Νέο μισθολόγιο στα Σ.Α και χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας;

.com/img/a/

Με το Ν.4472/17 (ΦΕΚ 74 Α’) 19-5-17, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων…», και με εφαρμογή από 1-1-2017 ισχύει το μισθολόγιο των στελεχών στα Σώματα Ασφαλείας .

Το μισθολόγιο που ισχύει από τότε μέχρι και σήμερα έχει ως βασικά στοιχεία :

1.  Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να κατατάσσονται πλέον σε τέσσερις μισθολογικές κατηγορίες. Αυτό ανάλογα με την προέλευσή τους, τον διοικητικό βαθμό και τα έτη υπηρεσίας.
  2. Καταργούνται τα επιδόματα: χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυν­σης, ειδικής απασχόλησης, επιτελικής ευθύνης και ειδικών συν­θηκών. Στον βασικό μισθό ενσωματώνεται το χρονοεπίδομα που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς.
  3. Χορηγείται το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Όμως διαφέρει ανά διοικητικό βαθμό και θα αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών.
  4. Χορηγείται επίδομα θέσης ευθύνης κλιμακούμενο ανά βαθμό από τον βαθμό του Ταγματάρχη (και κατ' αναλογία στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ) και άνω.
  5. Στο στρατιωτικό προσωπικό των Σ.Α και Ε.Δ που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  6. Μπήκε τέλος στο καθεστώς των μισθολογικών προαγω­γών.

Σημαντική κρίνεται η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς που πάγωσε τους μισθούς αποτρέποντας τόσο τις αυξήσεις όσο και τις μειώσεις .

Μετά από 6 χρόνια εφαρμογής αλλά και μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις προσφυγών των συνδικαλιστικών οργάνων των ένστολων για το μισθολόγιο ,στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες πως από την κυβέρνηση ετοιμάζεται ,χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση , ένα νέο μισθολόγιο για τους ένστολους .

Ήδη με ανακοινώσεις τους οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αναφέρουν ότι δρομολογούνται εξελίξεις για το δικό τους μισθολόγιο .

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε και η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου την 10-12-22 σε δημοσιογραφική τηλεοπτική εκπομπή όπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και η προοπτική θέσπισης νέου μισθολογίου για τους υπηρετούντες στα Σ.Α. ενώ σε παλαιότερες τοποθετήσεις του είχε αναφέρει πως το επάγγελμα του Αστυνομικού λόγω της σοβαρότητάς του αλλά και των πολύ σοβαρών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί πρέπει να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο, θεωρώντας ως επακόλουθο τη χορήγηση και ανάλογου επιδόματος επικινδυνότητας .

Επειδή μέχρι και σήμερα ανάλογες τοποθετήσεις περί επικινδυνότητας του επαγγέλματος του Λιμενικού ως επικίνδυνο αλλά και σχετική ενημέρωση για νέο μισθολόγιο των Σ.Α δεν έχουν γίνει από τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη, θα το εκτιμούσαμε πολύ αν ο κύριος Υπουργός ενημέρωνε τα στελέχη αν υπάρχει τέτοια προοπτική .

Σίγουρα η αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνο με την θέσπιση επιδόματος επικινδυνότητας θα ήταν πραγματική δικαίωση της προσφοράς μας ,όμως η προοπτική αλλαγής του μισθολογικού μας καθεστώτος σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκει σύμφωνους αν αυτό δεν αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους αφού η ιστορία από το 2010 και μετά μας έχει δείξει πως κάθε αλλαγή στα οικονομικά μας είναι επιζήμια για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .

Για το ΔΣ

%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585

Γίνε τώρα μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ)  και διεκδίκησε το μέλλον σου(Πάτα ΕΔΩ)