Συνέντευξη του Προέδρου της Π.Ο.Λ στο Ράδιο 1 Βόλου - magnesianews.gr - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη του Προέδρου της Π.Ο.Λ στο Ράδιο 1 Βόλου - magnesianews.gr

 


%CE%9A%CE%A5%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3-2-696x483



Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Καρεκλίδη και στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο 1 Βόλου 102,5 παραχώρησε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ Κώστας Κυράνης .

Στη συνέντευξη αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στο ασθενοφόρο σκάφος της Σκοπέλου, το σοβαρό ζήτημα της στέγασης της Λιμενικής Αρχής Αγίας Κυριακής Τρικέρων, το επίδομα των 600 ευρώ, το ζήτημα των μεταθέσεων και της κατανομής των οργανικών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αλλά και μια σειρά από πρόβλημα που χρήζουν επίλυσης. 




Απόσπασμα της συνέντευξης στο magnesianews.gr

Ακινητοποιημένο είναι λόγω βλάβης το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελέσει διακομιδές ασθενών από τα νησιά των Βορείων Σποράδων στον Βόλο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Κώστας Κυράνης που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε και σο έκτακτο επίδομα των 600 €, το οποίο φορολογείται και τα στελέχη θα πάρουν 450 €, τονίζοντας ότι ήταν προτιμότερο ένα επίδομα να θεσμοθετηθεί και να επαναπροσδιοριστούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας και ας είναι μικρότερα από αυτά που έπαιρναν στο παρελθόν.

Όπως εξήγησε η βλάβη που προκλήθηκε στο σκάφος δεν είναι μηχανική, αλλά προκλήθηκε από παραγάδι που μπλέχτηκε στην προπέλα του, το κόστος επισκευής ανέρχεται στα 15.000 € και για 1,5-2 μήνες βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας και υπάρχει ένα θέμα διαδικαστικό για το πώς θα καλυφθεί η δαπάνη αυτή, γιατί μπορεί το σκάφος να έχει ακόμη εγγύηση, αλλά δεν καλύπτει βλάβη από την συγκεκριμένη αιτία.
Ο κ. Κυράνης εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι είναι σκάφος του ΕΚΑΒ, η διαχείρισή του και η οικονομική κάλυψη και η στελέχωσή του γίνεται από το Λιμενικό Σώμα.

Ο πρόεδρος των συνδικαλιστών του Λιμενικού ανέφερε ότι το κομμάτι των διακομιδών πρέπει να το δούμε όλοι με άλλη προσέγγιση και σε συνεργασία με τα ιδιωτικά σκάφη, γιατί στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινε ζωές.

Φορολογητέο το επίδομα των 600 €
Αναφορικά με το επίδομα προς τα στελέχη του Λιμενικού και την Αστυνομία των 600 € που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Κυράνης είπε ότι είναι φορολογητέο και τα στελέχη θα πάρουν 450 €, γεγονός για το οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της.
Όπως ανέφερε «εννοείται τι αποτελεί μια αναγνώριση για την προσφορά μας, αλλά δεν θεωρώ ότι ένα επίδομα που δίνεται ανά τέσσερα χρόνια ή κάθε φορά που έχουμε εκλογές, καλύπτει την προσφορά μας ή των απώλεια των μισθών μας τα προηγούμενα χρόνια. Θα προτιμούσαμε ένα επίδομα να θεσμοθετηθεί και να επαναπροσδιορίσουμε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας και ας είναι μικρότερα από αυτά που παίρναμε».

Ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος επισήμανε ότι οι μισθοί περικόπηκαν πάρα πολύ με τα μνημόνια, κερδήθηκαν δικαστικές αποφάσεις από τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας και βάσει απόφασης του ΣτΕ ο μισθός επαναπροσδιορίστηκε σε καλύτερο επίπεδο. Όπως είπε, το μόνο που απομένει είναι τα δώρα, αλλά σε μια κυβέρνηση και μια χώρα που επανέρχεται στην κανονικότητα, θα πρέπει να επανεξεταστεί και αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που ισχύει για όλο τον δημόσιο τομέα.

Έθεσαν στον υπουργό θέμα του προσωπικού
Οι λιμενικοί συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που επισκέφθηκε χθες τον Βόλο και, σύμφωνα με τον κ. Κυράνη, του έθεσαν θέματα του προσωπικού, που είναι γηρασμένο. Όπως είπε, του έθεσαν το θέμα των μεταθέσεων καθώς μετά και τη μείωση των οργανικών θέσεων το 2014 και τον λιμενικό «Καλλικράτη», είχε αποτέλεσμα οι λιμενικοί που υπηρετούν στην περιοχή μας να έχουν μειωθεί κατά 30%.
«Το 30% των συναδέλφων βρίσκεται σε υπηρεσίες εκτός Μαγνησίας, που είναι άνθρωποι ηλικίας 45-50 χρονών και ζητάμε κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην βάση τους. Λόγω μείωσης των οργανικών θέσεων, δεν παρέχεται η δυνατότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι έγινε μια καλή κίνηση το 2020 και αυξήθηκε η σύνθεση του Λιμενικού Σώματος, δυστυχώς, δεν δόθηκαν θέσεις ση Μαγνησία», τόνισε.
Ο ίδιος είπε ότι το θέμα αυτό έχει αναδειχτεί από τους συνδικαλιστές, έγινε και ένστολη διαμαρτυρία, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος στελέχη που υπηρετούν στην περιοχή μας να μετατεθούν, χωρίς να αναπληρωθούν οι θέσεις. «Μια οικογένεια που ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι 50 χρονών και έχουν παιδιά, πόσο καταστροφικό θα είναι αυτό και από την αντίπερα όχθη, πόσο δύσκολο είναι η οικογένεια που παραμένει σε ένα μικρό νησί για 7-10 χρόνια, να μην μπορεί να επιστρέψει στη βάση της», ανέφερε.