Συνάντηση με τον Υπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ.Τριαντόπουλο Χρήστο . - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Συνάντηση με τον Υπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ.Τριαντόπουλο Χρήστο .

 


     Πραγματοποιήθηκε την 29-07-2022 συνάντηση της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος με τον Υπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ.Τριαντόπουλο Χρήστο .Ο Πρόεδρος της Ένωσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυράνης Κωνσταντίνος με τον Αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Λ. Σιδέρη Γαβριήλ συνάντησαν τον Υπουργό προκειμένου να του παραθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στη Μαγνησία και όχι μόνο.

 

Επαναλειτουργία Λιμενικής Αρχής Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου .

 

    Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπηρεσία του Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου η οποία υποβιβάστηκε μετά τον Λιμενικό Καλλικράτη το 2014 σε εποχικό φυλάκιο που στελεχώνεται κάποιες μέρες της βδομάδες τους καλοκαιρινούς μήνες από στελέχη που μετακινούνται και ανήκουν στη δύναμη του Κ.Λ.Βόλου. Στην ουσία η Λιμενική Αρχή παραμένει κλειστή όλο το χρόνο στερώντας από την περιοχή και τους κατοίκους του Πηλίου τη παρουσία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σε ξηρά και θάλασσα καθώς οι συνάδελφοι είχαν αναλάβει και τον τομέα της  αστυνομικής κάλυψης και αφού στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει Αστυνομικό τμήμα .

    Η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια μαζί με τοπικούς φορείς ,με τους κατοίκους ,τους αλιείς προκειμένου η υπηρεσία να επαναλειτουργήσει και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό διαθέτοντας όχημα και σκάφος .   

    Θα πρέπει να τονιστεί πως παρά το κλείσιμο της υπηρεσίας το 2014 το κτήριο συνεχίζει να παραχωρείται δωρεάν στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ενώ καλύπτονται και όλα τα λειτουργικά έξοδα .     

 

Λιμενική αρχή Σκοπέλου –ΠΛΣ 1067

 

    Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τα προβλήτα που αντιμετωπίζει η Λιμενική αρχή Σκοπέλου τα οποία διογκώθηκαν μετά την έλευση του ασθενοφόρου σκάφους ΠΛΣ 1067 που δημιούργησε ένα νέο status στη λειτουργία της υπηρεσίας καθώς το εν λόγω σκάφος που εξυπηρετεί ανάγκες του ΕΚΑΒ έσωσε δεκάδες ζωές συνανθρώπων μας που βρέθηκαν σε κίνδυνο σε κάποιο νησί των Β.Σποράδων και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου .

    Ο κ.Τριαντόπουλος συνέβαλε όσο κανείς στη προμήθεια και στη διάθεση του ασθενοφόρου σκάφους προκειμένου οι κάτοικοι και οι τουρίστες των Β.Σοράδων να μπορούν να έχουν άμεση και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στο Βόλο όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας .  

 

    Όμως το ΠΛΣ 1067 στελεχώθηκε από το υπάρχον και αποδεκατισμένο προσωπικό του Λ/Τ Σκοπέλου με το πλήρωμα του υποχρεωμένο να εκτελεί παράλληλα καθήκοντα  σε γραφεία της Λιμενικής Αρχής την ίδια ώρα που επιχειρεί 2 και 3 φορές τη μέρα (μεταφέροντας ασθενείς) αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει καθοριστεί στη ΠΔΕΜ το καθηκοντολόγιο των ασθενοφόρων σκαφών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ , οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των πληρωμάτων τους . Θα τονίσουμε δε πως το ΠΛΣ 1067 εκτελεί περιπολίες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για αλιευτικούς ελέγχους και αστυνόμευση .

    Τονίστηκε μάλιστα πως τα προβλήματα έχουν προέκταση στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας αλλά και στο πλήρωμα του έτερου σκάφους του ΠΛΣ 169 το όποιο υποχρεώνεται σε ένα πολυδιάστατο ρόλο που έχει καταπονήσει τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτό αφού παράλληλα με τα καθήκοντά τους στο νησί της Σκοπέλου συμβάλουν και στο μεταναστευτικό στο Αν.Αιγαίο αρκετούς μήνες το χρόνο.

    Ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος αιτηθήκαμε τη προμήθεια ενός ακόμη οχήματος για το Λ/Τ Σκοπέλου τόσο για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων σε μετακινήσεις όσο και γιατί το υπάρχον υπηρεσιακό όχημα έχει υποστεί μεγάλη καταπόνηση από την πολυετή χρήση με αποτέλεσμα να  εμφανίζει συχνά φθορές και βλάβες.

 

    Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων στο Κ.Λ.Βόλου και στα Λιμενικά Τμήματα υπαγωγής του που θα μπορέσει αβίαστα να επιτευχθεί με την ανακατανομή των οργανικών θέσεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες της διάθεσης στις υπηρεσίες του Αιγαίου του μεγαλύτερου μέρους των 1500 θέσεων που πρόσφατα προστέθηκαν στις υπάρχουσες 8.000 ενώ παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη  ενίσχυσης με προσωπικό των Λιμενικών Αρχών στις Β.Σποράδες .

 

    Ο Υπουργός παρά τον Πρωθυπουργό κατανοώντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων θα επισκεφτεί το άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη προκειμένου να συζητήσουν :

·             Την επαναλειτουργία Λιμενικής Αρχής Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου και την αναβάθμισή του σε Λ/Τ με μόνιμη στελέχωση.

·         Την ενίσχυση με προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου .

·             Η θέσπιση το καθηκοντολογίου  των ασθενοφόρων σκαφών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προκειμένου να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο για το οποίο προορίζονται χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος των συναδέλφων .

·             Τη προμήθεια ενός οχήματος που θα διατεθεί στη Λιμενική Αρχή Σκοπέλου .

 

        

Η ΕΠΛΣ ευχαριστεί τον κ.Τριαντόπουλο καθώς όσες φορές του ζητήθηκε ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματά μας δίνοντας λύσεις όπως αυτό με το στέγαση της Λιμενικής Αρχής Αγίας Κυριακής Τρικέρων .

 

 

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ.Γραμματέας

 

                                     Κυράνης Κων/νος         Μαχαίρας Νικόλαος