Εναρκτήριος λόγος Προέδρου Π.Ο.Λ. Κυράνη Κώστα στο επίσημο μέρος του συνεδρίου της Ομοσπονδία μας στον Βόλο την 13-04-2024

 







Αγαπητοί προσκεκλημένοι ,συναδέλφισες συνάδελφοι 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ. εκπροσωπεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και το διήμερο 13 και 14 Απριλίου διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της στην πόλη του Βόλου με την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σας καλωσορίζω στο επίσημο μέρος του.

 Ως Πρόεδρος της  Π.Ο.Λ. είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες που τόσα χρόνια στηρίζουν την Ομοσπονδία μας αλλά και την τοπική μας ένωση την ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος . Ως Βολιώτες ασχολούμαστε με τον συνδικαλισμό από το 2001 διαδραματίζοντας μία πορεία που έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες αλλά και δύσκολες στιγμές πάντα με γνώμονα την προάσπιση του συναδέλφου Λιμενικού και της οικογένειάς του . 

 Είθισται στα συνέδριά μας οι Λιμενικοί να αναλύουμε τα προβλήτα που μας απασχολούν και προβάλουμε τα αιτήματά μας όμως εμείς αυτό που θα προβάλουμε στο συνέδριό μας δεν είναι τα προβλήματα αλλά η προσφορά μας εστιάζοντας σε 2 θεματικές ενότητες .

Η προσφορά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και των στελεχών του στην διαμόρφωση του σύγχρονου ρόλου της Πολιτικής Προστασίας όπως εκφράζεται μέσω της συνεργασίας του ΥΝΑΝΠ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης  και Πολιτικής Προστασίας αλλά και με  την τοπική αυτοδιοίκηση .Ο ρόλος των Υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, στην ασφάλεια και στην προστασία των επισκεπτών στα νησιά της χώρας και η επίδραση της άρτιας συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς , και την Ελληνική ναυτιλία στην ανάπτυξη της οικονομίας και στον τουρισμό.  

Ο Βόλος όπου και διοργανώνεται το συνέδριο ,η Μαγνησία ,οι Β.Σποράδες ,η Θεσσαλία αποτέλεσαν την προηγούμενη χρονιά το επίκεντρο πρωτόγνωρων φυσικών καταστροφών με τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να διασώζουν εκατοντάδες πολίτες που κινδύνεψαν σοβαρά. 

Τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που υπηρετούν στο Κ.Λ.Βόλου καθώς και στα 3 Λ/Τ που καλύπτουν το Λιμενικό Σώμα στη Θεσσαλία και αναφέρομαι σε αυτά του Αγιοκάμπου ,της Αγίας Κυριακής Τρικέρων και της Αμαλιάπολης υπερέβαλαν εαυτό διασώζοντας 350 συνάνθρωπους μας  που κινδύνεψε η ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο ενώ θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη  μνεία στους συναδέλφους  της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ που κατάφερε να δασώσει 50 συνανθρώπους μας στην Καρδίτσα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους. Να θυμίσουμε ότι λίγο καιρό πριν Λιμενικοί είχαν απεγκλωβίσει εκατοντάδες συνανθρώπους μας από τις πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα αλλά και σπίτια στη Μαγνησία .

Αυτούς τους συναδέλφους μας θα τιμήσουμε στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ως ελάχιστη αναγνώρισης της προσφοράς τους .

Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι πολιτικοί φορείς της Μαγνησίας ,οι Υπουργοί μας ,οι Βουλευτές οι πέντε δήμοι του νομού ,εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων αλλά και οργανώσεις και φορείς που όλα τα χρόνια βρίσκονται δίπλα μας  συνεργαζόμαστε και μας στηρίζουν .             

Αναλύοντας τα τη δράση μας με αριθμούς θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα εξής :

•          650 ανακοινώσεις –παρεμβάσεις μέσα σε 3 έτη που αναλογεί σε περισσότερο από μία παρέμβαση κάθε δεύτερη ημέρα .

•             67 Ερωτήματα στη Βουλή των Ελλήνων από όλα τα κόμματα.

•             40 Συναντήσεις με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

•             86 Συναντήσεις με εκπροσώπους όλων κομμάτων.

•             93 Ενημερωτικές επισκέψεις σε υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  

 

Κλείνοντας θα εστιάσω σε 2 πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .:

1ο αυτό της διαφαινόμενης ενοποίησης των ταμείων κυρίως των μετοχικών Στρατού –Ναυτικού και Αεροπορίας και

2ο της πρόσληψης στελεχών καθώς οι ανάγκες σε προσωπικό υπολογίζονται στις 10.500  το οργανόγραμμα προβλέπει 9.500 στελέχη ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν 8.000 συνεπάγεται πως για κάθε 4 Λιμενικούς υπηρετούν 3 και ο ένας δεν υπάρχει. Σοβαρό το πρόβλημα με τη σχολή Λ/Φ και τις προσλήψεις που υποχρεώνει τους συναδέλφους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά για μία δεκαετία αφού το σύστημα μεταθέσεων στερείται ρεαλιστικής εφαρμογής.

Ζητούμε από τους πολιτικούς μας ,την πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία να σκύψουν πάνω στα προβλήματά μας δίνοντας λύσεις σε αυτά

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και σας καλωσορίζω στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών.        




Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

10%20%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20trasparent




Νεότερη Παλαιότερη