Συνέντευξη Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Κωνσταντίνου Κυράνη - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Κωνσταντίνου Κυράνη

Συνέντευξη στο alt.gr και στο συντάκτη Γαρδίκη Νίκο, έδωσε ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κωνσταντίνος Κυράνης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ)

Ο Κ. Κυράνης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Κεντρικής Ελλάδος και Πρόεδρος του προσωρινού Προεδρείου της νεοϊδρυθείσας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών. Παράλληλα ο Κ. Κυράνης είναι εδώ και 7 χρόνια μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, στο Ν. Μαγνησίας, ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι γνωστός στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ) για την πλούσια δράση του, τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλαδικό επίπεδο. Εκλεγόταν σταθερά από το 2011 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος το 2016.

Δύο λόγια για την ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας, της οποίας είναι Πρόεδρος ο Κυράνης Κωνσταντίνος από το 2009.

Η Ε.Π.Λ.Σ Κεντρικής Ελλάδος αποτελεί μία από τις πλέον παραγωγικές ενώσεις, με ισχυρή παρουσία σε ιστορικές στιγμές του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λιμενικό Σώμα. Θυμίζουμε την εποχή των μνημονίων 2011-2013, την περίοδο της μείωσης των οργανικών θέσεων και του Λιμενικού Καλλικράτη, τα προβλήματα των μεταθέσεων τα τελευταία χρόνια, τη σύγκρουση με την αύξηση των αρμοδιοτήτων σε αιγιαλό και παραλία. Χαρακτηριστική ήταν επίσης, η στάση της Ένωσης με τον πρόσφατο νόμο που αλλάζει τη διαδικασία των μεταθέσεων και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς του συνδικαλισμού. Αποτελεί το μοναδικό πρωτοβάθμιο Σωματείο που μπόρεσε να εξασφαλίσει δωρεάν φάρμακα για τους συναδέλφους. Τέλος η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας είναι μία από τις 6 Ενώσεις Λιμενικών που πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν την 1 Οκτώβρη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ).

Καλησπέρα κ. Κυράνη κι ευχαριστούμε που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας.

1. Πως προέκυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών;

Ένα αίτημα, των περισσοτέρων συναδέλφων από κάθε γωνιά της χώρας, που γίνεται πράξη από ένα μείγμα παλαιών και νέων Ενώσεων, για ένα διαφορετικό τρόπο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Μια ανάγκη που δημιουργήθηκε από το έλλειμμα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό, σε μία περίοδο μάλιστα, κατά την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

2. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την ίδρυση νέας Ομοσπονδίας στους Λιμενικούς;

Η νέα Ομοσπονδία, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από νέες συνδικαλιστικές φωνές και εκπροσωπώντας συναδέλφους από διαφορετικά σημεία της Ελλάδος, έχει ως βασικό της σκοπό την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών του συνδικαλιστικού μας κινήματος, οι οποίες μέσα στο χρόνο έχουν χαθεί ή αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

3. Ποιες είναι οι βασικές αρχές της ΠΟΛ και πού διαφοροποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ);

Είναι αλήθεια ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα, τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα συνοχής και αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους συναδέλφους.

Σε αυτόν τον αγώνα διαρκείας, η Ομοσπονδία μας θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας και δράσης της, ώστε αυτή να είναι αντιπροσωπευτική, δίνοντας ρόλο και φωνή στο/στη συνάδελφο όπου και αν υπηρετεί.

Γι’ αυτό και στο καταστατικό της έχει προβλεφθεί ότι κάθε Ένωση- μέλος θα έχει “αυτοδίκαια” εκπροσώπηση, με ένα μέλος της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Λ. χωρίς πλέον να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες πρόσκαιρης πλειοψηφίας να μπορούν να αποκλείουν Ενώσεις και συναδέλφους από την εκπροσώπησή τους στην Ομοσπονδία μας.

Σε κάθε περίπτωση θα αποκλειστεί η προοπτική του υπερσυγκεντρωτισμού, της εξουσίας και των ρόλων σε μία μορφή κεντρικής εξουσίας που μόνο κακό κάνει στην αρχή της πολυφωνίας και στη δυναμική του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Σημαντική παράμετρος ενίσχυσης των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων είναι και η πρόβλεψη στο καταστατικό για ισόποση καταβολή των εισφορών των συναδέλφων μεταξύ των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του ρόλου που διαδραματίζει η Γυναίκα στο Λιμενικό Σώμα, και ταυτόχρονα θα αναδείξει μέσω της συνεργασίας της το ρόλο των αποστράτων του Σώματος, ως φυσική διεκδικητική εξέλιξη των εν ενεργεία υπηρετούντων στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

4. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος;

Το μεταναστευτικό και οι παράμετροι εργασίας των συνάδελφων στα νησιά του Αιγαίου είναι ένα βασικό ζήτημα που όσο και να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις πάντα θα εμφανίζει κενά.

Οι μεταθέσεις διαχρονικά αποτελούν μέγα αγκάθι στην ορθή λειτουργία του Σώματος και ένα δίκαιο σύστημα που θα διέπει τις μεταθέσεις των συναδέλφων αποτελεί στόχο ο οποίος στην πορεία πάντα χαρακτηρίζεται από τάσεις λανθασμένου προσανατολισμού. Οι πρόσφατες εξελίξεις με το κυοφορούμενο Π.Δ Μεταθέσεων αποδεικνύουν ότι ακόμη και σήμερα αναζητούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δικαιοσύνη, την εξυπηρέτηση των στελεχών και τις ανάγκες της υπηρεσίας, χωρίς όμως να έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό παρονομαστή.

Η θεσμοθέτηση κινήτρων για τους υπηρετούντες στα σκάφη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ προκειμένου να έχουν αντιμετώπιση ανάλογης της προσφοράς τους στην πατρίδα μας.

5. Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδίας μετά τις συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς του Λιμενικού Σώματος;

Το προσεχές χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία μας θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε βασικά ζητήματα που μας απασχολούν:

Ορθή αξιοποίηση της δυνατότητας που μας δίνει η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1500 θέσεις, βελτιώνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Επαναπροσδιορισμός του θεσμού των μεταθέσεων με ένα σύστημα δίκαιο, αδιάβλητο και συγκεκριμένες διαδικασίες χωρίς μεταβλητές.

Σταθερός αριθμός προσλήψεων ανά έτος, τόσο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων όσο και διαγωνισμών.

Σε αυτήν την προοπτική είναι δεδομένη η συνεργασία με κάθε φορέα και με κάθε συνδικαλιστική δυναμική χωρίς αποκλεισμούς και ανούσιες συγκρούσεις.