Ενημέρωση για την εκλογική αποζημίωση.

 



Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης  στους δικαιούχους με τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να λαμβάνουν συνολικό ποσό 200 ευρώ.

Αφού σε όλους μας είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως το ύψος του ποσού θα ήταν τουλάχιστον στο τριπλάσιο και δεδομένου πως για 30 μέρες κατά την προεκλογική περίοδο τα στελέχη δεν δικαιούται κανονικής άδειας  , το επίδομα των 200 ευρώ κρίνεται ως φιλοδώρημα αφού δεν επαρκεί ούτε καν να καλύψει το ποσό που θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε ως φόρο για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ που είχαμε λάβει τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως είχαμε τονίσει με σχετική ανακοίνωση μας στα εκκαθαριστικά της εφορίας που εκδίδονται αυτές τις μέρες προβλέπεται φορολόγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 600 ευρώ με συντελεστές 22%-44%.

Η ανωτέρω εξέλιξη επιβεβαιώθηκε και από το περιεχόμενο της υπ’ αριθμό Α.1006/2023 αποφάσεως του Διοικητού της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία το ποσό των 600 ευρώ θα συμπεριληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών και λιμενικών, οι οποίες θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από το Δημόσιο στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να διενεργηθεί από την ΑΑΔΕ η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων με τα ποσά των φορολογητέων αποδοχών που έλαβαν το 2022.

Το ποσό αυτό σε αρκετές περιπτώσεις καθορίζεται στα 264 ευρώ.

Συνεπάγεται λοιπόν πως το εκλογικό επίδομα δεν επαρκεί να καλύψει το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει το στέλεχος για την φορολόγηση του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σε κάθε εκλογική διαδικασία συμβάλουν στην οργάνωση και στην ομαλή διενέργεια των εκλογών η εκλογική αποζημίωση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σε ένα σταθερό και αξιοπρεπές ποσό που σίγουρα δεν θα είναι λιγότερο των 500 ευρώ και όχι να αποτελεί προεκλογικό παζάρι της κάθε Κυβέρνησης με τους δικαιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας.


Για το ΔΣ


Νεότερη Παλαιότερη