Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υποστελέχωση στις Β.Σποράδες

 Σε συνέχεια των παρεμβάσεων της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος αναφορικά με την απογύμνωση των υπηρεσιών των Β.Σποράδων ακολούθησε δυναμική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ καθώς και σχετικό ερώτημα του Βουλευτή Ν.Μαγνησίας  Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου . 


Ερώτημα


Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Σημαντικές ελλείψεις σε Λιμενικούς στις Β. Σποράδες. Καμία ενίσχυση από την κυβέρνηση

Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις στις λιμενικές υπηρεσίες των νέων στελεχών που αποφοιτήσαν πρόσφατα από την σχολή Λιμενοφυλάκων.

Παρά τις αυξημένες ανάγκες και τις τεράστιες ελλείψεις σε Λιμενικούς που υπάρχουν σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο κανένα νέο στέλεχος δεν αναμένεται τοποθετηθεί στα 3 νησιά των Β. Σποράδων

Αντίστοιχα, μόλις πριν ένα μήνα, που διενεργήθηκε η ανάλογη διαδικασία για την τοποθέτηση των Λιμενοφυλάκων που εισήχθησαν ως επιλαχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του έτους 2019 στα νησιά των Σποράδων δεν ανέλαβε υπηρεσία κανένας νέος Λιμενικός.

Αυτά τη στιγμή που και στο παρελθόν έχουμε τονίσει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό Λιμενικών που υπάρχουν στο νησιωτικό πλέγμα της Μαγνησίας.

Η Αλόννησος, λειτουργεί σε οριακά επίπεδα υποστελέχωσης με τα στελέχη του Λιμενικού να μην έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες άδειες ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στη Σκόπελο, οι υπηρετούντες Λιμενικοί καλύπτουν με υπερεργασία την τουριστική κίνηση σε 4 λιμάνια. Παράλληλα, το πλήρωμα του ΠΛΣ 169 ενισχύει τον αγώνα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στο Ανατολικό Αιγαίο για το μεταναστευτικό ζήτημα ενώ καθημερινή είναι η μετακίνηση του ασθενοφόρου σκάφους από τις Β. Σποράδες στο Βόλο σώζοντας δεκάδες συνανθρώπων μας που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.

Η Σκιάθος, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών να την επισκέπτονται κάθε χρόνο, επίσης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα έλλειψης προσωπικού.

Η υποστελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών των Β. Σποράδων που λειτουργούν στην ουσία με σύνθεση στο 50%, έχει πολλάκις κοινοποιηθεί στο Υπουργείο. Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει από πλευράς Υπουργού διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση των νησιών με προσωπικό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Από δύο σειρές Λιμενοφυλάκων που αποφοίτησαν τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Γενάρη του 2023 οι Σποράδες δεν ενισχύθηκαν ούτε με μία θέση.

Η πολιτική επιλογή του παραγκωνισμού και της καταστρατήγησης των πάγιων αναγκών των λιμενικών υπηρεσιών των νησιών στο βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων, αφήνει τις λιμενικές υπηρεσίες υπο-στελεχωμένες και υποβαθμισμένες και δυσχεραίνει δυσανάλογα την καθημερινότητα των υπηρετούντων Λιμενικών

Επειδή, οι λιμενικές υπηρεσίες των Β. Σποράδων έχουν πάγιες ανάγκες και ελλείψεις.

Επειδή, από δύο σειρές Λιμενοφυλάκων που αποφοίτησαν τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Γενάρη του 2023 οι Σποράδες δεν ενισχύθηκαν ούτε με μία θέση, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές υποσχέσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Γιατί ενώ είναι γνώστης των ελλείψεων σε προσωπικό και των πάγιων αναγκών των λιμενικών υπηρεσιών των Β. Σποράδων, από δύο σειρές Λιμενοφυλάκων που αποφοίτησαν τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Γενάρη του 2023 τα νησιά δεν ενισχύθηκαν ούτε με μία θέση;

2.    Προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε επαρκή στελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών των Β. Σποράδων, ώστε να σταματήσει η διαρκής υποβάθμισή τους και να διευκολυνθεί έμπρακτα η καθημερινότητα των υπηρετούντων Λιμενικών;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νεότερη Παλαιότερη