ΕΛΣΚΥ : Συνάντηση με την Βουλευτή ΄Β Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΕΛΣΚΥ : Συνάντηση με την Βουλευτή ΄Β Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου


Την Πέμπτη 07/04/22 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευτή ΄Β Πειραιά, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ΕΛΣΚΥ και Γενική Γραμματέα της ΠΟΛ , Χαρούλα Μπέη και με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), Κώστα Κυράνη στα γραφεία της Ομοσπονδίας στον Πειραιά. Στη συνάντηση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διάδοσης της covid-19.

ΠΟΛ: Περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των Λιμενικών

Οι εκπρόσωποι των λιμενικών στάθηκαν κυρίως στα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τις μεταθέσεις σε συνάρτηση με το ΠΔ Οργανικών Θέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και στις πληροφορίες για την πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το συνδικαλισμό στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Ενημέρωσαν την αντιπροσωπία του ΚΚΕ ότι με επιστολή τους, που αποστείλανε στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εργασίας, σε όλα τα κόμματα και στους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη προωθούμενη διάταξη συνδικαλιστικού νόμου στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ως προσθήκη στο άρθρο 30 του Ν.1264/82 με παράγραφο δ. Πρόκειται για άρθρο νόμου το οποίο θα κατατεθεί ως τροπολογία στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής…». Απ’ ότι φαίνεται το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σε Επιτροπή και θα ξεκινήσει η συζήτησή του την Τρίτη 12 Απρίλη 2022.

Ο Πρόεδρος και η Γ. Γραμματέας της ΠΟΛ ανέλυσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ όλες τις προβλέψεις του άρθρου, για να καταλήξουν οτι οι διατάξεις που περιλαμβάνει είναι αντισυνταγματικές και έρχονται να καταργήσουν εκ των υστέρων νόμιμες δικαστικές αποφάσεις ίδρυσης σωματείων. Πρόσθεσαν οτι σοβαρή διαφωνία υπάρχει κι απο μεγάλο μέρος της έτερης Ομοσπονδίας, της ΠΟΕΠΛΣ, που μάλιστα εκπροσωπούν και σημαντική μερίδα Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Ήδη επιστολή 8 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΠΛΣ έχει σταλεί σε όλα τα Κόμματα της Βουλής. Τέλος ζήτησαν απο τη Βουλευτή του ΚΚΕ να συμβάλει ωστε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Διαμάντω Μανωλάκου: Θέλουν να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου»

Η Διαμάντω Μανωλάκου εξήγησε τον αυταρχικό κατήφορο των μέχρι τώρα Κυβερνήσεων που με σειρά νόμων, τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια, προσπαθούν να περιορίσουν τα δικαιώματα του λαού στη διαδήλωση, την απεργία και το συνδικαλισμό. Οι αυταρχικές αυτές ρυθμίσεις έρχονται να συμπληρώσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές ακριβώς γιατί οι Κυβερνήσεις κι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να φρενάρουν τις αυτονόητες λαϊκές αντιδράσεις. Θέλουν να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου». Ενισχύουν τον κατασταλτικό ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ αυτών και του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικά τα τελευταία γεγονότα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τον ξυλαδαρμό και τις συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προσπαθούν κι εντός του Σώματος να περιορίσουν κάθε φωνή που είχε ως τώρα έστω και το τυπικό δικαίωμα να διεκδικεί συλλογικά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υπηρεσίας.

ΚΚΕ: Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Λιμενικών

Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα του περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών των λιμενικών τόνισε με δήλωσή της η Βουλευτής του ΚΚΕ: «Για τους λιμενικούς θα πρέπει να ισχύουν αναλογικά οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και οι δυνατότητες που ισχύουν για όλους τους πολίτες». Και συνέχισε «Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για περιορισμό στα δικαιώματα συνδικαλισμού των λιμενικών!»

Κάλεσε, δε, όσους υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να αντιπαλέψουν οργανωμένα, μαζικά και σθεναρά μέσα από τις Ενώσεις τους κάθε τέτοια ή παρόμοια μεθόδευση. Δεσμεύτηκε να αποκαλύψει τα σχέδια του Υπουργού Ναυτιλίας στη Βουλή, αν τελικά έρθουν για συζήτηση αυτές οι απαράδεκτες διατάξεις. Τέλος ζήτησε απο την αντιπροσωπεία της ΠΟΛ να μεταφέρουν στα μέλη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία τους τη ξεκαθαρη δέσμευση του ΚΚΕ οτι θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Λιμενικών.