Συνέντευξη της Υπ. Γραμματείας Γυναικών Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. Κάκας Νικολέττας για την ημέρα της Γυναίκας . - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Συνέντευξη της Υπ. Γραμματείας Γυναικών Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. Κάκας Νικολέττας για την ημέρα της Γυναίκας .


 Η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΛ συστάθηκε προκειμένου να σταθεί αρωγός στο πολυσχιδές και δύσκολο έργο των Γυναικών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) ανεξαρτήτως βαθμού.

Είναι μεγάλη τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να αφουγκραστώ τις ανησυχίες και τα προβλήματα των γυναικών του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΠΟΛ κ. Κυράνη Κωνσταντίνο και ολόκληρο το Δ.Σ. που με εμπιστεύτηκαν και με όρισαν Υπεύθυνη της εν λόγω Γραμματείας.

Το Λιμενικό Σώμα ιδρύθηκε το 1919 και αποτελεί Σώμα Ασφαλείας με Στρατιωτική δομή. Οι πρώτες γυναίκες εντάχθηκαν στο Λιμενικό Σώμα το 1980 ακολουθώντας τις πρώτες γυναίκες του Στρατού Ξηράς το 1979.

Για το Λιμενικό Σώμα όπως και για τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας υπάρχει συνήθως στο μυαλό των περισσοτέρων ότι πρόκειται για ανδροκρατούμενους εργασιακούς χώρους. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού σήμερα το 30% του συνόλου του προσωπικού Λιμενικού Σώματος απαρτίζεται από Γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Πολλές από αυτές τις γυναίκες υπηρετούν χωρίς καμία διάκριση από τους άνδρες συναδέλφους τους σε θέσεις ευθύνης υψηλών απαιτήσεων, όπως Κυβερνήτες και Μηχανικοί στα πλωτά σκάφη του Λ.Σ., Λιμενάρχες, Υπολιμενάρχες, Σύνδεσμοι στα σκάφη της Frontex στο Βορειοανατολικό Αιγαίο επιτηρώντας και φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορά μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι υψίστης σπουδαιότητας ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της γυναίκας στο Λιμενικό Σώμα, διότι εμπεριέχουν και υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Αυτό όμως που προέχει για εμάς είναι να υπηρετούμε με πίστη την πατρίδα μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας.

Η Γραμματεία Γυναικών αποτελεί σημαντικό κομμάτι δράσης της Π.Ο.Λ. και στόχος της είναι να συσπειρώσει τις συναδέλφους από όλη την Ελλάδα προκειμένου να οργανωθούν μία σειρά από δραστηριότητες:

 •         Συγκρότηση ομάδα εργασίας με γυναίκες- στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίζουμε από κοινού για τη λειτουργία της Γραμματείας Γυναικών και να ανταλλάσσουμε ιδέες και προτάσεις.

•         Καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ενέργειες για την επίλυσή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

•         Ημερίδες με θέμα την ένστολη γυναίκα, τη μητέρα, τη σύζυγο και την οικογένεια της.

•        Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις για την οικογένεια και τα παιδιά.

Είμαι σίγουρη ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε αρωγό την Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία.

Δράττομαι της ευκαιρίας  να απευθύνω πρόσκληση σε όλες τις γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοβουλία και να μας στείλουν τις προτάσεις τους στο email της Π.Ο.Λ.  info.omospondia@gmail.com.

Η ημέρα της Γυναίκας την 08 Μαρτίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την εξάλειψη των στερεοτύπων με βάση το φύλο, εορτάζοντας παράλληλα τα επιτεύγματα, τη δημιουργικότητα και τη δύναμη των γυναικών.

Η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η επίτευξη των στόχων του Λιμενικού Σώματος απαιτούν την εύρυθμη και απόλυτη συνεργασία όλων των στελεχών ανεξαρτήτως φύλου.

Θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλες τις ένστολες γυναίκες που υπηρετούν την πατρίδα:

Χρόνια Πολλά, Δημιουργικά με Υγεία και Καλή δύναμη στο έργο τους!

Προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι!!!

Με εκτίμηση

Υπεύθυνη Γραμματείας Γυναικών Π.Ο.Λ.
Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ Κάκα Νικολέττα