Συνταξιοδοτικός οδηγός για στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Συνταξιοδοτικός οδηγός για στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Από την ημερομηνία έκδοσης της υπ’ αριθ. 43/2023 εγκυκλίου του e-ΕΦΚΑ, έως και σήμερα αρκετοί συνάδελφοι έχουν μπερδευτεί με αυτά που ακούν και διαβάζουν. Βλέπουν  την προσπάθεια ορισμένων να ερμηνεύσουν τον νομοθέτη, στην συγκεκριμένη περίπτωση τον  ν.4997/2022 για την «μάχιμη πενταετία».  Την μια να λένε ότι η εγκύκλιος δεν αποσαφηνίζει αλλά περιπλέκει, την άλλη ότι θα έχει οικονομικό κόστος, στην συνέχεια θα υπάρξει διατάραξη ιεραρχίας, μετά  κάνουν λόγο ότι ο νόμος δεν αφορά τα σώματα ασφαλείας, και να ζητούν από τον e-ΕΦΚΑ να κάνει νέα διευκρινιστική που να διευκρινίζει την εγκυκλίου που ο e-ΕΦΚΑ έκδωσε, που να διευκρινίζει τον νόμο. Άλλοι πάλι κατά την προσφιλή τους τακτική όταν δεν κοιτούν να εκμεταλλευτούν την δουλειά μας κρύβονται και περιμένουν να τοποθετηθούν επί του ασφαλούς.

Ως  ΈΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ως  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ Π.Ο.Λ. δεν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ούτε την εγκύκλιο  ούτε τον νόμο. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα άρθρο 77 παρ.1 «  αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει στη νομοθετική λειτουργία».

Απεναντίας, σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός ως όρος αμφισβητείται και οι  εξελίξεις είναι ραγδαίες προσπαθούμε συνεχώς να υπηρετήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, με γνώμονα τις ανάγκες των συναδέλφων. Προσπαθούμε καθημερινά να παράσχουμε πληροφόρηση η οποία, θα ενημερώνει έγκυρα για όσα μας απασχολούν σήμερα και θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.  Την προσπάθεια μας αυτή την έχουν αντιληφθεί οι συνάδελφοί, που αποβλέπουν πλέον στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ Π.Ο.Λ. για την ορθή τεκμηριωμένη ενημέρωση τους, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης που πρεσβεύουμε.

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας αυτής η Ένωσή μας και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ Π.Ο.Λ.  σε συνεργασία με τον νομικό  μας σύμβουλο και τον εργατολόγο μας τις επόμενες μέρες, θα παρασχεθεί  πλήρης ενημέρωσης  σχετικά με τον Νόμο  4997/2022 και  υπ’ αριθ. 43/2023 εγκυκλίου του e-ΕΦΚΑ,  δίνοντας έτσι στους συναδέλφους την δυνατότητα ορθής κατά περίπτωση επιλογής.

Επίσης για όσους δεν έχουν πάρει τον έντυπο  συνταξιοδοτικό οδηγό, που είχαμε μοιράσει σε μέλη μας και μη θα τον αναρτήσουμε σε μορφή PDF προκειμένου ολοι οι συνάδελφοι ενημερωθούν  για το ασφαλιστικό σύστημα  που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα για :

ü   Τους χρόνους θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος

ü   Χρόνους ασφάλισης σε Δημόσιο, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Στρατιωτική θητεία, 5ετια, 3ετια, έτη σπουδών κ.λ.π.

ü   Εκδοχές συνταξιοδότησης (κύρια σύνταξη, πλήρης σύνταξης)

ü   Προϋποθέσεις αποστρατείας με ηλικιακό όριο Ν.4915/22

ü   Εφάπαξ, εθνική σύνταξη κρατήσεις κ.λ.π

ü   Οικονομική ενίσχυση ΕΚΟΕΜΝ υπολογισμός οικονομικής ενίσχυσης.

ü   Ταμείο αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ)   δικαίωμα λήψης εφάπαξ   κ.λ.π

Design