Μαρίνος Ζαμπάτης: 27 χρόνια από τη δολοφονία του ηρωικού λιμενικού από Αλβανούς κακοποιούς




Ο Μαρίνος Ζαμπάτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεγανήσι, ένα πανέμορφο νησί κοντά στη Λευκάδα. Ο πατέρας του Διονύσης ήταν ναυτικός, ενώ η μητέρα του Τούλα αφοσιώθηκε στην ανατροφή του γιου της. Ο Μαρίνος από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε σχολείο. Το όνειρο του ήταν να υπηρετήσει την πατρίδα.

Μετά τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστής, κατατάχθηκε το 1995 ως Δόκιμος Λιμενοφύλακας στο Λιμενικό Σώμα τότε, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από το 2011. Εντάχθηκε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Κέρκυρας όπου ξεχώρισε για τη γενναιότητα, την καλοσύνη και την ανιδιοτέλειά του.
Τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου 1997 οι συνάδελφοί μας, ενεπλάκησαν σε μάχη με αλβανικό λαθρεμπορικό σκάφος. Οι Αλβανοί κακοποιοί μόλις εντοπίστηκαν επιχείρησαν να αναπτύξουν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν προς τις ακτές των Αγίων Σαράντα. Οι Λιμενικοί έκαναν σήμα για έλεγχο στους πέντε επιβαίνοντες στο σκάφος και δέχτηκαν ως «απάντηση» έναν καταιγισμό από πυρά καλάσνικοφ. Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Μαρίνο Ζαμπάτη στο κεφάλι και ο νεαρός Λιμενικός έπεσε νεκρός.



Στις 30 Νοεμβρίου 2013, ο 55χρονος, τότε, δολοφόνος του Μαρίνου Ζαμπάτη συνελήφθη στην Κακαβιά από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Κέρκυρα, στον χώρο του Λιμεναρχείου υπάρχει προτομή του Μαρίνου Ζαμπάτη. Προτομή του υπάρχει και στο Μεγανήσι Λευκάδας απ’ όπου καταγόταν.
Το 2021 το ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ. απέκτησε το υπερσύγχρονο σκάφος «900 Μαρίνος Ζαμπάτης», το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας γενιάς, επιχειρεί μέρα και νύχτα, στην πρώτη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας.

Με μια σεμνή τελετή, όπως ταιριάζει στους ήρωες, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 απονεμήθηκε στον Μεγανησιώτη ήρωα Μαρίνο Ζαμπάτη, ο βαθμός του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 29 Μαρτίου 2023.

"Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται". ΑΘΑΝΑΤΟΣ





ΠΟΛ - Γραμματεία Πλωτών Μέσων ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Στοιχεία επικοινωνίας με Γραμματεία Πλωτών Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Π.Ο.Λ., για προτάσεις και προβλήματα που σας απασχολούν, στο email plota.pol@gmail.com

 




Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

10%20%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20trasparent


Νεότερη Παλαιότερη