Κρίση κόστους ζωής και Ελληνική οικονομία – Γραφείο συμβουλευτικής για συνταξιοδοτικά θέματα στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Κρίση κόστους ζωής και Ελληνική οικονομία – Γραφείο συμβουλευτικής για συνταξιοδοτικά θέματα στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

   



Κατόπιν πρόσκλησης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Κρήτης, με την υποστήριξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου, στην εκδήλωση με τίτλο: «Κρίση Κόστους ζωής και Ελληνική οικονομία»  αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ένωσης μας αποτελούμενο από τους Αθουσάκη Εμμανουήλ, Ανδρονίδη Αναστάσιο, Δεληγιάννη Ευάγγελο και Στρατιδάκη Αντώνιο παρευρέθηκε στην εκδήλωση την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Εισηγητής κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Δ/ντής ΙΝ.Ε. Γ.Σ.Ε.Ε., Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέδειξε τέσσερα μείζονα ζητήματα.

Πρώτον, το κύμα της ακρίβειας που βιώνουμε τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο έχει οδηγήσει σε κρίση κόστους ζωής με αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο και στην καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ειδικά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αναφέροντας ότι ακόμα και εισοδήματα της τάξης μέχρι και 1.500 ευρώ πλήττονται άμεσα από το κύμα ακρίβειας, τονίζοντας παράλληλα  ότι το φορολογικό σύστημα είναι βαθύτατα άδικο αφού το 82% των άμεσων φόρων εισπράττετε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους .

Δεύτερον, ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος του ύψους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και είναι αναγκαία μια σημαντική αύξησή του, αναλύοντας τον ορισμό του κατώτατου μισθού και τονίζοντας  παράλληλα ότι η επίτευξη αύξησης του είναι σημαντική  ούτως ώστε στη συνέχεια να  αυξηθούν και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Τρίτον, η διεθνής αβεβαιότητα δημιουργεί νέες εστίες αστάθειας που επιδεινώνουν τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας.

Τέταρτον, προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων είναι μείζονα προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Επίσης ενημερωθήκαμε για την δημιουργία γραφείου συμβουλευτικής στο Ηράκλειο Κρήτης για  θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά θέματα.

Όπως διευκρινίστηκε κατόπιν ερωτήματος από Ένωση μας, στο γραφείου συμβουλευτικής δύναται να απευθυνθούν και  στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να ενημερωθούν για συνταξιοδοτικά θέματα (διαδοχικής ασφάλειας κτλ)   δωρεάν και ενυπόγραφα για κάθε νόμιμη χρήση  από εργατολόγους. Το γραφείο λειτουργεί  στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 61 και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε (1ος Όροφος) τηλ επικοινωνίας 2810343616.

Στα πλαίσια του διήμερου των εκδηλώσεων σήμερα Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα  στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου από ώρα 14.00-18.00 εκδήλωση δια ζώσης νομικής πληροφόρησης όπου νομικοί του ΙΝ.Ε./Γ.Σ.Ε.Ε. θα απαντούν ερωτήματα σχετικά και με το Κοινονικοασφαλιστικό Σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (συνταξιοδοτικά κτλ), στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

                Γίνεται σαφές από τα προαναφερόμενα ότι τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΚ.ΑΚΤ. και οι οικογένειες τους ανήκουν στις κατηγορίες των πληγέντων , όπου ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων εξανέμισε την πρόσφατη εικονική αύξηση των αποδοχών των 20 € κατά μέσο όρο, με την κατάργηση μέρους των μνημονικών κρατήσεων .

Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης αιτούμαστε

1.  Την πλήρη αποκατάσταση των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 προ μνημονίων και την άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών κρατήσεων

2. Την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων –Πάσχα και του επιδόματος αδείας.