Αναβάθμιση των διπλωματούχων ΔΠΓ-ΔΜΓ προερχόμενων από την σχολή Λ/Φ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Αναβάθμιση των διπλωματούχων ΔΠΓ-ΔΜΓ προερχόμενων από την σχολή Λ/Φ

 



Για πολλοστή φορά ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων - καταγγελιών από συναδέλφους διπλωματούχους Πλοιάρχους και Μηχανικούς προερχόμενοι από την σχολή Λιμενοφυλάκων.

 

Τα στελέχη αυτά κατετάγησαν στο Λ.Σ. ως Λιμενοφύλακες με μοναδικό προσόν κατάταξης το απολυτήριο Λυκείου ενώ δεν ήταν προσόν κατάταξης και ουδέποτε κατατέθηκε για την εισαγωγή τους το πτυχίο της σχολής ΑΕΝ ή το δίπλωμα Πλοιάρχου – Μηχανικού  Γ΄ Ε.Ν. 

 

Στη συνέχεια όμως λόγω ελλείψεων Κυβερνητών και Μηχανικών για την στελέχωση των πλωτών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  γνωρίζοντας πως είναι διπλωματούχοι ΑΕΝ, τους χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί για την κάλυψη των θέσεων αυτών ,τις περισσότερες φορές χωρίς τη συγκατάθεσή τους .

 

Στις υπηρεσίες που τοποθετηθήκαν κατά την διάρκεια της καριέρας τους , αρκετοί από αυτούς  κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα κυβερνήτη ή  μηχανικού σε σκάφη κατηγορίας ΑΙΙ  κατ’ εξαίρεση και προσωρινά  λόγω αναγκών υπηρεσίας ακόμα και στο βαθμό του Λιμενοφύλακα .

 

Κατέλαβαν λοιπόν  θέσεις ευθύνης και διοίκησης, εκεί  δηλαδή  που ο κανονισμός απαιτεί βαθμοφόρους Υπαξιωματικούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ,συμβαίνει το παράταιρο , τα λοιπά μέλη του πληρώματος να είναι βαθμολογικά ανώτερα.

 

Και σαν να μην αρκούσε η ανάληψη καθηκόντων, πέραν του βαθμού , της σχολής προέλευσης και άνευ μισθολογικής αμοιβής, τα στελέχη αυτά  αντιμετωπίστηκαν  στα συμβούλια μεταθέσεων ως Δ.Π.Γ. -  Δ.Μ.Γ. με τα ίδια κριτήρια όπως οι  προερχόμενοι από την σχολή Υπαξιωματικών Λ.Σ. ΔΠΓ-ΔΜΓ ,οι οποίοι όμως προσλήφθηκαν με αυτό το κριτήριο ως προσόν κατάταξης και για συγκεκριμένο σκοπό .

 

Παράλληλα λόγω του ελλιπούς επιχειρησιακού σχεδιασμού εδώ και πολλά  έτη, επικρατεί ένα πραγματικό «αλαλούμ» αφού για την ίδια ακριβώς εργασία , του Κυβερνήτη – Μηχανικού, έχουν προσληφθεί  με προσόν κατάταξης ΔΠΓ-ΔΜΓ στελέχη από 3 διαφορετικές κατηγορίες :

 α) Αξιωματικοί απόφοιτοι Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( ΣΝΔ),

β) απόφοιτοι Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος ( Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.) και

γ) Αξιωματικοί απευθείας κατάταξης μέσω ΑΣΕΠ.

 

Μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες σύστημα κατάταξης  έχουμε ως 4η κατηγορία ΔΠΓ-ΔΜΓ και αυτή των προερχομένων εκ Λ/Φ  που δημιουργήθηκε  κατ’ εξαίρεση και προσωρινά για κάλυψη  αναγκών υπηρεσίας αν και στη πραγματικότητα τα στελέχη αυτά καλύπτουν μόνιμα και κατ’ εξακολούθηση τις πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας στα πλωτά , εδώ και αρκετά έτη.

 

Βασιζόμενοι  σε πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου που κρίθηκε παράνομος ο χαρακτηρισμός, των εν λόγω στελεχών εκ Λ/Φ, ως ΔΠΓ-ΔΜΓ κατά την διαδικασία των μεταθέσεων σε θέση ευθύνης, η πολιτεία επιβάλλεται να προβεί στις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες προκειμένου  να αναγνωριστεί τόσο μισθολογικά όσο και βαθμολογικά η προσφορά των στελεχών αυτών δίνοντας  κίνητρα για την περαιτέρω χρησιμοποίηση τους ως Κυβερνήτες-Μηχανικοί εφόσον τα ίδια τα στελέχη το επιθυμούν.

 

Η Π.Ο.Λ. καθημερινά συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες για τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους κάθε βαθμίδας ,με μοναδικό στόχο να αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κάνοντας κοινωνούς των ζητημάτων όλους τους πολιτικούς φορείς του Ελληνικού Κοινοβουλίου .    

 

image



Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.