Ερώτηση στην Βουλή με θέμα τις ανάγκες προσωπικού ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας


 Ερώτηση με θέμα τις ανάγκες προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.


Αναφέρουν συγκεκριμένα:


«Σε πρόσφατη συνάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με αντιπροσωπεία της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Φθιώτιδας, αναδείχτηκαν μια σειρά από ζητήματα που υπάρχει ανάγκη άμεσης λύσης τους.


Ορισμένα από αυτά είναι τα απαρχαιωμένα σκάφη και τα υπηρεσιακά οχήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλωτού του Λιμενικού Τμήματος Αταλάντης που είναι 30ετίας και παρά τις προσπάθειες των πληρωμάτων έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του. Αυτή τη στιγμή δε, βρίσκεται σε ακινησία στην Επισκευαστική Βάση Λιμενικού Σώματος λόγω βλάβης από το Δεκέμβριο του 2020. Επίσης, το Λιμενικό Τμήμα Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας έχει μείνει εδώ και μήνες χωρίς πλωτό, λόγω βλάβης του προηγούμενου, με άγνωστο το αν και πότε θα εφοδιαστεί με νέο.


Αυξημένες είναι οι αρμοδιότητες εργασίας γραφείου των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οι οποίες προκύπτουν από πλήθος γραφειοκρατικών αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στο Λιμενικό Σώμα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τα κύρια καθήκοντα του Σώματος. Δεσμεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού στα γραφεία, εις βάρος της έρευνας και διάσωσης, της εξυπηρέτησης ναυτιλιακών αναγκών, της λειτουργίας των λιμανιών, της επιβατικής κίνησης και της αλιείας και πλήθος άλλων υποχρεώσεων. Πολλές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανατίθενται πολλαπλά καθήκοντα στα υφιστάμενα στελέχη. Αυτό το πρόβλημα μοιραία οδηγεί σε παραβιάσεις ωραρίου με αρνητικές συνέπειες.


Επίσης μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η προμήθεια του αναγκαίου ρουχισμού στους λιμενικούς, γεγονός το οποίο συνολικά απουσιάζει από τις διατάξεις για τη λειτουργία του Σώματος.


Τα τελευταία, τουλάχιστον 15 χρόνια, το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ δεν έχει λάβει καμία απολύτως προμήθεια ρουχισμού από το Αρχηγείο. Όλα αυτά τα χρόνια το κόστος επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό του προσωπικού. Υπάρχουν επίσης οι απαράδεκτες περικοπές σε μισθούς κι επιδόματα από τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η χορήγηση του αναγκαίου ρουχισμού πρέπει να γίνεται από την υπηρεσία. Οφείλει δε, το Υπουργείο Ναυτιλίας, να φροντίσει η ποιότητα του ρουχισμού να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του προσωπικού.


Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζουν οι κτιριακές υποδομές που φιλοξενούν τις Λιμενικές Αρχές (Λιμεναρχεία, Λιμενικά Τμήματα, Λιμενικά Φυλάκια) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ιδιαίτερα το κτίριο που στεγάζει το Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Αταλάντης, διανύει περί τα 110 έτη από τότε που κτίστηκε! Άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη επανίδρυσης του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας, καθότι είναι ένα ζήτημα που έχει ανακύψει ήδη από τη δομή των Υπηρεσιών Λιμενικού το έτος 2014. Το ζήτημα βρίσκεται «υπό εξέταση» πάνω από 5 χρόνια. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν γίνεται ένα λιμενικό τμήμα να καλύπτει 62 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με τα απαρχαιωμένα μέσα που αναφέρθηκαν παραπάνω, με αυξημένα καθήκοντα, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών και με τις τοπικές ανάγκες που επιβάλλουν την ύπαρξη ξεχωριστού Λιμενικού Τμήματος στην περιοχή της Αρκίτσας, λόγω της επιβατικής κίνησης του Πορθμείου Αρκίτσας – Αιδηψού όλο το έτος, λόγω της αλιευτικής δραστηριότητας και της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:


Για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων υπηρεσιακών οχημάτων και πλωτών της περιοχής.

Για την ελάφρυνση του προσωπικού από το φόρτο εργασίας γραφείου, ώστε το ωράριο εργασίας του να επαρκεί για την εκτέλεση των καθηκόντων του, αλλά να είναι και επαρκής ο αριθμός στελεχών που βρίσκονται στο πεδίο.

Για την άμεση χορήγηση του αναγκαίου ρουχισμού στα στελέχη.

Για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών που φιλοξενούν λιμενικές υπηρεσίες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Για την επανίδρυση του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας».


Νεότερη Παλαιότερη