ΕΠΛΣ Κ.Ελλάδος: Θεσμοθέτηση και καταβολή επιδόματος προβληματικής περιοχής/ιδιαίτερων συνθηκών διαβίωσης στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που υπηρετούν στις Β.Σποράδες


Η Ένωση Προσωπικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ως η διαχρονική εκπρόσωπος των στελεχών που υπηρετούν στις Β.Σποράδες έχει ως βασική της προτεραιότητα την ανάδειξη των προβλημάτων που ταλανίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά της Σκιάθου της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. 

Η εκτέλεση Υπηρεσίας στα νησιά των Β.Σποράδων πραγματοποιείται υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και υπηρεσιακής επιβάρυνσης, οι οποίες πλέον έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης  αλλά και της αδυναμίας εύρεσης κατοικίας ενώ σοβαρή παράμετρος είναι και αυτή της δυσχέρειας των μετακινήσεων η οποία διογκώνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας χορήγησης των προβλεπόμενων αδειών στον χρόνο που αιτούνται.     

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη που υπηρετούν στις Β.Σποράδες επιβαρύνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους την αστυνόμευση των νησιών ,την διαχείριση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης αλλά και την εξυπηρέτηση χιλιάδων νησιωτών συνυπολογίζοντας και την προσφορά τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής με τις διακομιδές ασθενών, εντούτοις  εξακολουθούν να εξαιρούνται από τη χορήγηση κάθε επιδόματος προβληματικής περιοχής ή οικονομικού κινήτρου παραμονής.

Επιπρόσθετα, τα στελέχη του ΛΣ-ΕΚ.ΑΚΤ που υπηρετούν στις Β.Σποράδες , εξαιρούνται και από το επίδομα παραμεθορίου ύψους 130€ του άρθρου 79 του Ν. 5265/2026, το οποίο θεσπίστηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο λόγος είναι ότι τα νησιά αυτά δεν εντάσσονται νομικά στις «παραμεθόριες περιοχές», παρότι οι συνθήκες διαβίωσης και το κόστος ζωής είναι ασυγκρίτως πιο δυσβάσταχτα σε σχέση με πολλές παραμεθόριες ζώνες της χώρας την ίδια ώρα μάλιστα που το επίδομα παραμεθορίου χορηγείται στα στελέχη που υπηρετούν στην Σκύρο η οποία υπάγεται γεωγραφικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Β.Σποράδων.

Τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ φροντίζει να ενισχύει τα νησιά των Β.Σποράδων με μόνιμο προσωπικό ή με αποσπάσεις το πρόσημο του εργασιακού δυναμικού έχει αρνητικό χαρακτήρα καθώς μεγάλος αριθμός στελεχών επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες , ενώ ανησυχία προκαλούν και οι παραιτήσεις κυρίως επειδή οι συνθήκες διαβίωσης έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής .  

   Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμαστε την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση επιδόματος προβληματικής περιοχής, ύψους εκατό ευρώ (100 €) μηνιαίως στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Β.Σποράδες όπως αυτό καθορίζεται πλέον από το ΦΕΚ Β' 2745/03.06.2025 και χορηγείται στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Κατηγορία Α’ (Προβληματικές Περιοχές).

Καλούμε την πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία να προωθήσουν το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων που υπηρετούν στις Β.Σποράδες όχι γιατί αισθάνονται αλλά επειδή είναι αδικημένοι, αποκαθιστώντας μία σοβαρή παράλειψη που συντελείται εδώ και έτη εις βάρος τους . 

Για το Δ. Σ. 

          Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός  Γραμματέας

 

    Κυράνης Κων/νος                              Σιδέρης Γαβριήλ





Πηγή: Γρ. Τύπου-Ενημέρωσης Π.Ο.Λ. 






Νεότερη Παλαιότερη