Η ταλαιπωρία με το καθεστώς των μεταθέσεων δεν έχει τέλος


Αξιοθαύμαστος ο δημιουργικός οίστρος του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη τις τελευταίες μέρες αφού μετά το προκλητικό για την αξιοπρέπεια των συναδέλφων  Π.Δ. 56/23 για την «Ιεραρχία και την Προαγωγή των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ» ακόμη ένα νομοθετικό ΄΄επίτευγμα΄΄ έρχεται να αποτελειώσει όποια ελπίδα υπήρχε για την προοπτική των μεταθέσεων το 2023 .

Αναφερόμαστε στο νέο Π.Δ.61/23 περί «Μεταθέσεων και τοποθετήσεων των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ» που τροποποιεί το πονεμένο Π.Δ.11/21 το οποίο παρέμενε ανενεργό από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα .

Δεν θυμόμαστε αν υπήρξε άλλη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος που ο Υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο μακροβιότερος,  εκδίδει κατά την προεκλογική περίοδο σωρηδόν Προεδρικά Διατάγματα που προκαλούν αντιδράσεις και σε κάποιες περιπτώσεις την οργή των συναδέλφων .

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεχτεί δεκάδες μηνύματα από συναδέλφους που μας προτρέπουν να προσφύγουμε στο ΣτΕ και για το Π.Δ. 56/2023 το οποίο τροποποιεί το Π.Δ.81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής» γιατί αισθάνονται να αδικούνται κατάφορα τη στιγμή που ο ΥΝΑΝΠ επέλεξε να ΄΄αποκαταστήσει΄΄ βαθμολογικά τους υπηρετούντες στο γραφείο του και στο γραφείο του Αρχηγού με μία διαδικασία που σε άλλες εποχές θε είχε χαρακτηριστεί ως ΄΄σκάνδαλο’’ . 

Ήδη έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ τόσο για το ΠΔ 11/21 όσο και για το ΠΔ 86/22 και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας ώστε να μην τριτώσει το κακό ,στον επόμενο ΥΝΑΝΠ .

Πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε τι θα μπορούσε να προσφέρει τρείς μέρες πριν τις εκλογές μία τροποποίηση του καθεστώτος των μεταθέσεων που στερεί για ακόμη μία χρονιά τη δυνατότητα  στους υπηρετούντες στα νησιά να μετατεθούν στον τόπο επιλογής τους αφού αλλάζει εντελώς η διαδικασία δήλωσης τόπων επιλογής θέτοντας παράλληλα ερωτήματα όπως:

·       σε τι αποσκοπεί η μείωση των επιλογών από τις 8 στις 3 ;

·       για ποιο λόγο τα στελέχη που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης ,ακόμη και τα εκ Λ/Φ δεν θα συμμετάσχουν ποτέ ξανά στις τακτικές μεταθέσεις ;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η εφαρμογή της διάταξης για το αμετάθετο των υπηρετούντων άνω το 25 ετών θα ενεργοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχουν πιστώσεις .

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει οι μόνοι που θα μετατεθούν φέτος είναι οι καρκινοπαθείς και οι βαριά ασθενείς και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές . 

Διερωτόμαστε ,με τις τόσες φορές που έχει τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο των μεταθέσεων , ποιος θα μπορέσει να ξεμπερδέψει το κουβάρι των διατάξεων που η μία ακυρώνει την άλλη ώστε  επιτέλους να πραγματοποιηθούν τακτικές μεταθέσεις .

Η απάντηση είναι κανείς .

Αν πραγματικά κάποιος θέλει να δείξει σεβασμό στον αγώνα  που κάνουν οι συνάδελφοι θα πρέπει να καταργήσει όλες τις διατάξεις των νόμων ,όλα τα ΠΔ και να καθίσει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στήνοντας από την αρχή ένα νέο και σύγχρονο καθεστώς μεταθέσεων που πρωτίστως θα είναι απλό και λειτουργικό αφού παράλληλα έχει τροποποιηθεί το Π.Δ των οργανικών θέσεων με πλήρη ανακατανομή των θέσεων σε όλη την επικράτεια .

Ελπίζουμε ο νέος ΥΝΑΝΠ να είναι αυτός που θα κάνει το αυτονόητο και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό του .  
Νεότερη Παλαιότερη