Τριτανακοπή Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ κατά της Π.Ο.Λ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τριτανακοπή Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ κατά της Π.Ο.Λ.


 Την 28/09 κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τριτανακοπής της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ κατά της Π.Ο.Λ. ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. παραιτήθηκε του δικογράφου με αποτέλεσμα η δίκη να καταργηθεί .  

Καθίσταται σαφές ότι σύμφωνα με τις βασικές αρχές του δικονομικού δικαίου όταν ο ενάγων (στη συγκεκριμένη υπόθεση η Π.Ο.ΕΠ.Λ.Σ.)  παραιτείται από τη δίκη ,η υπόθεση ως δικαστική διαφορά σταματά να υφίσταται .

 

Αν και ως Π.Ο.Λ. έχουμε ως βασική αρχή να μην εμπλακούμε σε διαφορές με σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς βασιζόμενοι στις θεμελιώδεις αρχές του συνδικαλισμού που είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία ,στην ελευθερία βούλησης και στο δικαίωμα των συνάδελφων να εκφράζουν ελευθέρα την άποψή τους, δυστυχώς με την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.  η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο αφού τους προηγούμενους μήνες προκληθήκαμε πολλές φορές, χωρίς όμως να αντιδράσουμε.  

 

Ιστορικό.

1.Tην 26-02-21 παραλάβαμε μέσω δικαστικού επιμελητή την αγωγή τριτανακοπής της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. προς την Ομοσπονδία μας με ημερομηνία εκδίκασης 2 εργάσιμες ημέρες αργότερα ήτοι την 2-3-2021 στο Πρωτοδικείο Βόλου. Όπως ήταν αναμενόμενο ζητήσαμε αναβολή προκειμένου να ετοιμάσουμε την απάντησή μας.

 

2.Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα στις 6-4-21 .Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. μέσω του νομικού της εκπροσώπου και προφασιζόμενη την ύπαρξη μάρτυρα ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο .Το δικαστήριο λόγω των μέτρων που υφίσταντο για τον covid-19 και λόγω της απαγόρευσης εκδίκασης υποθέσεων με μάρτυρα έκανε δεκτό το αίτημα της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για αναβολή .

 

3.Την 1-6-2021 ορίστηκε η νέα ημερομηνία εκδίκασης και η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ αιτήθηκε εκ νέου αναβολή παρά την αντίρρησή μας αφού ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για αναβολή και όρισε νέα ημερομηνία την 28-9-2021.

 

4.Στις 28-9-2021 το προεδρείο της Π.Ο.Λ. παρευρέθηκε στο Πρωτοδικείο του Βόλου προκειμένου παρακολουθήσει την αναμενόμενη δικαίωση της Ομοσπονδίας μας . Προς μεγάλη μας έκπληξη ο νομικός εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. μας ζήτησε να καταθέσουμε από κοινού αίτηση για αναβολή ,κάτι που απορρίφθηκε από πλευράς μας.

Κατόπιν τούτου  ο νομικός εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. παρουσιάστηκε  στο Πρωτοδικείο και δήλωσε ενώπιον του δικαστή ότι παραιτείται του δικογράφου και της εκδίκασης της υπόθεσης.

Υστέρα από την παραίτηση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. η δίκη καταργείται και εις βάρος της Π.Ο.Λ. δεν εκκρεμεί καμία δικαστική απόφαση .

 

Για την Ομοσπονδία μας η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς ουδέποτε ετέθη νομικό ζήτημα για την ίδρυση της Π.Ο.Λ. και των ενώσεών της .

 

Δεν είναι τυχαίο βέβαια το ότι υπάρχουν 9 αποφάσεις δικαστηρίων από όλη την Ελληνική Επικράτεια  για την ίδρυση της Π.Ο.Λ. και των πρωτοβάθμιων ενώσεών της οι οποίες αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι τα όσα προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82 για τον συνδικαλισμό στο ΛΣ είναι ξεκάθαρος αφού τα πάντα εντάσσονται στις γενικές διατάξεις του νόμου που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. 

 

Βάσει των διατάξεων που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών ενώσεων , ένα σωματείο για να είναι νόμιμο και αναγνωρισμένο απαιτείται να έχει την έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου ,δηλαδή του Ειρηνοδικείου και εν συνεχεία να έχει εγγραφεί στα μητρώα του Πρωτοδικείου της έδρας που ανήκει.

 

Είναι ξεκάθαρο πως δεν απαιτείται καμία πρόσθετη πράξη αναγνώρισης από τον εργοδότη ο οποίος είναι υποχρεωμένος βάσει του νόμου να αποδεχτεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου όπως και όλα όσα απορρέουν από το νόμο και αφορούν στα δικαιώματα των εκπροσώπων των εργαζομένων . 

  

Όσοι έχουν ασχοληθεί και στο ελάχιστο με τον συνδικαλισμό γνωρίζουν όλα τα παραπάνω .

 

Από εκεί και πέρα ο κάθε πολίτης ,το κάθε σωματείο ,η κάθε οργάνωση έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για ότι, θεωρεί ότι τον θίγει.

 

Θα περιμέναμε όμως από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ μία πιο ξεκάθαρη στάση και πραγματικά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να έρθει κάποια στιγμή και μας πει ενώπιον του δικαστηρίου τι ήταν αυτό που με τόση έπαρση και στόμφο διαλαλούσε μέσω του Προέδρου της στα έδρανα της Βουλής τον Γενάρη ,στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος  λίγο καιρό αργότερα ,στις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους των κομμάτων και στις επιστολές της προς τους συναδέλφους ,αναφορικά με τη νομιμότητα της Π.Ο.Λ. λες και είμαστε παραβατικοί επειδή ασχοληθήκαμε με τον συνδικαλισμό και δεν μπήκαμε στα ΄΄καλούπια΄΄ που η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. θέλει να έχει και να ελέγχει .

 

Αντί να αναλώνουμε την ΄΄προσφορά ΄΄ των συναδέλφων σε δικαστικές διαμάχες είναι καλύτερο να επενδύσουμε την δυναμική μας μας στην επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων , και γιατί όχι μέσα από την συνεργασία των συνδικαλιστικών φορέων σε μία διαδικασία που ακόμη και η διαφωνία μεταξύ μας μπορεί να αποφέρει οφέλη για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας υπέρ των συναδέλφων ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε  με κάθε  δύναμη η οποία  με τις ενέργειές  και τις παραλείψεις της βάλλει κατά των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ . 


ΑΠΟΦΑΣΗ 





Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.