Δελτίο τύπου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο τύπου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.)

 



Σήμερα Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 στον Πειραιά παρουσιάστηκε από τις κάτωθι Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού  Σώματος :

1.Ένωση Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Υπηρεσίας (Ε.Λ.Σ.Κ.Υ)

2.Ένωση Προσωπικού Λ.Σ Λιμενοφυλάκων Κεντροδυτικής Ελλάδος (Ε.Π.Λ.Σ/Λ.Κ.Δ.Ε)

3. Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορείου Ιονίου  (Ε.Π.Λ.Σ.Β.Ι)  

4. Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος (Ε.Π.Λ.Σ.Κ.Ε)  

5.Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Φθιώτιδος   (Ε.Π.Λ.Σ.Ν.Φ)

6.Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Π.Λ.Σ.Α.Μ.Θ)

  η ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.).

 

Ένα αίτημα, των περισσοτέρων συναδέλφων από κάθε γωνιά της χώρας, που γίνεται πράξη από ένα μείγμα παλαιών και νέων Ενώσεων, για έναν διαφορετικό τρόπο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Μια ανάγκη που δημιουργήθηκε από το έλλειμα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που φιλοδοξεί να καλύψει  το κενό σε μία περίοδο ,μάλιστα, κατά την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις .

 Η νέα Ομοσπονδία, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από νέες συνδικαλιστικές φωνές και εκπροσωπώντας συναδέλφους από διαφορετικά σημεία της Ελλάδος, έχει ως βασικό της σκοπό την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών του συνδικαλιστικού μας κινήματος , οι οποίες μέσα στο χρόνο έχουν χαθεί ή αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό .

 Σκοποί και βασικές αρχές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών: 

· Η προβολή και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων που υπηρετούν στο κέντρο και την  περιφέρεια, δείχνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις νησιωτικές υπηρεσίες.

· Η δίκαιη και λειτουργική κατανομή των οργανικών θέσεων όπως αυτές αυξήθηκαν κατά 1500 με το Ν.4676/20 με τρόπο που θα εξισορροπήσει τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με τη μείωση των οργανικών θέσεων και την εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη.

· Η δικαιότερη διαδικασία μεταθέσεων των συναδέλφων σε πρακτικό επίπεδο, καθώς είδαμε επί σειρά ετών  Νόμους και ΠΔ  σε ανενέργεια ή που εφαρμόστηκαν κατά το δοκούν με πάσης φύσεως παραδοχές, γεγονός που είχε και έχει ως αποτέλεσμα οι μεταθέσεις του προσωπικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, επί σειρά 10ετίας, να μην έχουν σταθερή νομική βάση δημιουργώντας αδικίες σε βάρος τους.

· Η απαγκίστρωση από κάθε ρόλο συνδιοίκησης με τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχοντας η κάθε μια πλευρά τον ρόλο της με σαφή και καθορισμένα όρια, που θα τέμνονται σε περιπτώσεις συνεργασίας αλλά και θα διαφοροποιούνται, όταν θίγονται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

· Η ανάδειξη των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των υπηρετούντων στα σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, οι οποίοι διαχρονικά αποτελούν την κορωνίδα προσφοράς στη πατρίδα μας . Στην ίδια παράμετρο και οι υπηρετούντες στις ειδικές μονάδες, Κ.Ε.Α , Μ.Υ.Α , Ιπτάμενοι ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η προβολή των υπηρετούντων στα ΠΟΔΙΝ που δίνουν καθημερινά αγώνα ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών.

· Επισταμένη ενασχόληση με  τα ασφαλιστικά και  οικονομικά θέματα, τα οποία έχουν υποστεί δυσμενείς  επιπτώσεις από την κρίση και που σκοπίμως αυτές δεν έχουν γίνει γνωστές  στο σύνολο τους, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μη γνωρίζουν το καθεστώς που του τους διέπει.

· Συνεργασία με τους εκπροσώπους των Αξιωματικών (Π.Ε.Α.Λ.Σ) σε ένα ρόλο που θα ενισχύσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

· Συνεργασία με τους εκπροσώπους των συναδέλφων Αποστράτων, σε μία περίοδο που αποδεικνύεται καθημερινά  ότι μόνο η κοινή δράση θα αποφέρει αποτελέσματα προκειμένου ο Λιμενικός εν ενεργεία ή εν αποστρατεία να ανταμείβεται σύμφωνα με αυτά που δικαιούται.    

 Λειτουργία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών.

 Σε αυτό τον αγώνα διαρκείας η Ομοσπονδία μας θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας και δράσης μίας Ομοσπονδίας,  ώστε αυτή να είναι αντιπροσωπευτική, δίνοντας ρόλο και φωνή στο/στη συνάδελφο όπου και αν υπηρετεί .

· Γι’αυτό και στο καταστατικό της έχει προβλεφθεί ότι κάθε Ένωση μέλος θα έχει ΄΄αυτοδίκαια΄΄ εκπροσώπηση με ένα μέλος της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Λ. χωρίς πλέον να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες πρόσκαιρης πλειοψηφίας να μπορούν να αποκλείουν Ενώσεις και συναδέλφους από την εκπροσώπησή τους στην Ομοσπονδία μας .  

 · Σε κάθε περίπτωση θα αποκλειστεί η προοπτική του υπερσυγκεντρωτισμού , της εξουσίας και των ρόλων σε μία μορφή κεντρικής εξουσίας που μόνο κακό κάνει στην αρχή της πολυφωνίας και στη δυναμική του συνδικαλιστικού μας κινήματος .

Για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στις Ενώσεις της Περιφέρειας να αναδείξουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες των μελών τους συμμετέχοντας θεσμικά και ενεργά σε επιτροπές και διαδικασίες που μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα ,εν αντιθέσει με όλα όσα ισχύουν σήμερα όπου οι συνάδελφοι της περιφέρειας αναγκάζονται να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη κεντρική συνδικαλιστική εξουσία με όσα επακόλουθα αυτό συνεπάγεται.

  Σημαντική παράμετρος ενίσχυσης των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων είναι και η πρόβλεψη στο καταστατικό για ισόποση καταβολή των  εισφορών  των συναδέλφων ;μεταξύ των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να παρουσιάσουν δράσεις και έργο χωρίς να είναι πάντα εξαρτώμενες από τις εκάστοτε διαθέσεις της Ομοσπονδίας.

 .  · Ενισχύοντας τη δυναμική ενότητας που οφείλει να έχει μία Πανελλήνια Ομοσπονδία από το καταστατικό της, προβλέφθηκε κατά την εκλογική διαδικασία η κατάθεση ενιαίου ψηφοδελτίου . 

 · Η συμμετοχή περισσότερων αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία καθώς το μέτρο εκλογής δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους συναδέλφους να ασχοληθούν με τα συνδικαλιστικά, χωρίς όμως συνδικαλιστικές απαλλαγές και δικαιώματα αφού αυτό δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα συνδικαλιστικό Νόμο 1264/82.

 Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το προσεχές χρονικό διάστημα δηλώνουμε με στεντόρεια φωνή ότι θα παραμείνουμε σταθεροί στις βασικές μας αρχές και στα αγνά ιδεώδη του συνδικαλιστικού κινήματος καλώντας τις υγιείς δυνάμεις του συνδικαλισμού στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σε ένα κοινό αγώνα συμπόρευσης με γνώμονα πάντα το συνάδελφο και το ρόλο του σε ένα σύγχρονο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της πατρίδας μας και της προστασίας των πολιτών της.

 

Στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν με λεπτομέρεια και σαφήνεια οι θέσεις μας και οι δράσεις που θα αναληφθούν από την Ομοσπονδία μας, προκειμένου χρόνια προβλήματα αλλά και ζητήματα καθημερινότητας να βρούνε επιτέλους λύση. 

 

Για την Π.Ο.Λ

 Ένωση Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Υπηρεσίας

Η Πρόεδρος  Μπέη Χαριτίνη

 

Ένωση Προσωπικού Λ.Σ Λιμενοφυλάκων Κεντροδυτικής Ελλάδος

Ο Πρόεδρος Πλαστουργός Χαράλαμπος

 

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορείου Ιονίου

Ο Πρόεδρος Μπατζομίτης Ευθύμιος

 

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος

Ο Πρόεδρος Κυράνης Κων/νος

 

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Φθιώτιδος

Ο Πρόεδρος Γιαταγάνας Γεωργιος

 

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Πρόεδρος Τσίμπλας Σπυρίδωνας