Βουλή : Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα υπηρετούντων στις Λιμενικές Αρχές Μαγνησίας και Σποράδων - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Βουλή : Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα υπηρετούντων στις Λιμενικές Αρχές Μαγνησίας και Σποράδων


Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Μαρία Κομνηνάκα και Νίκος Παπαναστάσης σχετικά με τα προβλήματα υπηρετούντων στις Λιμενικές Αρχές Μαγνησίας και Σποράδων.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, επισημαίνεται: 

«Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και ανακοινώσεις της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος, προκύπτουν μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τους υπηρετούντες στην περιοχή ευθύνης της 4ης Περιφερειακή Διεύθυνση Λιμενικού Σώματος και της συγκεκριμένης Ένωσης. Οι λιμενικοί ζητούν την αύξηση των οργανικών θέσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, την αναβάθμιση των Λιμενικών Αρχών του Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου, τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της σύνθεσης της Λιμενικής αρχής της Αμαλιάπολης, την αύξηση των θέσεων στην Αγία Κυριακή Τρικέρων.

Στα ίδια δημοσιεύματα αναδεικνύονται και μια σειρά από ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για Λιμενικές Αρχές που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν με το 60-70% της οργανικής τους σύνθεσης. Μάλιστα στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν το φετινό καλοκαίρι με την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια αποκαλύφθηκαν κενά που εγκυμονούσαν κινδύνους για το προσωπικό, το υλικό αλλά και τους νησιώτες κι επισκέπτες των νησιών.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα που έχει προκύψει με το πλωτό ασθενοφόρο ΠΛΣ 1067, που έχει διατεθεί για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στη Σκόπελο χωρίς πλήρωμα, επιβάλλεται η άμεση ενίσχυση της συγκεκριμένης Λιμενικής Αρχής με δύο ακόμη λιμενοφύλακες ειδικότητας αρμενιστή. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πλωτό ασθενοφόρο στελεχώνεται σήμερα με λιμενικούς που απασχολούνται και σε άλλες υπηρεσίες της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεγάλο διάστημα μετά την τελετή παράδοσης του πλωτού ασθενοφόρου στη Σκόπελο, συνεχίζονταν οι διακομιδές ασθενών με ιδιωτικά μέσα, αφού δεν προβλέφθηκε από την αρχή πλήρωμα. Το πλωτό ασθενοφόρο παρέμενε δεμένο χωρίς να μπορεί να αξιοποιηθεί. Όταν τελικά ξεκίνησαν οι διακομιδές με το συγκεκριμένο πλωτό, αυτές επιτεύχθηκαν με την επιβάρυνση της ήδη υποστελεχωμένης υπηρεσίας.

Οι διακομιδές ασθενών στο Βόλο εντείνονται ακόμη περισσότερο και λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπως έχει αναδείξει και η Κομματική Οργάνωση Σκοπέλου του ΚΚΕ από τον Οκτώβρη του 2021. Στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν υφίστανται πλέον ιατροί ειδικοτήτων και οι ανάγκες καλύπτονται από εβδομαδιαίες μετακινήσεις ιατρών από όλη τη χερσαία Θεσσαλία (Πύλη, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Γόννους κ.α).

Τέλος, ειδικά για το πλήρωμα και το ίδιο το πλωτό ασθενοφόρο (ΠΛΣ 1067) χρειάζονται άμεσα κάψουλα μεταφοράς ασθενών για τον Covid-19 που θα παραμείνει στη Σκόπελο και επαρκής προμήθεια ιατρικών στολών προστασίας από τον κορονοϊό για το πλήρωμα.

Αντίστοιχη υποστελέχωση επικρατεί και στις Λιμενικές Αρχές της Αλόννησου και της Σκιάθου.

Ερωτάται ο Κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να αυξηθεί η οργανική σύνθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου
  • Να αναβαθμιστεί η Λιμενική Αρχή Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου
  • Να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και η σύνθεση της Λιμενικής Αρχής της Αμαλιάπολης
  • Να αυξηθεί η οργανική σύνθεση στη Λιμενική Αρχή της Αγίας Κυριακής Τρικέρων
  • Να καλυφθούν τα κενά και να ενισχυθούν με προσωπικό οι Λιμενικές Αρχές Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλόννησου
  • Ειδικά για το Πλωτό Ασθενοφόρο (ΠΛΣ 1067), να στελεχωθεί με δύο Λιμενοφύλακες ειδικότητας αρμενιστή, με κάψουλα ασθενή για την Covid-19 και με επαρκή αριθμό ιατρικών στολών προστασίας για το πλήρωμα».