Σεβασμός στα νέα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ

H Ομοσπονδία μας το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στης νησιωτικές υπηρεσίες, με πλέον πρόσφατες αυτών σε Σποράδες και Κυκλάδες, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εκεί.

Σε αυτές τις επισκέψεις δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναζήτηση των αιτιών που οδηγούν τους νέους συναδέλφους σε σωρεία παραιτήσεων, έχοντας πραγματοποιήσει επισκέψεις και στη σχολή Λιμενοφυλάκων στον Σκαραμαγκά όπου και φοιτούν τα στελέχη που κατετάγησαν εκεί μέσω πανελλαδικών εξετάσεων .

Θεωρώντας ως μεγαλύτερη επιτυχία για το Σώμα μας την ένταξη της σχολής των Λ/Φ στις πανελλαδικές εξετάσεις, ως Ομοσπονδία προσπαθούμε να θωρακίσουμε την σταθερή ροή των εισακτέων αλλά και να προστατεύσουμε τους νέους συναδέλφους που σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τρόπο που δεν τιμά το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και την ιστορία του .

Εστιάζοντας στα σημαντικότερα αυτών θα αναφέρουμε τα κάτωθι :

·         Ενώ φοιτούν στην σχολή επί τουλάχιστον 2.5 χρόνια και εκτελούν πρακτική εκπαίδευση στα Λιμεναρχεία της χώρας εκτελώντας στην ουσία κανονική εργασία δεν τους καταβάλλεται η ειδική αποζημίωση για την παροχή νυχτερινής και πέραν του πενθημέρου εργασίας. Είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό αφού οι αντίστοιχοι συνάδελφοι μαθητές των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνουν κανονικά τις σχετικές αποζημιώσεις.

·         Πέραν όμως αυτού οι νεοεξερχόμενοι από τη σχολή Λιμενοφύλακες αν και υπηρετούν στο Σώμα επί 2.5 χρόνια και τοποθετούνται αποκλειστικά σε Υπηρεσίες δυσμενούς διαβίωσης, της 1ης 2ης και 3ης κατηγορίας, δεν έχουν δικαίωμα κανονικής άδειας παρά μόνο μετά την συμπλήρωση ενός   έτους πραγματικής υπηρεσίας στο Σώμα. Όμως το θεσμικό πλαίσιο των αδειών απουσίας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής εκδόθηκε το 2015 , πριν καν θεσμοθετηθεί η εισαγωγή των στελεχών μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και η αύξηση των μηνών φοίτησης από 6 μήνες σε 2.5 χρόνια.

Και σε αυτή την περίπτωση βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους αντίστοιχους συναδέλφους της ΕΛ.ΑΣ που δικαιούνται άδεια το επόμενο ημερολογιακό έτος από αυτό που εξέρχονται από την σχολή, δηλαδή μετά από 6 μήνες και όχι μετά από 1 χρόνο.

Στην περίπτωση αυτή θα κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για τους νεοτοποθετούμενους Λ/Φ στις νησιωτικές υπηρεσίες τον Γενάρη του 2024 οι οποίοι για το τρέχον έτος δικαιούνται κατ΄εξαίρεση και μόνο την προφορική τους άδεια!!!

Η Ομοσπονδία μας έχει ήδη εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο την τροποποίηση περ. δ' της παρ. Δ' του άρθρου 127   ν.4472/17 (Α΄ 74 ) για την καταβολή ειδικών αποζημιώσεων (πενθημέρων και νυχτερινών) και στους μαθητές των Σχολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης,  και έχει καταθέσει  σχετική διάταξη.

Ομοίως εντάσσει στο διεκδικητικό της πλαίσιο και την χορήγηση κανονικής άδειας μετά την συμπλήρωση 6 μηνών από την αποφοίτηση των μαθητών των σχολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και θα καταθέσει σχετική πρόταση για τροποποίηση της παρ. του άρθρου 2 του π.δ.80/2015 (Αδειών).

Σε ένα ένστολο Σώμα που οφείλει να επενδύσει στο μέλλον του, φαντάζει αδιανόητο να καταμετρούμε διαρκώς παραιτήσεις νέων στελεχών που απογοητευτήκαν με τα όσα συνάντησαν και βίωσαν τον πρώτο καιρό της θητείας τους στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ,για το λόγο αυτό ως Ομοσπονδία θα αναδεικνύουμε κάθε στρεβλή παράμετρο και συμπεριφορά ακόμη και αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε τη νομική οδό.

Τέλος ,ευελπιστούμε πως έστω και στο παρά πέντε θα βρεθεί λύση για την ορθολογική κατανομή των βαθμών ώστε να προκύψουν κενά στον εισαγωγικό βαθμό του Λιμενοφύλακα προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της σχολής Λ/Φ από τις πανελλαδικές εξετάσεις το επόμενο διδακτικό έτος ως συνέχεια μίας ολιγωρίας που στέρησε από το Σώμα τα τελευταία δύο έτη την εισαγωγή 90 Λιμενοφυλάκων. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει και για αυτό το θέμα ολοκληρωμένη πρόταση.

Η Π.Ο.Λ. θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της στην πολιτική και στρατιωτική μας Ηγεσία διεκδικώντας μέσω αυτής της συνεργασίας την βελτίωση των συνθηκών εργασίας  των συναδέλφων κάθε βαθμίδας όπου και αν υπηρετούν αυτοί .

Για το ΔΣ

%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85%2004-2024%20%CE%91%CE%B8%CE%BF%CF%852

10%20%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20trasparent