Τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα Π.Ο.Λ. Αθουσάκη Εμμανουήλ στο 3ο Συνέδριο της Π.Ο.Λ.

 



Καλησπέρα,

Καλώς ήρθατε στο 3ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών – Π.Ο.Λ.

Η Ομοσπονδία μας συμπλήρωσε 3 χρόνια λειτουργίας. 3 χρόνια δύσκολα στα οποία έπρεπε να πείσουμε για τις ειλικρινείς προθέσεις μας που μεταξύ άλλων είναι η στήριξη των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα και η ανάδειξη του έργου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η αλήθεια είναι ότι αν και δεχτήκαμε οργανωμένο πόλεμο τόσο η ομοσπονδία μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών  όσο όμως και τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, αντέξαμε.

Αντέξαμε γιατί άντεξαν μαζί μας οι συνάδελφοι μέλη μας , που στήριξαν από την αρχή αυτή την νέα προσπάθεια, έχοντας αντιληφθεί το τέλμα στο οποίο έχει επέλθει ο συνδικαλισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακής, διακρίνοντας ότι η Π.Ο.Λ. είναι η ομοσπονδία που μπορεί να τους στηρίξει, που μπορεί να τους ενημερώσει για τα δικαιώματα τους και είναι η ομοσπονδία που δεν οφείλει την παρουσία της στην ενημέρωση έκδοσης μεταθέσεων ούτε στην εκδούλευση της έκδοσης των αποσπάσεων.

Εδώ σήμερα είναι ημέρα απολογισμού. Απολογισμού των πεπραγμένων της Π.Ο.Λ. στα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας της.

Η Π.Ο.Λ. είναι η μοναδική Ομοσπονδία που «είδε» ότι το π.δ. των μεταθέσεων (π.δ.11/2021) που προωθούσαν δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, όπως και τελικά συνέβη από την πρώτη κιόλας χρονιά της έκδοσης του , το 2021.

Είναι η μοναδική Ομοσπονδία που το κατήγγειλε και  προσέφυγε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ομοίως η Π.Ο.Λ. είναι η μοναδική Ομοσπονδία που κατήγγειλε και το π.δ. 86/2022 το οποίο αφορά τους συναδέλφους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, προσφεύγοντας και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ως Ομοσπονδία καταθέσαμε 22 ολοκληρωμένες νομοθετικές προτάσεις , διάταξη και αιτιολογική έκθεση, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας μας, το οποίο σας έχει αποσταλεί και αφορούν όλες τις κατηγορίες των στελεχών (εδώ) ,

·      από τον δόκιμο λιμενοφύλακα, προκειμένου να αμείβεται  όπως όλοι οι άλλοι δόκιμοι των σωμάτων ασφαλείας τα δεδουλευμένα πενθήμερα και νυχτερινά κατά την πρακτική τους εκπαίδευση, 

·      την επέκταση δικαιώματος χρήσης ειδικών αδειών που χορηγούνται ήδη τόσο στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όσο και στους στρατιωτικούς, 

·      την πιστοποίηση σχολών  - εκπαιδευτών -προγραμμάτων σπουδών των σχολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ   από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΕΘΑΑΕ. Οι σχολές μας είναι οι μοναδικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν είναι πιστοποιημένες , σε αντίθεση με τις αντίστοιχες σχολές της ΕΛ.ΑΣ. και των λοιπών στρατιωτικών σωμάτων.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι πάρα πολλά. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα σε έναν μεγάλο οργανισμό.

Εδώ όμως έχουμε τα δύο σοβαρότερα  προβλήματα.

·         Την έλλειψη οράματος για το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και

·         την άρνηση να αποδεχτούν ότι υπάρχουν προβλήματα προσπαθώντας συνεχώς να τα κρύψουν κάτω από το χαλί χωρίς να δίνουν λύσεις.

Στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εκτός των υπολοίπων υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης αυτόνομης εξωτερικής υπηρεσίας με την κατανομή οργανικών θέσεων σε αυτήν ανάλογες με τις πραγματικές του ανάγκες ανά λιμενική αρχή. Τα τελευταία γεγονότα που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτό της δολοφονίας μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα και στον σκοπό του, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Η εποχή του όλοι τα κάνουν όλα έχει περάσει, επιβάλλεται να προχωρήσουμε μπροστά.

Χτες το βράδυ ο Υπουργός Προστασία του Πολίτη, προς τιμήν του, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για επιπλέον παροχές σε Αστυνομικούς, Λιμενικούς και Πυροσβέστες και το μόνο πού εξετάζεται είναι η χορήγηση στους Αστυνομικούς ενός επιδόματος στους ανταποκριτές πρώτης γραμμής, για τους αστυνομικούς δηλαδή που πηγαίνουν πρώτοι στο περιστατικό, με  στόχο να ενισχυθεί το εισόδημά τους, με αυτό το «επίδομα πρώτης ανταπόκρισης».

Δυστυχώς από την έως τώρα πληροφόρηση που έχουμε, η ενοποίηση των μετοχικών ταμείων μας (Στρατού –Ναυτικού και Αεροπορίας) δεν είναι απλά φήμες, όπως δεν είναι φήμες ότι σε περίπτωση ενοποίησης θα περικοπούν σε μεγάλο ποσοστό το εφάπαξ και το ΒΟΕΑ.

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και να πείσουμε ότι η ενοποίηση των μετοχικών ταμείων δεν είναι η λύση.

Ως Π.Ο.Λ. θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να προτείνουμε και να επιζητούμε λύσεις όσο και να μην αρέσει όσο και αν δυσαρεστούμε κάποιους επειδή... χαλάμε το παραμύθι τους! 

 



Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

10%20%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20trasparent



Νεότερη Παλαιότερη