθηκε την 31-07-2026 η διαταγή – ανακοίνωση προαγωγής στον επόμενο βαθμό (Πλωτάρχη) στελεχών που προέρχονται από την σχολή ΔΥΛΣ (36ο σχολείο) και συμπλήρωσαν τα ειδικά τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την υπηρεσιακή εξέλιξη αυτή .

Θυμίζουμε πως την 11-05-2023 δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 56/2023 το οποίο τροποποιεί το Π.Δ.81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Το περιεχόμενο της διάταξης αυτής, που εκδόθηκε κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στα στελέχη και χωρίς καμία διαβούλευση (τουλάχιστον επίσημη) με τους συνδικαλιστικούς φορείς, αφορά από την μία στην ρύθμιση των θεμάτων προαγωγής των Αξιωματικών απευθείας κατάταξης και από την άλλη ,στο μεγαλύτερο της σκέλος, αφορά σε θέματα προαγωγής αποφοίτων εκ σχολής ΔΥΛΣ.

Πιο συγκεκριμένα αναιρεί το κριτήριο της υποχρεωτικής υπηρεσίας σε Λιμενική Αρχή ή σε σκάφος για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό για στελέχη (εκ ΔΥΛΣ) που κατέχουν τον βαθμό του Ανθυπασπιστή, Σημαιοφόρου και Υποπλοιάρχου τα οποία πλέον δύναται να υπηρετούν και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ με κυριότερες αυτών τα Γραφεία του Υπουργού, των Γενικών Γραμματέων, του Αρχηγού, των Υπαρχηγών και κάποιων υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ.

Μεταξύ άλλων στο Π.Δ 56/2023 γίνεται μνεία πως τα προαναφερόμενα στελέχη θα μπορούν να λάβουν κανονικά τις προαγωγές του σε Υπηρεσίες για τις οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη τα αντικειμενικά κριτήρια και τα μόρια τα οποία αντιστοιχούν σε αυτά κατά τη στελέχωσή τους με τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων, όπως οι Υπηρεσίες αυτές ορίζονται κατά τον χρόνο που υπηρετούν σε αυτές, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται κατ΄ εξουσιοδότηση των παρ. 1 και 5 του άρθρου 30 του ν. 4504/2017.

Από τη μία είναι άδικο για όσους επέλεξαν μια Λιμενική Αρχή ή ένα σκάφος για να -συμπληρώσουν τα απαιτούμενα προς προαγωγή προσόντα και από την άλλη παραμένει άγνωστο με ποιο κριτήριο δεν συμπεριελήφθησαν οι άλλες μισές Υπηρεσίες του Υ.ΝΑ.Ν.Π.-Α.Λ.Σ καθώς και πλήθος περιφερειακών Υπηρεσιών.

Να τονιστεί δε πως όσοι δεν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα προς προαγωγή προσόντα δεν προάγονται ποτέ στον επόμενο βαθμό .

Η Π.Ο.Λ. από την πρώτη στιγμή έκδοσης του Π.Δ 56/2023 αντέδρασε καταγγέλλοντας τις πρακτικές ευνοϊκής μεταχείρισης στελεχών εις βάρος των υπολοίπων χωρίς κανένα λογικό και ηθικό κριτήριο και για τον λόγο αυτόν μέχρι και σήμερα προσπαθεί για την απαλοιφή των διατάξεων για τα ειδικά τυπικά προσόντα .

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ενημερωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη, που ως Ομοσπονδία έχουμε προτείνει, τυγχάνει της αποδοχής τόσο του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όσο και της πολιτικής μας ηγεσίας και έχει κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση της.

Δυστυχώς όμως για λόγους που κάθε φορά είναι και διαφορετικοί η διάταξη  επιστρέφει χωρίς να έχει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την έκδοση της και περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Εν αντιθέσει όμως με την Π.Ο.Λ. υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το συνδικαλιστικό δαιμόνιο, με τις ευλογίες των ανωτέρω δυνάμεων βρίσκει λύση προκειμένου να προαχθούν τα δικά τους παιδιά μετακινούμενα στις προνομιούχες υπηρεσίες χωρίς πραγματικά να μετακινηθούν αλλά με «πατέντα ευρεσιτεχνίας» σε μία τραγική ιστορία που ξεκίνησε με συνδικαλιστικό υπόβαθρο από το 2023.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο αυτή η κατάσταση «σέρνεται» εδώ και τόσα χρόνια προβάλλοντας συνεχείς δικαιολογίες για την κωλυσιεργία αυτή που στα μάτια των συναδέλφων εμπεριέχει και την πρόθεση κάποιων να κρατούν τα στελέχη εγκλωβισμένα στην στασιμότητα .

Στις υπό προώθηση διατάξεις συμπεριλαμβάνονται και άλλα ζητήματα που έχει θέσει η  Ομοσπονδία μας όπως και η ρύθμιση της μισθολογικής μετάβασης από την ενέργεια στην αποστρατεία και το πρόβλημα που προκύπτει, μόνο για τα στελέχη του  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με την απώλεια της πρώτης σύνταξης του στελέχους που αποστρατεύεται διορθώνοντας άλλο ένα  σφάλμα ετών στο ΠΔ 81/2012 , της παραγράφου 2 του άρθρου 38 όπου λογίζει ως διαγραφή από τα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όσων αποστρατεύονται τη δέκατη πέμπτη ημέρα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (εδώ)

Η Ομοσπονδία μας ζητά από τον ΥΝΑΝΠ Κικίλια Βασίλη και το Αρχηγείο να δώσει οριστική λύση επιταχύνοντας τις διαδικασίες έκδοσης με την προώθηση  έστω και αυτοτελώς  των ώριμων προς έκδοση διατάξεων, ξεχωρίζοντας τις από τις διατάξεις που δημιουργούν κολλήματα,  αποκαθιστώντας παράλληλα  την αδικία που προκάλεσε το Π.Δ. 56/2023(προαγωγών) με  αναδρομική ισχύ.

Για το ΔΣ



Πηγή: Γρ. Τύπου-Ενημέρωσης Π.Ο.Λ. 




Νεότερη Παλαιότερη