Π.Ο.Λ. : Διπλωματούχοι Πλοίαρχοι –Μηχανικοί προερχόμενοι από τη σχολή Λ/Φ στα πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


 Σε συνέχεια της από 11-02-2021 τοποθέτησης μας (https://www.omospondia.gr/2021/02/blog-post_9.html ) σχετικά με τα στελέχη τα οποία υπηρετούν στα πλωτά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και σε συνδυασμό με την συνεχόμενη παραλαβή νεότευκτων σκαφών για την ενίσχυση του στόλου του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα η επί πολλά έτη ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού , πλοίαρχοι  – μηχανικοί Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)  .

Εκτός της ελλιπούς στελέχωσης  στα πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ διαπιστώνεται  ότι τα τελευταία έτη τα κενά αυτά καλύπτονται από  στελέχη προερχόμενα από τη Σχολή Λιμενοφυλάκων , που είναι κάτοχοι ανάλογων πτυχίων  ΑΕΝ-ΑΔΣΕΝ αν και αυτό ΔΕΝ έχει  αποτελέσει προσόν ή προϋπόθεση  για την εισαγωγή τους στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Να τονιστεί ότι οι συνάδελφοι εκ Λ/Φ που ανήκουν σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία αντιμετωπίζουν τα εξής σοβαρά προβλήματα :

·         Αν και κατέχουν θέση «ευθύνης» ως κυβερνήτες και μηχανικοί συνήθως δέχονται διαταγές  ανωτέρων, σε βαθμό, συναδέλφων που υπηρετούν στο ίδιο σκάφος με  καθεστώς ιεραρχίας που δεν  εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των πλωτών.

·         Κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων στις θέσεις που καταλαμβάνουν ως κυβερνήτες και μηχανικοί θα πρέπει να τοποθετηθούν στελέχη με ανάλογα προσόντα , προϋπόθεση που δυσκολεύει αρκετές φορές την αντικατάσταση του Λ/Φ στελέχους .

·         Για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών υποχρεώνονται και σε πολύ συχνές αποσπάσεις όπου καλύπτουν τα κενά στα πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .

Σε κάθε περίπτωση για τα όσα προσφέρουν αυτοί οι συνάδελφοι δεν αμείβονται ούτε οικονομικά ,ούτε μέσω εξέλιξης ,ούτε καν ηθικά, αντιθέτως αδικούνται.  

Καθίσταται σαφές ότι η ανακολουθία στην εξέλιξη ,στην ανταμοιβή και ο τρόπος ΄΄αξιοποίησης΄΄ των συναδέλφων δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία των σκαφών αλλά και στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίζουν.

Θεωρούμε ως αυτονόητο αυτοί οι συνάδελφοι θα πρέπει να ανταμειφτούν  καταλαμβάνοντας  θέση προτεραιότητας εισαγωγής στη σχολή ΔΥΛΣ για τους προερχόμενους εκ Λ/Φ όπως προβλέπεται με σχετική  διάταξη  του ν. 4504/17 τουλάχιστον για όσους φέρουν βαθμό μέχρι και του Κ/ΣΤΗ με εξέλιξη που προβλέπεται για τους εκτός οργανικών θέσεων Υπαξιωματικούς  .   

Είναι ξεκάθαρο ότι κατά την διαδικασία των μεταθέσεων σύμφωνα με το νέο 11/21 ΠΔ μεταθέσεων για τους Λ/Φ διπλωματούχους Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)  δεν ακολουθείται η διαδικασία για τη συμπλήρωση κενών θέσεων σε πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όπως αυτή προβλέπεται για τους ΑΞ και ΥΠΑΞ διπλωματούχους.

Θεωρείται παράλληλα επιβεβλημένη η πρόσληψη προσοντούχων ειδικότητας Κυβερνήτη-Μηχανικού με άμεση κατάταξή τους όπως αυτό προβλέπεται από το Νόμο 4676/2020, με προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ στις οποίες θα προβλέπεται και αριθμός εισερχομένων μέσα από το σώμα προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους συναδέλφους εκ Λ/Φ να εξελιχθούν και να αναγνωριστεί η προσφορά τους στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών αναγνωρίζοντας τη προσφορά των στελεχών που υπηρετούν στα πλωτά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έχει προτείνει ήδη μια σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας εργασίας των συναδέλφων οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως ως η ΄΄κορωνίδα΄΄ προσφοράς στη προστασία της πατρίδας μας, των θαλασσίων συνόρων μας  και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών  :

·          αναγνώριση διπλών ετών στα πληρώματα των πλωτών

·          αύξηση των μορίων ανά κατηγορία πλωτού

·          καθορισμός ανώτατου ορίου ηλικίας το 45ο έτος ηλικίας

·         προτεραιότητα των Λ/Φ υπηρετούντων στα πλωτά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για την εισαγωγή τους στη σχολή ΔΥΛΣ και

·          διπλά πληρώματα σε όλα τα σκάφη.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους και σε αυτή τη κατεύθυνση θα βαδίσουμε με στάση δυναμική και ξεκάθαρη .  


. 

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

Νεότερη Παλαιότερη