Η Π.Ο.Λ. για τις Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.)


 Οι Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) απέκτησαν τον πρώτο τους κανονισμό το 2007 όπου και διεξάχθηκε το 1ο Σχολείο Δίωξης Ναρκωτικών. Στην συνέχεια το έτος 2009 διεξάχθηκαν κατόπιν διαταγής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνέντευξης- αξιολόγησης των ενδιαφερομένων το 2ο , 3ο και 4ο Σχολείο Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.ΔΙ.Ν) όπου κατά τα λεγόμενα των εκπαιδευτών και των αρμοδίων της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ μετά την αποφοίτηση τους θα συστηνόταν  οι ομάδων με την τοποθέτηση των αποφοιτήσαντων σε αυτές.

Δυστυχώς η σύσταση των ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε άμεσα αλλά μετά την πάροδο πέντε (05) ετών παράλληλα με την αλλαγή του Κανονισμού, τον Οκτώβριο  του 2014, και μόνο σε τρεις Λιμενικές Αρχές  στο Κ.Λ. Πειραιά , στο Κ.Λ. Πάτρας και στο Κ.Λ. Ηγουμενίτσας. 

Μετά την πάροδο τεσσάρων (04) ετών , περί τα τέλη του 2018 ,  συστήθηκαν Π.Ο.ΔΙ.Ν. στην πλειοψηφία των Κεντρικών Λιμεναρχείων της χώρας και διεξάχθηκαν Σχολεία Δίωξης Ναρκωτικών για την συμπληρωματική στελέχωση των νέων Π.Ο.ΔΙ.Ν. .

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό οι Π.Ο.ΔΙ.Ν ασκούν αποκλειστικά τις αρμοδιότητες που αφορούν  τον τομέα δίωξης των εγκλημάτων περί τα ναρκωτικά αλλά και δύναται να τους ανατίθενται, για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών καθήκοντα που αφορούν αρμοδιότητες του Τομέα Ασφάλειας – Ανάκρισης της Λιμενικής Αρχής.

Αυτό το δύναται και για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών στην πλειοψηφία των Π.Ο.ΔΙ.Ν. είναι μόνιμο. Δηλαδή τους έχουν ανατεθεί μόνιμα καθήκοντα του τομέα Ασφάλειας με αυτό να συνεπάγεται την δυσλειτουργία των ομάδων με την μη προσήλωση τους στο κυρίως έργο τους, της δίωξης των ναρκωτικών. 

Επίσης στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται ότι το προσωπικό των Π.Ο.ΔΙ.Ν. δύναται να απομακρύνεται μόνο κατόπιν αιτήσεως -αναφοράς στην οποία δηλώνεται η απαρέσκεια ή άλλοι σοβαροί οικογενειακοί ή προσωπικοί λόγοι και φυσικά για λόγους προβλημάτων υγείας, τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων κτλ.

Αν και το ουδείς σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να απομακρύνει τα στελέχη των Π.Ο.ΔΙ.Ν από την δύναμη τους αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε στο ισχύον ΠΔ  μεταθέσεων αλλά ούτε στο νέο Π.Δ μεταθέσεων.

Στο νέο Π.Δ μεταθέσεων, σύμφωνα με αυτά που έχουν γίνει γνωστά, αν και ρητά ορίζει για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν στην κατάσταση της ενεργού υπηρεσίας, εφόσον έχουν ειδικά προσόντα τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη θέσεων σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, όπως ακριβώς δηλαδή απαιτεί ο Κανονισμός των Π.Ο.ΔΙ.Ν, και για όσο χρόνο υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στις θέσεις αυτές ειδική αντιμετώπισης είτε με επιπλέον μοριοδότηση είτε με την μη μετάθεση του στελέχους πριν συμπληρωθεί ο  ελάχιστος χρόνος υποχρεωτικής παραμονής αυτό δεν ισχύει για τα στελέχη που έχουν τοποθετηθείς στις Π.Ο.ΔΙ.Ν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανόν μετάθεση από τις Π.Ο.ΔΙ.Ν κατά την διαδικασία των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων στελεχών είτε που μόλις έχουν αποφοιτήσει από το Σ.ΔΙ.Ν είτε της μετάθεσης στελεχών με μεγάλη πείρα στην δίωξη των ναρκωτικών που προφανώς και έχουν ανάγκη τα Π.Ο.ΔΙ.Ν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Επίσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο προσπαθούν τα στελέχη να δημιουργήσουν δίκτυο πληροφοριών όπου μετά την μετάθεση τους λόγω του ότι ο πληροφοριοδότης σέ όλες τις διωκτικές αρχές του κόσμου πάντα προστατεύτε, δεν θεωρείτε άτομο «κοινόχρηστο» αλλά το χειρίζεται πάντα ένας, το δίκτυο παύει να υπάρχει με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή και συνεχή άντληση πληροφοριών.

Τα ναρκωτικά από ανέκαθεν ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας το οποίο όμως μετά την οικονομική κρίση του 2010 σταδιακά και  με αποκορύφωμα την έλευση του Κορωνοϊού έχει γιγαντωθεί. Πρόσφατες έρευνες στα λύματα των μεγάλων πόλεων δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα υπάρχει αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου. Έχει παρατηρηθεί να δραστηριοποιούνται στην διακίνηση – χρήση ινδικής κάνναβης  ανήλικοι μαθητές κάτω των 14 ετών καθώς και στην ηλικία των 17-18  η ύπαρξη περιστατικών  bulling, τα οποία δεν καταγγέλλουν τα θύματα,    κατόπιν άρνησης χρήσης κοκαΐνης όταν αυτή προσφέρεται από συνομήλικους καθώς και την διακίνηση του ακριβού αυτού ναρκωτικού  από άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, 18 -22 χρονών.

Το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει στο ενεργητικό του αρκετές και σημαντικές επιτυχίες κατά της δίωξης των ναρκωτικών. Οι Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) έχουν συντελέσει καθοριστικό ρόλο στις συνεχείς αυτές επιτυχίες.

Θεωρούμε χρέος της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας μας στην στήριξη των Ομάδων αυτών δίνοντας τους στην πράξη την ανάθεση αποκλειστικών καθηκόντων για την δίωξη των εγκλημάτων περί τα ναρκωτικά , δικαιώματα- κίνητρα ίδια με αυτά που δίνονται σε άλλες υπηρεσίες – ομάδες ειδικών καθηκόντων – εκπαίδευσης , την σύσταση ομάδων και στα εναπομένοντα Κεντρικά Λιμεναρχεία, την δυνατότητα δημιουργίας παραρτημάτων Π.Ο.ΔΙ.Ν για την κάλυψη ιδιαίτερων αναγκών καθώς και την χορήγηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο σύνολο των Π.Ο.ΔΙ.Ν για να μπορούν απρόσκοπτα να εκτελέσουν το έργο τους και  να  επιτύχουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα κατά της δίωξης των ναρκωτικών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην Ελληνική Κοινωνία.


 Για την Π.Ο.Λ.

                       

                                         Ο Πρόεδρος                             Η Γ.Γραμματέας

                                       Κυράνης Κων/νος                        Μπέη Χαριτίνη




Νεότερη Παλαιότερη