Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στα στελέχη που ενισχύουν τις νησιωτικές υπηρεσίες.

 Για ακόμη ένα καλοκαίρι οι νησιωτικές υπηρεσίες θα βιώσουν την υποστελέχωση ως βασικό πρόβλημα λειτουργίας των Λιμενικών Αρχών αφού εδώ και χρόνια η εμμονή στο προβληματικό καθεστώς των μεταθέσεων στερεί την ισορροπία της οργανικής σύνθεσης στις υπηρεσίες αυτές εγκλωβίζοντας παράλληλα  μεγάλο αριθμό στελεχών σε παραμονή στα νησιά για 8-10 χρόνια χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική μετάθεσής τους στον τόπο επιλογής τους.

Μπορεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το μεταναστευτικό ζήτημα να αντιμετωπίζεται με αποσπάσεις στελεχών μέσω της FRONTEX καλύπτοντας πλέον ένα αξιοπρεπές ποσό για την διαμονή των συναδέλφων σε καταλύματα, όμως στις υπόλοιπες νησιωτικές υπηρεσίες που οι ανάγκες για στελέχωση έγκειται κυρίως για την κάλυψη της αυξημένης τουριστικής κίνησης, εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά και αισιόδοξα .

Είθισται στα νησιά των Κυκλάδων, των Β.Σποράδων, του Ιονίου και σε αυτά που η τουριστική κίνηση τριπλασιάζει τις ανάγκες σε προσωπικό, την λύση να την αναζητούν οι προϊστάμενοι των Λιμενικών Αρχών, κατ΄επέκταση και οι Διοικητές των οικείων ΠΕΔΙΛΣ ψάχνοντας  τρόπους που μπορούν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες με αποσπάσεις που θα βοηθήσουν το ήδη καταπονημένο προσωπικό, συμβάλλοντας στο μέτρο του δυνατού στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και στη βελτίωση των τουριστικών παροχών που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας .

Στα χρόνια που πέρασαν αντί να αναζητούνται οι πόροι που θα διατεθούν στα στελέχη που θα αποσπαστούν σε αυτές τις νησιωτικές υπηρεσίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, συνήθως το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέτρεπε τους προϊσταμένους να αναζητήσουν καταλύματα για να στεγαστούν οι συνάδελφοι, μειώνοντας το κόστος της δαπάνης απόσπασης στο ελάχιστο . Δυστυχώς τα καταλύματα όμως που διατίθεντο από ιδιώτες δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαμονής από την μία και από την άλλη δημιουργούσαν προϋποθέσεις υποχρέωσης και εξάρτησης  των προϊσταμένων και των υπηρεσιών με τους πολίτες που διέθεταν δωρεάν τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να στεγάζονται οι Λιμενικοί που προέρχονταν από άλλες υπηρεσίες.

Ελάχιστες οι περιπτώσεις που τα καταλύματα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή στέγαση στελεχών που προσφέρουν υπηρεσίες στο νησί ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες του ΥΝΑΝΠ και των προϊσταμένων των Λιμενικών Αρχών που κατάφεραν να εξασφαλίσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, καταλύματα προκειμένου να διαμένουν οι αποσπασμένοι συνάδελφοι. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η  Σαντορίνη που έχει την πολυτέλεια να διαθέτει οικήματα σε άριστη κατάσταση  που με την άψογη συνεργασία της Λιμενικής Αρχής με τον Δήμο Θήρας και τον Γ.Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων κ.Κυριαζόπουλο Ευάγγελο διατίθενται στα στελέχη που ενισχύουν τους συναδέλφους που υπηρετούν μόνιμα στο νησί.

Δυστυχώς όμως η αύξηση των ποσών των οδοιπορικών εξόδων που είχαν μείνει παγωμένα από το 2015 μέχρι και πρόσφατα δεν ήταν ισορροπημένη καθώς οι αυξήσεις ήταν μόνο για την διαμονή και όχι για την ημερήσια αποζημίωση που έμεινε καθηλωμένη στο ποσό των 29,35 ευρώ.

Κατά συνέπεια όταν διατίθεται δωρεάν κατάλυμα σε νησιά υψηλού κόστους όπως η Μύκονος ,η Πάρος, η Σκιάθος αλλά και στους περισσότερους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς η ημερήσια αποζημίωση των 29,35 δεν φτάνει ούτε για «ζήτω», υποχρεώνοντας τους συναδέλφους να βάζουν και από την τσέπη τους προκειμένου να σιτιστούν .                              

Επειδή και για το φετινό καλοκαίρι οι ανάγκες σε προσωπικό θα είναι μεγάλες, επειδή για ακόμη μία χρονιά τα νησιά μας δεν θα ενισχυθούν με νέες μεταθέσεις, επειδή και φέτος η κατάσταση θα είναι μία από τα ίδια, ας διασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται ώστε και ικανός αριθμός στελεχών να αποσπαστεί εκεί που υπάρχει ζήτηση, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες για τους αποσπασμένους Λιμενικούς και απαλλάσσοντας τους εκάστοτε Λιμενάρχες από κάθε είδους ¨συναλλαγές¨ με ιδιώτες που διαθέτουν δωρεάν καταλύματα σε Λιμενικούς .   

Η Ομοσπονδία μας παρακολουθεί μέσω των πρωτοβάθμιών ενώσεών της κάθε εξέλιξη επί του θέματος και θα παρέμβει αν αυτό κριθεί απαραίτητο .

 Για το ΔΣ

%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85%2004-2024%20%CE%91%CE%B8%CE%BF%CF%85210%20%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20trasparent
Νεότερη Παλαιότερη