Είμαστε οι επιλογές μας




Με το κλείσιμο του 2022 η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος  ολοκληρώνει μία δυναμική τριετία που καθόρισε και διαμόρφωσε το στίγμα της συνδικαλιστικής δράσης στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μέσα από αγώνες ,διεκδικήσεις ,ανατροπές και συγκρούσεις .

Παρουσιάζοντας το έργο μας μέσα από τις εκατοντάδες δράσεις μας ,και την ασταμάτητη ενασχόληση με την εκπροσώπηση των συναδέλφων μας ,δίνουμε την δική μας απάντηση σε όσους επιχείρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα να υποδαυλίσουν την 20ετή και πλέον ιστορία την ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος. Μία ιστορία που περιγράφεται μέσα από δημιουργική , αγωνιστική και όταν χρειαστεί συγκρουσιακή δραστηριότητα. Εξάλλου τον χαρακτήρα και τον τρόπο που ο καθένας θα αφήσει στην ιστορία τον καθορίζουν οι επιλογές του .

Εμείς ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος έχουμε κάνει τις επιλογές μας και σας τις παρουσιάζουμε .  


Με τη θέσπιση του νέου καθεστώτος των μεταθέσεων η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος προχώρησε σε ένστολη διαμαρτυρία στο λιμάνι του Βόλου ζητώντας τη απόσυρση των διατάξεων που όπως προβλέψαμε 3 χρόνια πριν θα ήταν καταστροφικές για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .Χαρακτηριστικά αποτέλεσε την μοναδική Ένωση Λιμενικών που είχε αντιδράσει εκείνη τη περίοδο.


Δεν ήταν βέβαια η μοναδική φορά που η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος κατέβηκε στους δρόμους καθώς δεκάδες φορές συμμετείχε σε διαμαρτυρίες ενώ είχε προβεί και σε ανάλογη κίνηση προκειμένου να βρεθεί λύση και με τη χορήγηση των φαρμάκων .


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς φορείς για τα θέματα που απασχολούν τα στελέχη. 

Άριστη η συνεργασία της Ένωσης μας και με τον Υπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ.Τριαντόπουλο Χρήστο. 


 

Συγκεκριμένα ο κ.Υφυπουργός παρενέβη για την επαναλειτουργία της Λιμενικής Αρχής Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου καθώς και για ζητήματα αύξησης των οργανικών θέσεων και στελέχωσης των υπηρεσιών των Β.Σποράδων. 

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τριαντόπουλου στο Υπουργείο Οικονομικών του Υφυπουργού με κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Μανώλης Αναγνωστάκης και η Π.Ε.Α.Λ.Σ με την Π.Ο.Λ για το ζήτημα της μείωσης των πόρων των Μετοχικών Ταμείων. 

Ο Υπουργός κ.Τριαντόπουλος προέβη σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια ώστε εντός του μήνα Φεβρουαρίου του 2023 η Λιμενική Αρχή Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου να αναβαθμιστεί σε Λιμενικό Σταθμό με μόνιμη στελέχωση. 


Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Υφυπουργό Παιδείας κ.Μακρη Ζέττα. 

Η κ. Υφυπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με το Προεδρείο της Π.Ο.Λ όσο και με το Δ.Σ της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος. 
Παράλληλα εξασφάλισε στολές για τα πληρώματα των σκαφών όλων των υπηρεσιών της Ένωσης ενώ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Λιμενικών Κυράνη Κώστα μετέφεραν και παρέδωσαν γραφική ύλη και εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά των σχολείων της Εύβοιας που βίωσαν τις καταστάσεις πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι. 
Η κ.Υφυπουργός στις συναντήσεις της με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προέβαλε την ανάγκη αναβάθμισής της υπηρεσίας του Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου και της ενίσχυσης των Β.Σποράδων. 

Ιδιαίτερη συνεργασία αναπτύχθηκε και με τον Βουλευτή ΝΔ Ν.Μαγνησίας Μπουκώρο Χρήστο με μια σειρά από συναντήσεις για ζητήματα που απασχολούν τους Λιμενικούς στον Ν.Μαγνησίας και όχι μόνο. 

 


Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή όταν με  παρέμβασή του απετράπη η ψήφιση τροπολογίας που "έβαζε χέρι" στον συνδικαλισμό του Λιμενικού Σώματος και θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των σωματείων .

Ο κ.Μπουκώρος μετέφερε στον ΥΝΑΝΠ τα προβλήματα που μας απασχολούν στο Ν.Μαγνησίας και στις Β.Σποράδες διεκδικώντας την επίλυσή τους.


Συναντήσεις με την Ένωση πραγματοποίησε ο Βουλευτής ΝΔ Ν.Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας .



Ο κ.Μαραβέγιας ανέλαβε πρωτοβουλία να χορηγηθούν στα στελέχη υγειονομικό υλικό καθώς και στολές προστασίας για τον covid-19 που διατέθηκε στο πλήρωμα του ασθενοφόρου σκάφους της Σκοπέλου. 

Σε άριστη συνεργασία οδήγησε η συνάντηση με τον Βουλευτή ΝΔ Ν.Μαγνησίας κ.Λιούπη Αθανάσιο.


Σημαντικά αποτέλεσμα έφερε η συνεργασία της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νομού Μαγνησίας κ.Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο και κα.Παπανάτσιου Αικατερίνη καθώς πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10 ερωτήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή που αφορούν στην ενίσχυση των υπηρεσιών των Β.Σποράδων, στην επαναλειτουργία της Λιμενικής Αρχής Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου, στο ενδεχόμενο "λουκέτο" της υπηρεσίας στην Αγία Κυριακή Τρικερων αλλά και μια σειρά από ζητήματα που υφίστανται στον Ν.Μαγνησίας. 


Σημαντικές οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα θέματα που έχει αναδείξει η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος αρχομένης της συνάντησης της Π.Ο.Λ με τον Γραμματέα του ΚΚΕ κ.Κουτσούμπα αλλά και την συνάντηση της ΕΠΛΣ στο Βόλο με τον Βουλευτή του κόμματος κ.Λαμπρούλη .



Καίριες οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα προβλήματα των Λιμενικών τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συναδέλφους έφτασαν στα έδρανα της Βουλής ενώ το Νομαρχιακό τμήμα στη Μαγνησία πραγματοποίησε συνάντηση για την πλήρη καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στα Λιμεναρχεία της Μαγνησίας. 


Συναντήσεις μέσω της Π.Ο.Λ για τα ασφαλιστικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους Λιμενικούς πραγματοποιήθηκαν με τα κόμματα της Ελληνικής Λύσης αλλά και του ΜεΡΑ 25. 


Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς:
•Κολυνδρίνη Δωροθέα -Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας
▪︎Τσούμα Θεόδωρο -Δημαρχο Σκιαθου
•Σταμάτη Περίσση-Δήμαρχο Σκοπέλου
•Βαφίνη Πέτρο –Δήμαρχο Αλοννήσου 
•Χατζηκυριάκο Ευάγγελο –Δήμαρχο Αλμυρού 
•Ζλατούδη Αθανάσιο –Περιφερειακό Σύμβουλο Β.Σποράδων .


Αναγνωρίζοντας την προσφορά των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ένας μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της περιοχής, φορείς και ιδιώτες παρείχαν μέσω της Ένωσής μας υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 


Εκ μέρους των Λιμενικών η ΕΠΛΣΚΕ ευχαρίστησε:
• Την Υφυπουργό Παιδείας κα. Μακρή Ζέττα η οποία εξασφάλισε χορηγία από τον επιχειρηματία κ. Μεντεκίδη Δημήτριο πρόεδρο της εταιρίας ΔΙΟΣ ΄΄Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΄΄καλύπτοντας ανάγκες προμήθειας στολών των υπηρετούντων στα πλωτά.
• Την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων κα.Κολυνδρίνη Δωροθέα που εξασφάλισε χορηγία για μπουφάν που διατέθηκαν στους συναδέλφους που υπηρετούν στις Β. Σποράδες .
• Τον Βουλευτή της ΝΔ Ν. Μαγνησίας κ. Μαραβέγια Κωνσταντίνο που εξασφάλισε ιατρικό υλικό (στολές και μάσκες) που διατέθηκε σε συναδέλφους και στο πλήρωμα του ασθενοφόρου σκάφους της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου ΠΛΣ 1067.
• Την εταιρία μεταλλικών κατασκευών ΜΕΚΑΤ Ο.Ε. που εξασφάλισε χορηγία για μπουφάν που διατέθηκαν στους συναδέλφους που υπηρετούν στις Β. Σποράδες.
• Όμιλο super market που διέθεσε τζόκεϊ για όλους τους συναδέλφους.

• Την επιχείρηση παρασκευής προϊόντων ζύμης ΣΤΑΜΟΣ ΑΕ (Α’ ΒΙ.ΠΕ Βόλου) που μας χορήγησε σκούφους ψύχους και διατέθηκαν σε όλους τους συναδέλφους.
• Την εταιρία PASSION FRUIT που εξασφάλισε στολές εργασίας (χιτώνιο και παντελόνι ) στα στελέχη που υπηρετούν στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΜΑΕ) -Τροχαία του Κ.Λ. Βόλου.
• Τον Όμιλο Σκλαβενίτη που διέθεσε διατακτικές στα στελέχη που υπηρετούν στις Β. Σποράδες.
• Τον Όμιλο Μασούτη που διέθεσε διατακτικές στα στελέχη που υπηρετούν στις Β. Σποράδες.

Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις:

Στην 4η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ όπου και ενημερώθηκε το προσωπικό για τις εξελίξεις, διατέθηκε ρουχισμός ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με την νέα Διοικητή Αρχιπλοίαρχο ΛΣ Δανδουλάκη Νίκη. 

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου όπου η ενημέρωση του προσωπικού γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω της αφού στον Βόλο έχει έδρα η Ένωσή μας ,ενώ διατέθηκε ρουχισμός στα πλωτά, στο προσωπικό της ΟΜΑΕ αλλά και σκουφιά ψύχους και τζόκεϋ σε όλα τα στελέχη. 

Στο Λ/Χ Σκιάθου όπου και διατέθηκε σε όλα τα στελέχη ρουχισμός ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση προσωπικού . Βραβεύτηκαν τα στελέχη που συνέδραμαν στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Εύβοια. 

Στο Λ/Τ Σκοπέλου όπου συμμετείχαμε στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ενω διατέθηκε σε όλα τα στελέχη ρουχισμός .Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση προσωπικού και βραβεύτηκαν τα στελέχη που συνέδραμαν στην κατάσβεση των φονικων πυρκαγιών στην Εύβοια. 

Στον ΛΣ Αλοννήσου όπου και διατέθηκε σε όλα τα στελέχη ρουχισμός ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση προσωπικού . Παράλληλα βραβεύτηκαν τα στελέχη που συνέδραμαν στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Εύβοια. 


Παράλληλα η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος πραγματοποίησε επισκέψεις :

Στο Λ/Τ Αμαλιάπολης προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να διατεθεί ιματισμός στο προσωπικό και στο πλήρωμα του σκάφους. 


Στο Λ/Τ Αγίας ΚυριακήςΤρικέρων προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον ζητήματα της πιθανής κατάργησης της Λιμενικής Αρχής. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να διατέθηκε ιματισμός στο προσωπικό και στο πλήρωμα του σκάφους. 

Στο  Λ/Τ Αγιοκάμπου προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να διατεθεί ιματισμός στο προσωπικό και στο πλήρωμα του σκάφους. 


Τέλος στο Λ/Τ Γλύφας όπου διατέθηκε ιματισμός σε ολα τα στελέχη ,ενώ τουλάχιστον κάθε 6 μήνες υπάρχει ενημέρωση προσωπικού. 

Παράλληλα η Ένωσή μας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία καταθέτοντας τις προτάσεις της για τα θέματα που αφορούν στους συναδέλφους. Ενώ σημαντική κρίνεται η συνεργασία της Π.Ο.Λ  με την Π.Ε.Α.Λ.Σ και την Ε.Α.Α.Λ.Σ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα ταμεία μας .Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος Κυράνης Κώστας συμμετείχε σε μια σειρά συναντήσεων με όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Θα πρέπει να τονιστεί πως για 6η συνεχόμενη θητεία η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος συμμετέχει στο ΔΣ του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ με τον Πρόεδρο Κυράνη Κώστα να έχει τη θέση του ταμία

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει πλούσια δράση εκπροσωπώντας όλους τους δημόσιους υπαλλήλους του Ν.Μαγνησίας. 


Η δυναμική της Ένωσης μας έχει εκτιναχθεί με συμμετοχή μας στην Π.Ο.Λ. Θα πρέπει να τονιστεί πως πέραν του Κώστα Κυράνη στη θέση του Προέδρου ακόμη 3 μέλη βρίσκονται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας: Σιδέρης Γαβριήλ,Θεοχαρίδης Στέφανος και Καλαμίδας Στέφανος. 


Θα πρέπει να τονιστεί πως η δυναμική παρουσία των συνάδελφων στις δράσεις, στις κινητοποιήσεις και στις συνελεύσεις της Ένωσης είναι αυτη που ισχυροποιεί το συνδικαλιστικό μας κίνημα. 



Πλούσια χαρακτηρίζεται και η κοινωνική δράση της Ένωσης καθώς 2 φορές το χρόνο διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία αιμοδοσία συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό φιαλών αίματος που διατίθεται σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 

Σε αρκετές εξ αυτών η αιμοδοσία γίνεται στη μνήμη συναδελφων που έχουν φύγει από κοντά μας .

Πλούσια η δράση σε κοινωφελείς σκοπούς όπως σε αγώνες για τη ΦΛΟΓΑ , ενισχύοντας το MAKE-A-WISH, δίπλα στο έργο του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ιππόκαμπος κ.α. 

Τεράστια η επιτυχία της αιμοδοσίας για τα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ με τη συμμετοχή 30 φορέων ,συλλογών και οργανώσεων την 30-1-23 στο Λιμάνι του Βόλου. 

Παράλληλα η Ένωσή μας ενεργώντας ανταποδοτικά των εισφορών των μελών διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις για τους συναδέλφους και τα παιδιά. 

Τιμώντας παράλληλα το έργο των στελεχών βράβευσε με την Π.Ο.Λ όλα τα στελέχη των υπηρεσιών μας που συμμετείχαν στις φονικές πυρκαγιές της Εύβοιας. 



Κατά την εκδήλωση  τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Π.Ο.Λ., Κυράνη Κωνσταντίνο και από τον Διοικητή της 4ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοιάρχο ΛΣ, Κανάκη Χρήστο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση εκφράζοντας παράλληλα την αγάπη του για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Βραβεύτηκαν :
  • Ο Διοικητής της 4ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοιάρχος ΛΣ Κανάκης Χρήστος
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 615 Κ.Λ.ΒΟΛΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 169 Α΄Λ/Τ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 208 Λ/Χ ΣΚΙΑΘΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 1004 Λ/Σ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 1027 Κ.Λ.ΒΟΛΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 345 Α΄Λ/Τ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 740 Β΄Λ/Τ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  ΤΡΙΚΕΡΩΝ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 1217 Γ΄Λ/Τ ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗΣ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 331 Λ/Χ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 741 Α΄Λ/Τ ΓΛΥΦΑΣ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 782 Β΄Λ/Τ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • Το πλήρωμα του ΠΛΣ 203 Γ΄Λ/Τ ΣΚΑΛΑΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Ακολούθησε ειδική βράβευση για το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Κ.Ε.Α Βόλου όπως και για την Π.Ο.ΔΙ.Ν Κ.Λ.Βόλου, τα στελέχη των οποίων βραβεύτηκαν για την αποτελεσματική, εξειδικευμένη και ουσιαστική προσφορά τους στην αποτροπή και πάταξη κάθε παραβατικής δραστηριότητας .



Δυναμική η συμμετοχή και σε συνέδρια άλλων συνδικαλιστικών φορέων. 

Παράλληλα η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος με την πλουσιότερη δράση σε ένστολες διαμαρτυρίες συμμετείχε όπως κάθε έτος και στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022.



Η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος έχει δώσει το δικό της στίγμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με συχνές παρεμβάσεις στα μεγάλα κανάλια MEGA, ANT1 ,OPEN ,ALPHA ,STAR ,ΕΡΤ καθώς και σε τοπικά μέσα δίνοντας την πλήρη διάσταση των ζητημάτων που απασχολούν τους Λιμενικούς. 


Αναγνωρίζοντας οι συνάδελφοι την προσφορά της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος με την ψήφο τους επέλεξαν την εκπροσώπησή τους από τον Κώστα Κυράνη στη θέση του Προέδρου της Π.Ο.Λ με συμμετοχή πέραν όλων των άλλων και στις συζητήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στα νομοσχέδια του ΥΝΑΝΠ. 
Την 2-2-23 ο Κώστας Κυράνης κλήθηκε για ακόμη μία φορά να προβάλλει τα αιτήματα των συνάδελφων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Νεότερη Παλαιότερη