Συνάντηση με Πρόεδρο Γενικό Γραμματέα Εργατικού Κέντρου Πάτρας και με εκπρόσωπο Δήμαρχου Πατρέων - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Συνάντηση με Πρόεδρο Γενικό Γραμματέα Εργατικού Κέντρου Πάτρας και με εκπρόσωπο Δήμαρχου Πατρέων

 



Με τον πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα εργατικού κέντρου Πάτρας κο. ΜΑΡΜΟΥΤΑ Δημήτριο και κο. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ συναντήθηκε την Παρασκευή 24-03-2023 αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Λιμενικών ΚΔ Ελλάδος. Παρών, κατά την συνάντηση, ήταν και εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων κος. ΜΕΛΑΣ Παναγιώτης.

Στην συνάντηση από μεριά μας συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα στελέχη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους όπως:

Για την κτηριακή κατάσταση στις Λιμενικές Αρχές όπου δραστηριοποιούμαστε συνδικαλιστικά και στις ενέργειες της Ένωσής μας για αντικατάσταση των επικίνδυνων φυλακίων Ρίου-Αντιρρίου, με τον εκπρόσωπο του κ. Δημάρχου να μας λέει για την προσπάθεια όπου είχε καταβάλει ο Δήμος Πατρέων για να μεταφερθούν τα κρατητήρια από το παλιό λιμάνι στο νέο λιμάνι Πατρών όπου λίγες μέρες μετά την μεταφορά τους κατάρρευσε το υπόστεγο και καταπλάκωσε  δυο μετανάστες.

Για το Π.Δ 86/2022 «Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής» που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στα στελέχη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και για το τραγικό καθεστώς των μεταθέσεων σύμφωνα με το Π/Δ Μεταθέσεων 11/21 για τα οποία (Π/Δ) η Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Λ)  έχει προσφύγει στο Σ.Τ.Ε. (σε λίγες μέρες περιμένουμε  την εκδίκαση της προσφυγής για το Π/Δ Μεταθέσεων 11/21.)

Για την διαδικασία τοποθετήσεως σε Λιμενικά τμήματα μιας διαδικασίας δυνάμει της οποίας διατάσσονται τοποθετήσεις του προσωπικού από Λ/Τ σε Λ/Τ «επ’ αορίστου χρόνου», επιτείνοντας τοιουτοτρόπως την ανασφάλεια των στελεχών αλλά και την δυσανάλογη του μισθού τους οικονομική επιβάρυνση, καθότι ουδόλως αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησής τους (καύσιμα, διόδια κτλ). 

Επί της διαδικασίας των τοποθετήσεως ενημερώσαμε ότι ως Ένωση έχουμε ενημερώσει τους τοπικούς φορείς ζητώντας την παρέμβαση τους,  και ότι έχουμε στείλει έγγραφο σε αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος με πρόταση μας, για τροποποίηση της διαδικασίας του άρθρου 40 παρ. 2 Ν. 4256/2014, ώστε οι τοποθετήσεις Στελεχών του Λ.Σ –ΕΛ.ΑΚΤ σε Λιμενικά Τμήματα να γίνονται μόνο από συμβούλια μεταθέσεων με πλήρως αιτιολογημένες αποφάσεις και υπό τη μορφή Αποσπάσεων ή Διαθέσεων και με ορισμένα χρόνο σύμφωνα με Π/Δ.

Επίσης μεταφέραμε την αγωνία των συνάδελφων μας μετά και την είδηση για απόκτηση 33 νέων σκαφών, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με το σοβαρό ερώτημα πως και από ποιους θα στελεχωθούν αυτά τα σκάφη όταν υπολειπόμαστε κάποιες χιλιάδες από την οργανική σύνθεση και όταν έχουμε συνεχείς παραιτήσεις των νέων Αξιωματικών ΔΠΓ-ΔΜΓ.

 Στο τέλος της συζήτησης, αναφερθήκαμε για την υποστελέχωση πολλών λιμενικών αρχών, όπου στελέχη κάνουν πολλές 24ωρες υπηρεσίες και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εκτέλεση υπηρεσιών από ένα στέλεχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους.

Ευχαριστήσαμε αμφότερους τον κο Πρόεδρο  τον κο. Γ. Γραμματέα και τον εκπρόσωπο του κο. Δήμαρχου Πατρέων για την ανταπόκρισή τους, ενώ μας ευχήθηκαν καλή δύναμη στο συνδικαλιστικό έργο γιατί έρχονται δύσκολες μέρες, να μην ξεχνάμε ότι για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη το κύριο αίτιο ήταν η υποστελέχωση, ότι  το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ο Δήμος θα είναι αρωγός στην προσπάθεια μας και να μην παραξενευτούμε αν σύντομα τα σκάφη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ  στελεχωθούν και από μη Λιμενικούς.