Π.Ο.Λ.: Ελλιπής απάντηση κ.ΥΝΑΝΠ στον Πρόεδρο του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κ.Βελόπουλο Κ. για το ΠΔ Μεταθέσεων στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ


 Σε συνέχεια των αντιδράσεων  της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος αναφορικά με το νέο ΠΔ Μεταθέσεων ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κ.Βελόπουλος Κυριάκος κατέθεσε την 9-03-21 στη Βουλή των Ελλήνων σχετικό ερώτημα στον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη.

 

Συγκεκριμένα ο κ.Βελόπουλος ζητά απάντηση για όλα όσα διαμαρτύρεται η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος και αφορούν στο 11/2021 ΠΔ Μεταθέσεων αφού εν δυνάμει θέτει υπό μετάθεση όλα τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ανεξάρτητα αν έχουν πολλά έτη υπηρεσίας ,ενώ θίγονται και οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες-πολύτεκνες αλλά και αυτές που έχουν μέλη με σοβαρά προβλήματα υγείας .

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό ερώτημα το ανωτέρω ΠΔ κρατά δέσμιους και εκφοβισμένους τους Λιμενικούς όλων των βαθμίδων όσα χρόνια και αν υπηρετούν .

 

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η από 16-04-21 απάντηση του κ.ΥΝΑΝΠ καθώς αναφέρεται ότι το ΠΔ 11/2021 βασίζεται όχι στο νόμο 4676/20 που περιλαμβάνει τα άρθρα που αποτελούν τη βάση του νέου ΠΔ Μεταθέσεων αλλά στο νόμο   4504/17 ο οποίος ψηφίστηκε από προηγούμενη κυβέρνηση ,ένα νόμο που  o ίδιος είχε καυτηριάσει από τα έδρανα της Βουλής το φθινόπωρο του 2017 επειδή ,όπως δήλωνε τότε, περιλάμβανε διατάξεις μεταθέσεων που δεν ήταν θετικές για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Τονίζουμε ότι κατά τη ψήφιση του νόμου 4676/20 υπήρξε η δυνατότητα όσες αρνητικές διατάξεις είχαν διαπιστωθεί στο νόμο 4504/17 να βελτιωθούν ή να καταργηθούν.

 

Δυστυχώς όμως το νέο ΠΔ μεταθέσεων αποτελεί ένα  βήμα προς το χειρότερο . 

 

Άξιο απορίας και εύλογο ερώτημα είναι για ποιο λόγο στη σχετική απάντηση του ΥΝΑΝΠ αποκρύπτονται όσα αρνητικά προβλέπονται στο ΠΔ 11/21 και τονίζεται ότι ρυθμίζονται με θετικό πρόσημο τα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους στις τακτικές μεταθέσεις ενώ στην ουσία όλοι τίθενται υπό μετάθεση στις έκτακτες ;  

 

Συγκεκριμένα στις έκτακτες προβλέπονται :

 

1.       Στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όλων των βαθμίδων ανεξαρτήτως αν υπάγονται σε κατηγορίες με ιδιαίτερα κοινωνικά και ευαίσθητα χαρακτηριστικά (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι- άτομα με σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας)  και ανεξαρτήτως  αν έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε δύσκολες υπηρεσίες και μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους ακόμη και σε περιπτώσεις συμπλήρωσης 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας, δύναται να μετατεθούν εκτάκτως για υπηρεσιακές ανάγκες  (είτε χρειαστεί να συνεδριάσει το συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων είτε όχι) σε χρόνο ανύποπτο και χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας .

 

2.       Εκτάκτως  και χωρίς κάποια άλλη διαδικασία τα στελέχη θα μετατίθενται για τη κάλυψη θέσεων ευθύνης Προϊσταμένου ή Υπολιμενάρχη σε όλες τις Λιμενικές  Αρχές  (συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι Λ/Σ και τα Λ/Τ) αλλά και σε κάθε υπηρεσία που υπηρετούν στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Καθίσταται σαφές ότι η ανωτέρω διάταξη αφορά τους συναδέλφους κάθε βαθμίδας οι οποίοι μπορούν να μετατεθούν σε κάποια θέση ευθύνης ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλει αίτηση ή όχι και χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιλογής υπηρεσίας.

 

3.      Εκτάκτως και καταλαμβάνοντας πλέον θέσεις ευθύνης (έτσι βαφτίστηκαν) μετατίθενται οι κυβερνήτες και οι μηχανικοί των πλωτών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα όσα αρνητικά προβλέπει το νέο καθεστώς μεταθέσεων μέχρι και την τελική δικαίωση που θα οδηγήσει στη βελτίωση όσων δυσμενών διατάξεων προβλέπονται στο ΠΔ 11/2021 για τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους .

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

Νεότερη Παλαιότερη