Ομιλία του νέου Αρχηγού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη κατα την τελετή παράδοσης – παραλαβής


 ΘΕΜΑ: ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ ΛΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Προσφωνήσεις

1.   Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης,

2.   Σεβασμιώτατε Mητροπολίτη Πειραιά,

3.   Κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

4.   Κύριε Υπουργέ Μετανάστευσης και Ασύλου

5.   Κύριε Υφυπουργέ Έθνικής Άμυνας,

6.   Κυρία Υφυπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,

7.   Κύριε Υφυπουργέ Προστασίας του Πολίτη,

8.   Κύριε Υφυπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού,

9.   Κύριε Υφυπουργέ Υποδομών και Μεταφορών,

10. Κύριε Υφυπουργέ παρά τω Πρωθυπουργώ

11. Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

12. Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

13. Κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των   Σωμάτων Ασφαλείας

14. Κυρίες και Κύριοι Γενικοί Γραμματείς

15. Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

16. Κύριοι Δήμαρχοι,

17. Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί

18. Κύριε Πρόεδρε του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

19. Κύριε Πρόεδρε του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

20. Κυρία Πρόεδρε της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών

21. Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών,

22. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

23. Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και βαθύ αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνω σήμερα  τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατόπιν της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 9ης Μαρτίου 2022.

Αναμφίβολα, η στιγμή αυτή αποτελεί τη μέγιστη τιμή στην υπηρεσιακή διαδρομή ενός Αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος και οφείλω, πρώτα απ΄ όλα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη και τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Επιθυμώ, επίσης, να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, εν ενεργεία και αποστρατεία, που, με οποιαδήποτε ιδιότητα, είχα την τιμή να συνεργαστώ άμεσα ή έμμεσα όλα αυτά τα χρόνια.

Δηλώνω, σε κάθε περίπτωση, έτοιμος και αποφασισμένος να ανταποκριθώ στο ύψιστο καθήκον που μου εμπιστεύεται σήμερα η Ελληνική Πολιτεία και να συμβάλω με κάθε τρόπο στη συνέχιση της λαμπρής παράδοσης και της ένδοξης ιστορίας του Λιμενικού Σώματος.

Η ανάληψη των καθηκόντων του Αρχηγού από τον απερχόμενο Αρχηγό Ναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, προσδίδει στην αποστολή μου ιδιαίτερη ευθύνη να φανώ κι εγώ άξιος συνεχιστής του λαμπρού έργου και της πολύτιμης προσφοράς που αφήνει ως παρακαταθήκη στο Σώμα και την Πατρίδα μας.

Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη, προσωπικά και εκ μέρους όλου του Σώματος να τον ευχαριστήσω θερμά. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το συμμαθητή μου, Επίτιμο Αρχαιότερο Υπαρχηγό Αντιναύαρχο Νικόλαο ΙΣΑΚΟΓΛΟΥ για την εξαιρετική, ευγενή και μεστή προσφορά και παρουσία του στο Σώμα. Να ευχηθώ σε αμφότερους κάθε προσωπικό και οικογενειακό καλό στην πολιτική τους πλέον ζωή.   

 

Άνδρες και Γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης των λόγων αλλά υπέρμαχος της πράξης, της ευθύνης και του αποτελέσματος. Η προσωπική μου θεώρηση είναι ότι τα λόγια ακολουθούν τις δράσεις, τις αναδεικνύουν στο βαθμό και το μέτρο που είναι αναγκαίο για το Σώμα και την κοινωνία και λειτουργούν ως μηχανισμός καταγραφής έργου και όχι άσκοπης και πομπώδους ενδεχομένως προβολής.

Είναι τα έργα εκείνα που τελικά ο συγγραφέας της Ιστορίας θα καταγράψει και θα καταδείξει και είναι το μέγεθος της ουσιαστικής προσφοράς εκείνο που θα λειτουργήσει ως σκυτάλη στην αποστολή που πρέπει διαχρονικά να συνεχισθεί, άσχετα από πρόσωπα και χρονικές συγκυρίες.

 Το Λιμενικό Σώμα του μέλλοντος που τιμά το παρελθόν του απαιτεί σαφείς στρατηγικούς στόχους και καθαρό σχέδιο υλοποίησης. Οφείλουμε, επομένως, να καταστήσουμε εξ΄ αρχής σαφές το πλαίσιο των στόχων και των προτεραιοτήτων  που εν συντομία είναι:

·     Κατ΄ αρχάς, η διαρκής παρακολούθηση και στοχευμένη αναβάθμιση της εκπαίδευσης με συστηματοποιημένη ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και η αναμόρφωσή της με κριτήρια και ορίζοντα ικανό να εξασφαλίσουν σε κάθε χρόνο την ανταπόκριση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις απαιτήσεις της σύνθετης αποστολής τους.

·     Επίσης, η συνέχιση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και η διαμόρφωσή του κατά τρόπο που θα εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια, λειτουργικότητα και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να τονίσω ότι το παρόν και το μέλλον του Σώματος δεν επιτρέπει σε κανένα από μας να προσεγγίσει τον κρίσιμο αυτό παράγοντα με ευκαιριακό τρόπο ή με συντεχνιακό όφελος και, από πλευράς μου, δεν είμαι διατεθειμένος να ενδώσω σε μια τέτοια προοπτική.

Με προσοχή και υπευθυνότητα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις αγωνίες του προσωπικού και κινούμαστε προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων χωρίς σε καμιά περίπτωση να διακυβεύονται οι αδήριτες υπηρεσιακές ανάγκες.     

·     Μέγιστη ευθύνη μας είναι η συστηματική προώθηση του υφιστάμενου, μοναδικού στα χρονικά, εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος,  καθώς και η διεκδίκηση και εκμετάλλευση κάθε δυνατού χρηματοδοτικού εργαλείου, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της αναγκαίας αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισης στις ιδιαίτερα αυξημένες και εξειδικευμένες απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρησιακών, ναυτιλιακών και κοινωνικών συνθηκών.

Κυριολεκτικά, δεν έχουμε το παραμικρό περιθώριο να ολιγωρήσουμε και δεν θα έχουμε την πολυτέλεια επίκλησης της παραμικρής αιτιολογίας αν δεν προχωρήσουμε με συντονισμένο τρόπο και με τα κατάλληλα βήματα, στο σωστό κάθε φορά χρόνο, στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου και το σχεδιασμό κάθε νέου. Το οφείλουμε στο Λιμενικό Σώμα, στα στελέχη μας, υπάρχοντα και μελλοντικά, το οφείλουμε στην ίδια μας την Πατρίδα.          

·     Ύψιστη προτεραιότητα επίσης θα αποτελέσει η   περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της συνεργασίας μας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους και Οργανισμούς σε κάθε τομέα ναυτιλιακής και επιχειρησιακής δράσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εθνικό συμφέρον, τη γεωπολιτική θέση της Χώρας μας, τη διασυνοριακή φύση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και τη δυναμική του Εθνικού μας Κεφαλαίου, της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

·     Τέλος, κυρίαρχος στόχος μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των δομών συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τους εθνικούς φορείς Άμυνας και Ασφάλειας δεδομένης της υπέρτατης αναγκαιότητας ανάπτυξης κοινών δράσεων κυρίως για θέματα ασφάλειας. Με σεβασμό στην τομεακή ευθύνη και δράση του κάθε φορέα ξεχωριστά, πιστεύω ακράδαντα πως όλοι έχουμε κατανοήσει ότι η διαμόρφωση του σύνθετου σημερινού γίγνεσθαι επιβάλει τη σύνθεση δυνάμεων, προληπτικά και κατασταλτικά, με σκοπό τη διαλειτουργικότητα, το συντονισμό και το συγχρονισμό και, τελικά, το κοινώς επιχειρείν όπου τούτο απαιτείται.

Αισθάνομαι σήμερα την υποχρέωση από τη νέα μου θέση να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τους Αρχηγούς και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη σημερινή τους τιμητική παρουσία και να επισημάνω ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας.

 

Κύριε Υπουργέ,

Με απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που μου εμπιστεύθηκε η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά στο πρόσωπό μου, σας διαβεβαιώνω ότι η θητεία μου θα είναι μια διαδρομή συνέπειας και έργου, με γνώμονα και στόχο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και την εκπλήρωση των προσδοκιών της πολιτικής Ηγεσίας και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

Η Χώρα μας βιώνει και πάλι μια κρίσιμη περίοδο, που επιβάλλει τη μέγιστη προσοχή στην αξιολόγηση και την διαχείρισή της. Το Λιμενικό Σώμα έχει περίτρανα αποδείξει στο παρελθόν και εξακολουθεί να αποδεικνύει και στο παρόν, ότι στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων με επαγγελματική ευσυνειδησία και με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος στην Πατρίδα και τους συμπολίτες μας. Και μόνο το επίτευγμα της τελευταίας διετίας στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών ιδίως στο Ανατολικό Αιγαίο, με τη μείωση να ξεπερνά το 85% έναντι του 2019, αποτελεί πραγματικό ορόσημο στην ιστορία του Σώματος και, ταυτόχρονα, πρότυπο ορθής οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας που όμοιό του να μην συναντάμε ενδεχομένως σε καμία άλλη Ακτοφυλακή παγκοσμίως.  Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί, ενώ στοχεύω στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ετοιμότητας και της ταχείας ανταπόκρισής του Σώματος, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις κάθε φύσεως προκλήσεις, στις εντάσεις των φαινομένων καθώς και σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

 

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας μας, σε ένα πλαίσιο βαθιάς ατομικής και συλλογικής ευθύνης και στο σύστημα των δομών της ιεραρχίας, οφείλει να συνεισφέρει προς τον σκοπό αυτό.

Το Λιμενικό Σώμα έχει δίκαια κατακτήσει μια περίοπτη θέση εκτίμησης και αναγνώρισης στο κοινωνικό μας σύνολο.

Διαχρονικά, έχει συνδεθεί με την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα δε του ευαίσθητου νησιωτικού μας συμπλέγματος.

Προστάτης των θαλασσών μας και αρωγός των νησιωτικών πληθυσμών επιτελεί με αφοσίωση και θάρρος σύνθετες αποστολές ακόμη και σε τομείς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι δεν ανήκουν στη στενή έννοια ενός ένστολου φορέα της Πολιτείας. Πρόκειται, κατ΄ ουσίαν, για μια ιδιότυπη ώσμωση και έναν μοναδικό δεσμό που εμπεδώθηκε με το πέρασμα των χρόνων και παραμένει ισχυρός και αδιάλειπτος. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη σχέση αυτή με ευέλικτο σχεδιασμό και αποτελεσματική οργάνωση σε κρίσιμους τομείς, όπως εκείνους της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Δεν θα πρέπει ωστόσο να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα, στη συστατική του πράξη πριν από 103 χρόνια, κλήθηκε να προασπίσει και να υποστηρίξει την Ελληνική Ναυτιλία ως βασικό μέρος της αποστολής του. Ο στόχος αυτός έχει εκπληρωθεί από το Λιμενικό Σώμα με συνέπεια, αποφασιστικότητα και παγκόσμια αναγνώριση σε όλο το διάβα της ιστορίας του. Στην ίδια επιτυχημένη πορεία θα συνεχίσουμε αταλάντευτα,  αναγνωρίζοντας την αξία της ναυτιλίας μας και τη διαχρονική προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην Πατρίδα και το Λιμενικό Σώμα.  

Από το βήμα αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Κεφάλαιο της εθνικής μας εμπορικής ναυτιλίας, θα βρίσκεται πάντα στην προμετωπίδα της καθημερινής μας εργασίας, εκπαίδευσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού.

Στόχος και σκοπός το Λιμενικό Σώμα να εξακολουθήσει να αποτελεί έναν άοκνο συμπαραστάτη στις ανησυχίες και τα προβλήματα του Έλληνα ναυτιλιακού επιχειρηματία, των Ελλήνων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Κυρίες και κύριοι,

Στην εκκίνηση μιας νέας αρχηγικής θητείας:

·       κοιτάμε με σεβασμό το παρελθόν, διδασκόμαστε από τα λάθη του και εμπνεόμαστε από τις επιτυχίες του  

·       αντλούμε θάρρος από τη νέα εποχή που ήδη εμπεδώνεται στο Σώμα,

·       συνθέτουμε το περιβάλλον ευθύνης μας με ευρηματικότητα και επαγγελματισμό.

Εν τέλει, κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον του Λιμενικού Σώματος γνωρίζοντας ότι κάθε βήμα εξέλιξης και βελτίωσης, χρήζει προσεκτικής αποτύπωσης, ακριβούς αξιολόγησης, δυναμικού σχεδιασμού και πρότυπης εκτέλεσης.   

Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε ένα Λιμενικό Σώμα που είναι σταθερά προσηλωμένο στην προαγωγή των ναυτιλιακών συμφερόντων της Χώρας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των πλοίων, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας μέχρι και στον τελευταίο ακρίτα των νησιών μας.

Η επίτευξη των στόχων αυτών, απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια στη βάση των διακριτών ρόλων που επιβάλλει ο στρατιωτικός χαρακτήρας του Σώματος. Συμπαραστάτες μας θα είναι, όπως πάντα, και οι  πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου μας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.

Έχοντας επίγνωση της αποστολής μας και της ευθύνης μας, με πίστη στην ιστορία και τις παραδόσεις μας και με ιερό χρέος στους συναδέλφους που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, καλούμαστε να δώσουμε στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή του σήμερα την δυνατότητα να ατενίσει με αισιοδοξία και περηφάνεια το μέλλον του.

 

Ζήτω το Έθνος 

Ζήτω το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή   ////

Νεότερη Παλαιότερη