Εφιστούμε την προσοχή σας στις κρυφές διατάξεις της τελευταίας στιγμής .

 bouli


Η Π.Ο.Λ. απέστειλε την παρούσα επιστολή προς τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

  

Την 2-2-2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ. κλήθηκε στην ακρόαση φορέων της

Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

 

Μεταξύ άλλων καταγγείλαμε πως ενώ στο παρόν νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από 11 μέχρι 25 Ιανουαρίου δεν περιελάμβανε καμία διάταξη για το προσωπικό, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εισαγωγή του στο πρόγραμμα της Βουλής  και την συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή μέσα σε 24ώρες ,εντάχθηκαν ως επείγουσες και διατάξεις που αφορούν στο προσωπικό .

 

Είναι προφανείς οι λόγοι που όλα γίνονται «εν κρυπτώ» ,αφού είναι προσφιλής η τακτική του κ.Πλακιωτάκη να ενεργεί με αδιαφανείς διαδικασίες που μόνο δημοκρατικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν .

 

Χαρακτηριστική και πλέον πρόσφατη περίπτωση αυτή με το ΠΔ 86/22 όταν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις των Λιμενικών προωθήθηκε σχετικό διάταγμα που στην ουσία θέτει σε  κίνδυνο τη ζωή των συνάδελφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας.  

 

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι «επείγουσες» αυτές διατάξεις του σ.ν ήταν γνωστές στον κύκλο των Λιμενικών καθώς δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ενημερωτικό άρθρο  ιστοσελίδας που ασχολείται με ζητήματα που αφορούν και στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  σύμφωνα με το οποίο αναμένονταν να ενταχθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ.

 

Η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε και αντέδρασε πριν λίγους μήνες για προωθούμενη διάταξη που θα τροποποιούσε  την υφιστάμενη διαδικασία απόκτησης  των ειδικών τυπικών προσόντων για την προαγωγή  Αξιωματικών (εκ ΔΥΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο βαθμό του Πλωτάρχη, όπως αυτή ισχύει με την παρ  4. του άρθρου 10  του πδ 81/12 περί «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής» και θα προβλέπει την προαγωγή στον συγκεκριμένο βαθμό στελεχών που υπηρετούν στα επιτελικά γραφεία των κ.κ. ΥΝΑΝΠ, του Υφυπουργού, του Αρχηγού και Υπαρχηγών  την ίδια στιγμή που θα εξαιρείται μεγάλος αριθμός υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ, του Αρχηγείου,  των ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ, ακόμα και αυτών που έχουν έδρα στα ακριτικά νησιά.

Σχετική παρέμβασή μας (εδώ)

 

Επειδή και η συγκεκριμένη «φωτογραφική » διάταξη είχε συμπεριληφθεί στο δημοσίευμα της 1ης Σεπτεμβρίου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τα στελέχη ,αντιθέτως αποτελεί μία διάταξη που ήδη έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από τους συναδέλφους ,εφιστούμε την προσοχή σας σε πιθανή κατάθεση «επείγουσας » τροπολογίας που δήθεν προήλθε ύστερα από αιτήματα συναδέλφων και πιθανώς εκπροσώπων αυτών . 

 

Θα θυμίσουμε μάλιστα πως η ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και κατά τη ψήφιση του Νόμου του ΥΝΑΝΠ 4926/22 όταν  όλα τα κόμματα και οι Βουλευτές τους απέτρεψαν την κατάθεση κρυφής ,αλλά γνωστής σε εμάς , τροπολογίας που θα καταργούσε με τον πλέον «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ» τρόπο την Π.Ο.Λ. και τα πρωτοβάθμια σωματεία της .

 

Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να μην έχουμε δυσάρεστες ,κατεπείγουσες και κρυφές εκπλήξεις αν και η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει πως δύσκολα θα τις αποφύγουμε .


Για το ΔΣ


%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585

Γίνε τώρα μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ)  και διεκδίκησε το μέλλον σου(Πάτα ΕΔΩ)


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

Νεότερη Παλαιότερη