ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος: Συνεργασία με Δήμαρχο Σκοπέλου για την αναβάθμιση των Λιμενικών αρχών του νησιού - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος: Συνεργασία με Δήμαρχο Σκοπέλου για την αναβάθμιση των Λιμενικών αρχών του νησιού


 Η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος από τη πρώτη μέρα εφαρμογής του Λιμενικού Καλλικράτη και παράλληλα με τη μείωση των οργανικών θέσεων αντέδρασε προς κάθε κατεύθυνση για την υποβάθμιση των Λιμενικών αρχών της Σκοπέλου και του Λουτρακίου Γλώσσας Σκοπέλου .


Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη το Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου υποβαθμίστηκε σε Λιμενικό Τμήμα υπαγόμενο στο Λιμεναρχείο Σκιάθου ενώ το Λιμενικό Τμήμα Λουτρακίου Γλώσσας υποβαθμίστηκε από Λιμενικό Τμήμα σε εποχικό φυλάκιο.


Αποτέλεσμα αυτών ήταν :

η Λιμενική αρχή Σκοπέλου να υπάγεται στη Σκιάθο και να μην υφίσταται πλέον ως τόπος επιλογής στις μεταθέσεις καθώς το στέλεχος θα έπρεπε να μετατεθεί στο Λιμεναρχείο Σκιάθου και μετά αν κρίνονταν απαραίτητο να τοποθετηθεί στο Ά Λ/Τ Σκοπέλου.


Ο Λιμενικός Σταθμός στο Λουτράκι Γλώσσας υποβιβάστηκε σε Λιμενικό Φυλάκιο χωρίς οργανική σύνθεση.


Λόγω των ανωτέρω αλλαγών οι υπηρετούντες στο νησί μειώθηκαν σε ποσοστό 30% .


Η διοικητική υπαγωγή της υπηρεσίας στο Λιμεναρχείο της Σκιάθου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση καθώς για 4 έτη δεν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου ως τόπος  μετάθεσης.


 Η Ένωσή μας αντιδρώντας στα κακώς κείμενα των διατάξεων του Καλλικράτη πρωτοστάτησε στην ανατροπή του λανθασμένου καθεστώτος και με τον νόμο 4504/17 το Λιμενικό Τμήμα Σκοπέλου αποκτά ,εκ νέου, την αυτονομία του στο τομέα των μεταθέσεων. 


Σημαντική και η παρέμβαση του Δημάρχου Σκοπέλου Περίσση Σταμάτιου ο οποίος με συνεχείς επιστολές στους αρμόδιους  και στον Υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη ενισχύοντας το αίτημα μας  για αναβάθμιση του Λ/Τ Σκοπέλου σε Λιμεναρχείο και του Λ/Φ Λουτρακίου Γλώσσας σε Λιμενικό Τμήμα .


Και αυτό γιατί η οργανική σύνθεση της Σκοπέλου παραμένει στα όρια της ανοχής καθώς :


v  Οι υπηρεσιακές ανάγκες στο Λουτράκι Σκοπέλου όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται αλλά έχουν αυξηθεί.


v  Στα λιμάνια που απαιτείται παρουσία στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ κατά τη τουριστική περίοδο , πλην αυτά της Σκοπέλου και της Γλώσσας έχει προστεθεί και 3ο , αυτό του Αγνώντα αλλά και αυτό του Νέου Κλίματος για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και ημερόπλοια .


v  Η τουριστική κίνηση (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά ελέω COVID-19) έχει παρουσιάσει τεράστια άνοδο καθιστώντας τη Σκόπελο ως ένα από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας.  




   Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο ΠΛΣ 169 της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου καθώς λειτουργεί εδώ και πολλά έτη με ένα πλήρωμα ,καλύπτει επί 24ωρου βάσεως την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου ,ενώ σημαντικός ο ρόλος του σκάφους και στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων καθώς τα τελευταία έτη επιχειρεί αρκετούς μήνες κάθε έτους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.


Για το Δ.Σ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΥΡΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ               ΒΟΥΤΣΗΣ ΛΟΥΚΑΣ