Απάντηση της Ε.Λ.Α.Α.Κ. σε "καταγγελία" της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.) - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Απάντηση της Ε.Λ.Α.Α.Κ. σε "καταγγελία" της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.)

 



Με αφορμή την από 28/03/2023 καταγγελία της  Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού  Ναυτικού (εδώ) σχετικά με την σύλληψη του πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΧΑΙΟΣ στο λιμάνι της Αίγινας ως υπαίτιο ελλιπούς σύνθεσης πληρώματος  η Ένωση μας εκφράζει την ιδιαίτερη θλίψη αλλά και την οργή της, που τέτοιες απόψεις εκφράζονται από μία συνδικαλιστική Ένωση.

 

Κάνουμε γνωστό στην Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού  Ναυτικού ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι υπεύθυνο για ελέγχους σε όλα τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, και στα δρομολογημένα σε πορθμεία, εφαρμόζοντας  ότι προβλέπει ο νόμος.

 

 Συγκεκριμένα, σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Λιμεναρχείου Αίγινας   διαπιστώθηκε η ελλιπής σύνθεση του πληρώματος κατά δύο άτομα, του Α΄ μηχανικού και ενός ναυτόπαιδα. Διενεργήθηκε προανάκριση και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων, ενώ παράλληλα απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου. Κατόπιν αποκατάστασης της σύνθεσης επετράπη ο απόπλους του για τον Πειραιά.

 

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο δίκαιο, έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, το οποίο αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωσή τους.

 

Η εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας στα πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και στα τουριστικά σκάφη που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς να αποκαλυφθούν οι παθογένειες του συστήματος και ότι το πάμε και όπου βγει δεν ήταν παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.  Στην προκείμενη περίπτωση κατόπιν αποκατάστασης της σύνθεσης μετά  την έκτακτη μεταφορά του Α μηχανικού στο νοσοκομείο  και την ενημέρωση των Λιμενικών Αρχών θα επιτρεπόταν  ο απόπλους του από τον Πειραιά.

 

Καθημερινά και σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, διενεργούνται τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις των πλοίων και έλεγχοι σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών, την ασφάλεια των πλόων, τα ωράρια εργασίας τους υπεράριθμους επιβάτες, τις βλάβες πλοίων και την αποκατάσταση τους καθώς και έλεγχοι  μετά από  καταγγελίες επιβατών για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με επιβατικά οχηματαγωγά πλοία.

 

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχηθούμε στον   Α΄Μηχανικό του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΧΑΙΟΣ περαστικά και καλή ανάρρωση από καρδιάς.

 

Το ελάχιστο που οι συνάδελφοί μας αναμένουν από τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων είναι να σταθούν αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι και όχι να προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες ανακοινώσεις προβάλλοντας δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα.    

 

Οι συνάδελφοι μας, Λιμενικοί του Λιμεναρχείου Αίγινας  και έχουν τεράστια εμπειρία και έχουν καταφέρει να ανταποκρίνονται άριστα στα καθήκοντα τους  κατακτώντας  και την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας. 

 

Οι ρόλοι είναι σαφώς οροθετημένοι και σαφώς διακριτοί.