Προβλήματα στελέχωσης στους Λιμενικούς Σταθμούς Σκύρου και Λίμνης Ευβοίας


Προς: ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/Γρ. κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ  

Κοιν.: 

1.     ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/Γρ. κ.κ. A΄ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

2.     ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/Γρ. κ.κ. Β΄ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

3.       ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/ΔΚΔ’

4.       ΥΝΑΝΠ /Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΠ

5.       4η ΠΕΔΙΛΣ/ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ


Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει τα στελέχη σε πολλές Υπηρεσίες του Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, κυρίως λόγω μεταναστευτικού, έχουν οδηγήσει πολλές Λιμενικές Αρχές να λειτουργούν σε οριακά επίπεδα στελέχωσης χωρίς να υπάρχουν τα ελάχιστα δείγματα προθυμίας από πλευράς διοίκησης να δοθούν λύσεις έστω και πρόσκαιρες.  

 

Ανάμεσα στις Υπηρεσίες που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν είναι και ο Λιμενικός Σταθμός Σκύρου που υπάγεται στο Λιμεναρχείο Κύμης και υπηρετούν έντεκα (11) στελέχη από τα οποία στελεχώνεται και το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ 142 κατηγορίας A2 (Lambro 57) ,στο οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργεί με 6 άτομα ενώ η ελάχιστη οργανική σύνθεση για εκτέλεση πλου είναι τέσσερα (4) στελέχη.

 

Οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο περιπολικό σκάφος είναι ιδιαίτερα δύσκολες αφού σήμερα  υπηρετούν μόνο τέσσερα (04) στελέχη, Κυβερνήτης – Μηχανικός και 2 άτομα κατώτερο πλήρωμα (μηχανοδηγός- αρμενιστής). Η ελλιπής σύνθεση έχει σαν αποτέλεσμα τους τελευταίους έξι μήνες το κατώτερο πλήρωμα, ο μηχανοδηγός και ο αρμενιστής, να εκτελούν εκ περιτροπής, ανά ημέρα, 18ωρη υπηρεσία φύλαξης εντός του σκάφους και στη συνέχεια μετά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε οποιοδήποτε πλου του σκάφους.

 

Συνθήκες που ξεπερνούν κάθε κοινή λογική, που εξουθενώνουν τα στελέχη, που εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς πραγματικό ρεπό, σε επιφυλακή 24ωρες το 24ωρο. Αποκορύφωμα του προβλήματος ήταν όταν πριν από μερικές μέρες ο ένας από τους δυο συναδέλφους κλήθηκε για άλλη μια φορά μετά την εκτέλεση 18ωρης υπηρεσίας, στο αδιάθετο του, να εκτελέσει Υπηρεσία δηλώνοντας όμως αδιαθεσία, υπερκόπωση και αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντα του.

 

Αποτέλεσμα  του προβλήματος υγείας του συναδέλφου ήταν το σκάφος να τεθεί επί 2 ημέρες σε ακινησία λόγω έλλειψης πληρώματος. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κατανομή των οργανικών των σκαφών στα Λιμεναρχεία και η μείωση των οργανικών αυτού του τύπου σκάφους από εννέα (09) θέσεις σε έξι (06).

 

        Στα παράταιρα του ζητήματος έρχεται να προστεθεί επικείμενη μετάθεση στελέχους σε άλλη Υπηρεσία διογκώνοντας το ήδη τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης του Λ/Σ Σκύρου.

 

Η σωματική και ψυχική υγεία των στελεχών επιβάλλεται να είναι η προτεραιότητα της διοίκησης και ως άμεση λύση προτείνεται η απόσπαση δύο στελεχών ειδικοτήτων , ενός μηχανοδηγού και ενός αρμενιστή και στην συνεχεία η τοποθέτηση Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού ,που αυτή τη περίοδο εκπαιδεύονται και ικανού αριθμού στελεχών  από τις παραγωγικές σχολές για τη στελέχωση τόσο του σκάφους όσο και του Λιμενικού Σταθμού.

 

Διαφορετική αλλά το ίδιο πονεμένη και η ιστορία με τον Λιμενικό Σταθμό Λίμνης Ευβοίας.

Ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης που υπάγεται στο Λιμεναρχείο Αιδηψού ιδρύθηκε το έτος 1988, και καταργήθηκε 2014 με το Π.Δ. 81/2014 (ΦΕΚ 125 Α΄/2014) ,  στα πλαίσια  αναδιάρθρωσης  Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.  Επανιδρύθηκε με το Π.Δ. 112/14-12-2018 (ΦΕΚ 215 Α΄/2018), με  επίσημη έναρξη λειτουργίας για την εξυπηρέτηση του κοινού από την 05-03-2019.Στεγάζεται σε κτήριο που έχει παραχωρηθεί χωρίς μίσθωμα από τον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης  -  Αγ. Άννας.

 

Τα όρια δικαιοδοσίας του ορίζονται προς  νότο από  την  περιοχή κάβος ΄΄ΜΕΛΟΥΝΑ΄΄  (όρος Καντήλι) και προς βορά έως την θέση Ταξιάρχης Ηλίων Ευβοίας της Δημοτικής Ενότητας  Αιδηψού του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού καλύπτοντας ακτογραμμή μήκους σαράντα (40) χιλιομέτρων περίπου.

Με την ίδρυση του Λιμενικού Σταθμού αποσπάστηκαν  6 στελέχη Λ.Σ. από όμορες Λιμενικές Αρχές και καλύπτοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας με όχημα αλλά και με πλωτό μέσο .

 

Παρά όμως το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στελέχη εδώ και 3 έτη με αναφορές τους προς τη Διοίκηση έχουν δηλώσει την  επιθυμία τους να τοποθετηθούν με μετάθεση στην συγκεκριμένη υπηρεσία, δυστυχώς παραμένουν ΄΄στον αέρα ΄΄ καθώς κατά τη προσφιλή συνήθεια των τελευταίων ετών οι αποσπάσεις τους ανανεώνονται παρατείνοντας την αγωνία των συνάδελφων για το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους.

 

Η πρόσφατη μετάθεση 2 συναδέλφων κατά τη διαδικασία των 200 τακτικών μεταθέσεων του 2022 εγείρει σοβαρά ερωτήματα για προθέσεις της Ηγεσίας προς αυτούς που τα τελευταία χρόνια έχουν ¨βάλει πλάτη ¨ να διατηρήσουν αξιόμαχο τον Λιμενικό Σταθμό Λίμνης Ευβοίας βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους στις πυρκαγιές που πριν ένα έτος έπληξαν την Εύβοια.

 

Τιμητικές οι βραβεύσεις και οι πλακέτες όλων τον φορέων και του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ για τη προσφορά των 6 αυτών συναδέλφων στις πυρκαγιές που βοήθησαν να σωθούν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας ,όμως οι ίδιοι θα περίμεναν και κάτι ουσιαστικότερο ,την μετάθεσή τους στην υπηρεσία που ήδη υπηρετούν εδώ και 3 έτη !!!

 

Η Π.Ο.Λ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και σε συνεργασία με τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να επιλύσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών. 


.com/img/a/

Γίνε τώρα μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ)  και διεκδίκησε το μέλλον σου(Πάτα ΕΔΩ)


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

8%2B%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2582%2Btrasparent            

 

Νεότερη Παλαιότερη