Τακτικές μεταθέσεις 2024

 Η Ομοσπονδία μας για ακόμη μία χρονιά επανέρχεται καταγγέλλοντας την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων.  

Τέσσερα χρόνια από την έκδοση του περιβόητου «τέλειου» Π.Δ. 11/2021 με τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων και το φλέγον θέμα των τακτικών μεταθέσεων  παραμένει άλυτο καθώς τα προηγούμενα έτη μόνο κατ’ ευφημισμόν διενεργήθηκαν.

Το 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν τακτικές μεταθέσεις, το 2022 οι ελάχιστες μεταθέσεις που επιχειρήθηκαν να γίνουν στην ουσία ακυρώθηκαν κατά τη διαδικασία των προσφυγών  ενώ όμοια ήταν η κατάσταση και το 2023 όπου η περιβόητη Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ κατάφερε το απίστευτο :

- να εκδοθούν μεταθέσεις στελεχών, με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και  τριτέκνοι-πολύτεκνοι οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να μετακινηθούν στα σπίτια τους ,

- να μετατεθούν δεκάδες συναδέλφων σε υπηρεσίες μη επιλογής τους όχι γιατί είχαν τα λιγότερα μόρια αλλά επειδή δεν υπηρετούσαν στον τόπο συμφερόντων τους και σύμφωνα με την Υπηρεσία ήθελαν να μετατεθούν σε κάποιο νησί !!!

- για πρώτη φορά στην ιστορία του Σώματος μετατέθηκαν σε δυσμενέστερες υπηρεσίες συνάδελφοι που μετά από πολλά χρόνια παραμονής σε νησιά ήθελαν να πιάσουν ΄΄στεριά΄΄. Το σοφό ΠΔ μεταθέσεων τους έστειλε σε άλλα νησιά υποχρεώνοντάς τους σε προσφυγή ή ακόμη και σε παραίτηση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ανεξήγητων φαινομένων στη σφαίρα των τακτικών μεταθέσεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι η μηδαμινή ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων συναδέλφων στα νησιά για σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Νόμος 4926/22 του ΥΝΑΝΠ που  καθορίζει ότι οι μεταθέσεις θα διενεργούνται ανά περίπτωση βάσει απόφασης του ΥΝΑΝΠ ανάλογα με τα διαθέσιμα χρηματικά ποσά, μέχρι και σήμερα μόνο αρνητικές προεκτάσεις έχει.

Αν και κατά τις συναντήσεις μας όλοι συμφωνούν ότι επιβάλλεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων διότι το ισχύον δεν είναι λειτουργικό, ουδείς θέλει να εναντιωθεί στους ένθερμους υποστηρικτές του «τέλειου» Π.Δ.

Μέχρι και χτες πιστεύαμε πως το 2024 θα ήταν η τελευταία χρονιά που θα επιχειρούνταν η έκδοση  μεταθέσεων με το καθεστώς της Υπουργικής Απόφασης, που σε κάθε περίπτωση θα κινούταν στα πλαίσια της αξιοκρατίας και της ισονομίας, αξιοποιώντας στην ουσία  θετικά αυτή τη παράμετρο ωφελώντας τα στελέχη και όχι δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα και ανισότητες σε αυτά .

Με την από 25-06-2024 Υπουργική Απόφαση με θέμα  «Διαδικασία τακτικών μεταθέσεων 2024» καθορίστηκε  ο τρόπος που θα μετατεθούν τα στελέχη για το τρέχον έτος, όπου μετά από αρκετά έτη γίνεται ένα βήμα μπροστά με την μετάθεση στελεχών μόνο σε πραγματικά κενές θέσεις, θέτοντας όμως παραμέτρους που οδηγούν το όλο εγχείρημα σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Για φέτος τα χρήματα που θα διατεθούν επαρκούν μόνο για την κάλυψη 114 τακτικών μεταθέσεων όλων των βαθμίδων.

Ξεκινώντας από το αδιανόητο γεγονός ότι για να γνωστοποιηθεί το χρηματικό ποσό που το Αρχηγείο διατεθεί για την διενέργεια των τακτικών μεταθέσεων φτάσαμε, για άλλη μία χρονιά, στα μέσα του οικονομικού έτους, τον μήνα Ιούνιο, λες και δεν  είναι γνωστό τοις πάσι , από την ψήφιση του προϋπολογισμού, τα χρήματα που έχει να διαχειριστεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

H επιλογή των υπηρεσιών που θα στελεχωθούν βάσει της Υπουργικής Απόφασης  έγινε αφού είχε προηγηθεί το μήνα Ιανουάριο η δήλωση των στελεχών σε 3 υπηρεσίες που εμφάνισαν κενές θέσεις σύμφωνα με τους πίνακες που το Αρχηγείο εξέδωσε και απέστειλε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για άλλη μία χρονιά,  να υπάρχουν στελέχη με υψηλό αριθμό μορίων που τέθηκαν εκτός διαδικασίας τα οποία αν  γνώριζαν ότι οι υπηρεσίες που δήλωσαν θα εξαιρεθούν τελικά από τους πίνακες θα είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές.

Τα χρήματα που διατίθενται δεν προορίζονται για την ενίσχυση των υπηρεσιών που παραμένουν υποστελεχωμένες σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%.

Θα υποχρεωθούμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά  σε μία πρωτοπόρα καινοτομία  που έρχεται να προστεθεί στον δυσεπίλυτο γρίφο των μεταθέσεων.

Ο εισηγητής της πρότασης που μετουσιώθηκε σε Υ.A. καθόρισε το εύρος των μορίων που θα ενταχθούν στις μεταθέσεις ανά κατηγορία επιλέγοντας στην ουσία τα στελέχη που θα συμμετέχουν σε αυτήν,  αποκλείοντας αυθαίρετα και καταχρηστικά από την διαδικασία στελέχη με περισσότερα μόρια και έτη υπηρεσίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον πίνακα της περ. ε της παρ.4 της Υ.Α. καθορίζεται ότι  οι θέσεις στις υπηρεσίες του πίνακα μπορούν να καλυφθούν από Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων οι οποίοι συγκεντρώνουν αριθμό μορίων που αντιστοιχούν στα αντικειμενικά κριτήρια από 6466 μέχρι και 4488 !! όταν κανονικά στην εν λόγω κατηγορία εντάσσονται στελέχη, σύμφωνα με τους πίνακες των αριθμών μορίων που το ίδιο το Αρχηγείο έχει εκδώσει , με αριθμό μορίων από 17676!!  αποκλείοντας ουσιαστικά από την διαδικασία άνω των 270 στελεχών που έχουν συγκεντρώσει ακόμα και τριπλάσιο αριθμό μορίων και σε κάθε περίπτωση παραπάνω μόρια από αυτά που ορίστηκαν στην Υ.Α. και κατ΄ επέκταση με πολλά παραπάνω έτη στο σώμα.

Ομοίως ενδεικτικά θα ρωτήσουμε , για την ίδια κατηγορία στελεχών εκ Λ/Φ, γιατί αποκλείεται από την διαδικασία μετάθεσης το στέλεχος  με  σύνολο  11200 μορίων από  νησί των Κυκλάδων που υπηρετεί από το 2017 με τόπο συμφερόντων που υπάρχει κενή θέση και με συνολική Υπηρεσία στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ άνω των 22 ετών; Ενώ αντιθέτως εντάσσεται στην διαδικασία στέλεχος  των 4496 μορίων πάλι από νησί του Αιγαίου  που υπηρετεί σε αυτό από το 2018 έχοντας στο σώμα μόλις 6 χρόνια υπηρεσία. Δηλαδή και με λιγότερα χρόνια εκτός τόπου συμφερόντων και με τα μισά μόρια και με το 1/4 της υπηρεσίας τους πρώτου στελέχους.

Τα προαναφερόμενα είναι υπαρκτά ενδεικτικά παραδείγματα και το ίδιο ακριβώς  συμβαίνει για περισσότερα από 350 στελέχη που αυθαίρετα και καταχρηστικά αποκλείστηκαν από την διαδικασία.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίον πρέπει να μετατεθεί προς τον τόπο επιλογής του το στέλεχος των 8 ετών υπηρεσίας με τα 6466 μόρια και να παραμείνουν εκτός τόπου προτίμησης τους στελέχη  με διπλάσια μόρια και με 25 χρόνια υπηρεσίας, αναφερόμενοι πάντα στους ίδιους τόπους προτίμησης όπως αυτοί καθορίστηκαν με την νέα Υ.Α.

Η Π.Ο.Λ. έχει  γίνει αποδέκτης της οργής των συνάδελφων που υπηρετούν για πολλά έτη  στα νησιά και σε υπηρεσίες εκτός τόπου επιλογής τους καθώς βλέπουν πως έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση στις υπηρεσίες επιλογής τους  επειδή έχουν περισσότερα μόρια από αυτά που έθεσε ως όριο ο «εμπνευστής». 

Το γεγονός δε ότι κάθε χρόνο ακολουθείται μια παντελώς διαφορετική διαδικασία για τις τακτικές μεταθέσεις η οποία εν τέλει δεν ευδοκιμεί  από μόνο του είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Τόσο οι κατά τα προηγούμενά άκαρπες προσπάθειες όσο και η δυσμενής αυτή εξέλιξη του 2024, ενισχύουν  την πρότασή μας για ριζική αλλαγή του συστήματος των μεταθέσεων σε μία ορθολογιστική διαδικασία που ήδη έχει υποβληθεί από την Ομοσπονδία μας στην πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία ως ολοκληρωμένη πρόταση.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα της εκδίκασης από το ΣτΕ της προσφυγής μας κατά του Π.Δ. μεταθέσεων 11/21 θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τους συναδέλφους μας που έχουν μείνει ναυαγοί στις νησιωτικές υπηρεσίες για πολλά έτη.

Το χρονικό διάστημα των 4 ετών από την έκδοση του «τέλειου» Π.Δ. 11/2021 (Μεταθέσεων) το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει «αλλάξει» 3 Υπουργούς και 2 Υφυπουργούς χωρίς ουσιαστικά να επέλθει πρόοδος σε κανένα απολύτως θέμα που αφορά στο Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή και Π.Δ. μεταθέσεων 11/21 στα Στελέχη του. Οι δε εμπνευστές του Π.Δ. ακάθεκτοι στην ίδια θέση συνεχίζουν να  δείχνουν την πλήρη αδιαφορία τους για τα αποτελέσματα των εισηγήσεων τους αρκεί να φανεί ότι το Π.Δ. είναι τέλειο και λειτουργεί.

Φυσικά δεν ξεχνούν να διατείνονται ότι με τις ανακοινώσεις μας τους στοχοποιούμε , ότι έχουμε προσωπικά μαζί τους, ξεχνώντας όμως ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των δικών τους εισηγήσεων αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη τους έχουν βρεθεί σε τέτοια δυσμένεια.  

Καλούμε τον  Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη να αποσύρει άμεσα  την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και κυρίως να θέσει προ των ευθυνών τους, τους εισηγητές αυτής και τους υπαίτιους της αποπνικτικής για τα στελέχη κατάστασης.

Επίσης θέτουμε την Ομοσπονδία στην άμεση διάθεση του κ. Υπουργού για διευκρινίσεις επί του θέματος και την από κοινού προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.

 Για το ΔΣ

%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85%2004-2024%20%CE%91%CE%B8%CE%BF%CF%852


Παρατίθεται η σχετική Υπουργική Απόφαση
10%20%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20trasparent

Νεότερη Παλαιότερη