Συνέντευξη Προέδρου Π.Ο.Λ Κυράνη Κώστα στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ και στην εφημερίδα "ΜΑΓΝΗΣΙΑ"

 


Μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη Μαγνησία παρουσίασε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ Κυράνης Κωνσταντίνος στο Ράδιο ΕΝΑ στην εκπομπή του Δημήτρη Καρεκλίδη με τις δηλώσεις του να φιλοξενούνται και την εφημερίδα "ΜΑΓΝΗΣΙΑ".


 Πλωτό ασθενοφόρο σκάφος 1067-Επαναλειτουργία της Λιμενικής Αρχής στον Άγιο Ιωάννη Μουρεσίου- Άυξηση οργανικών θέσεων στη Μαγνησία-Ενίσχυση των Β.Σποράδων. 


Ακολουθεί το απόσπασμα της τοποθέτησης του Προέδρου της Π.Ο.Λ.



Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας "ΜΑΓΝΗΣΙΑ"

Προσωπικό για το πλωτό ασθενοφόρο που ανήκει στο ΕΚΑΒ, εντάχθηκε στην οργανική δύναμη του Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου και το λειτουργεί το μειωμένο προσωπικό της υπηρεσίας, ζητούν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος. Επίσης ζητούν την επαναλειτουργία του Λιμενικού Φυλακίου Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου, όλο το χρόνο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Μειωμένο κατά 30-35% είναι το προσωπικό τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος Μαγνησίας και Σποράδων, σύμφωνα με στοιχεία Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος. Οι υπηρεσίες των Λιμεναρχείων μετά το 2014 λειτουργούν υποστελεχωμένες και εδώ και οκτώ χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αύξησης των οργανικών θέσεων και δεν έχουν αντικατασταθεί οι λιμενικοί που έχουν φύγει και λείπουν από το στελεχιακό δυναμικό.
Ο Κώστας Κυράνης, υποπλοίαρχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών και της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και τόνισε ότι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι η οργανική σύνθεση του Λιμενικού Σώματος έχει μειωθεί κατά πολύ και οι πραγματικές ανάγκες είναι παραπάνω.
Ο συνδικαλιστής λιμενικός τόνισε ότι στις υπηρεσίες της Μαγνησίας θα έπρεπε να υπηρετούν 100 στελέχη και ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 70. «Ο υπουργός είπε ότι η δύναμη του Λιμεναρχείου είναι ίσα βάρκα ίσα νερά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι», επισήμανε ο κ. Κυράνης. Ο ίδιος είχε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια ποσοστό 60-70% από το υπάρχον προσωπικό, θα συνταξιοδοτηθεί.
Ο υποπλοίαρχος τόνισε ότι στο Λιμενικό υπηρετούν 7.500 στελέχη, ενώ η πραγματική δύναμη, για να μπορέσει το σώμα να κινηθεί αξιοπρεπώς και τα στελέχη να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έπρεπε να είναι 10.500 και αν υπήρχαν στο Λιμενικό 9.500 στελέχη που προβλέπει η οργανική σύνθεση σήμερα δεν θα υπήρχαν τόσα προβλήματα.
Επίσης τόνισε ότι με χρόνιες προσπάθειες, πλέον η εισαγωγή στο Λιμενικό γίνεται μέσω Πανελληνίων, από τις οποίες προσλαμβάνονται 130 άτομα, τη στιγμή ου ετησίως αποστρατεύονται 300-400 άτομα και οι συνδικαλιστές ζητούν να αυξηθούν οι απόφοιτοι σε 500, για να φτάσει το νούμερο στις οργανικές θέσεις. Παράλληλα είπε ότι γίνονται προκηρύξεις για ως επί το πλείστον εξειδικευμένο προσωπικό
Σύμφωνα με τον κ. Κυράνη, είναι κρίμα το Λιμενικό Σώμα με το brand name για τη χώρα μας με περγαμηνές στο εξωτερικό για την προσφορά στο μεταναστευτικό, να μην έχει καταφέρει τα τελευταία 10 χρόνια να αυξήσει το προσωπικό που υπηρετεί.
Επίσης ανέφερε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν μαζικές αποστρατείες λιμενικών λόγω συνταξιοδότησης και αν δεν προβλεφθεί η πρόσληψη ικανού αριθμού για να μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν, θα υπάρξουν σοβαρές μειώσεις προσωπικού.

Σκάφος του ΕΚΑΒ το πλωτό ασθενοφόρο
Αναφερόμενος στα Λιμεναρχεία των Βορείων Σποράδων και στους λιμενικούς που υπηρετούν εκεί, ο υποπλοίαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα διογκώνεται από τη στιγμή που το ασθενοφόρο πλωτό σκάφος του ΕΚΑΒ έφτασε στη Σκόπελο και οι λιμενικοί καλούνται να κάνουν 2 ως και 4 διακομιδές ασθενών ή τραυματιών καθημερινά.
Όπως είπε ο κ. Κυράνης, εκτός από το σκάφος, το Αρχηγείο δεν φρόντισε να στείλει το απαραίτητο δυναμικό ώστε να γίνει χωρίς πρόβλημα το έργο, καθώς χρειάζονται επιπλέον 4-5 λιμενικοί για τη διαδικασία αυτή, που δεν είναι αρμοδιότητά τους.
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, το Λιμενικό Σώμα προσέλαβε προ δεκαημέρου 110 κυβερνήτες και μηχανικούς, κίνηση που ο ίδιος εκτιμά ότι προκλήθηκε και από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, λόγω τεράστιων αναγκών επάνδρωσης στα σκάφη, τη στιγμή που το μεταναστευτικό διογκώνεται, αλλά με την απόκτηση νέων σκαφών στο Λιμενικό Σώμα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.
«Το βασικό σημείο που έχουμε σταθεί είναι ότι από πέρυσι που έχει έρθει το σκάφος, θα έπρεπε να φροντίσουμε μιας και πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και αν το στέλεχος που κυβερνά το πλωτό δεν είναι σε καλή κατάσταση ή ξεκούραστο, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και για τον ασθενή που μεταφέρει», τόνισε ο υποπλοίαρχος.
Ο κ. Κυράνης ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές πιέζουν τον υπουργό, το Αρχηγείο και μέσω βουλευτών να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των Βορείων Σποράδων, που είναι υποστελεχωμένες σε μεγάλο ποσοστό.
Προκύπτει διακομιδή μετά τη βάρδια
Ο υποπλοίαρχος ήταν αξιωματικός υπηρεσίας χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, οι συνάδελφοί του με το πλωτό ασθενοφόρο έκαναν δύο διακομιδές και μια τρίτη έγινε με ιδιωτικό σκάφος. Όπως ανέφερε μπορεί το πλήρωμα του πλωτού ασθενοφόρου μπορεί το πρωί να έχουν κληθεί για περιπολία ή στο λιμάνι της Σκοπέλου ή σε ένα γραφείο και τελειώνοντας τη βάρδιά τους νωρίς το απόγευμα να προκύψει διακομιδή και να συνεχίσουν, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε οριακά σημεία αντοχής.
«Θα πρέπει η Πολιτεία, το Αρχηγείο Λ.Σ. και οι τοπικοί φορείς να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», επισήμανε ο συνδικαλιστής.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο, που συνέβαλε στα μέγιστα να έρθει πλωτό ασθενοφόρο στις Σποράδες, οι συνδικαλιστές του εξέθεσαν τα προβλήματα και ζήτησαν συνδρομή, ώστε το εγχείρημα να έχει επιτυχία για τους τουρίστες και τους μόνιμους κατοίκους, αλλά να μην είναι επιζήμιο για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Ο υφυπουργός είπε ότι σύντομα θα έχει μια συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της υπηρεσίας.
Να λειτουργήσει ο Σταθμός Αγ. Ιωάννη
Παράλληλα οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τους βουλευτές την επαναλειτουργία του Λιμενικού Σταθμού Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου, που έκλεισε το 2014 στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και της μείωσης των οργανικών θέσεων. Το καλοκαίρι η υπηρεσία στελεχώνεται για κάποιες μέρες, κυρίως το Σαββατοκύριακο, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Ο κ. Κυράνης ανέφερε ότι τα προβλήματα στην περιοχή είναι τεράστια, καθώς δεν υπάρχει αστυνόμευση, λόγω του ότι έκλεισε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό τον τομέα είναι λιμενικοί, που όπως δεν έχουν καθημερινή παρουσία.
Οι συνδικαλιστές ζητούν την επαναλειτουργία της Λιμενικής Αρχής όλο τον χρόνο, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, με σκάφος και αυτοκίνητο, τη στιγμή που παρέχεται δωρεάν το Λιμενικό Φυλάκιο.
Ο υποπλοίαρχος επισήμανε ότι την περασμένη Κυριακή που έκανε βάρδια στον Άγιο Ιωάννη, ενώ πήγαιναν οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί έφευγαν, προκειμένου να εξετάσουν μια καταγγελία για δύο άλογα που βρέθηκαν στη μέση του δρόμου και υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί τροχαίο ατύχημα.
«Είναι επιβεβλημένη η παρουσία του Λιμενικού τουλάχιστον στην περιοχή, για να καλύπτει, αν χρειαστεί και τη δουλειά της Αστυνομίας», ανέφερε ο κ. Κυράνης.
Ο συνδικαλιστής είπε ότι το Λιμενικό στα μικρά νησιά πλέον, που τα Αστυνομικά Τμήματα δεν λειτουργούν, οι λιμενικοί κάνουν τα πάντα, κάτι που δεν ενοχλεί τα στελέχη γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ζητάμε αυξήσεις και χρήματα, αλλά ζητάμε από την Πολιτεία τα μέσα, ώστε το έργο που κάνουμε να πιάνει τόπο και να κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα.


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.




Νεότερη Παλαιότερη