Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών είναι « Αντιμετώπιση των προκλήσεων των ναρκωτικών σε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις».

Η πρωτοφανής  υγειονομική κρίση του COVID-19 έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες αδυναμίες και ανισότητες, έχει διογκώσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και την ανασφάλεια. Ο εγκλεισμός των δυο τελευταίων ετών επέφερε την  φυσική αποστασιοποίηση και την αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ναρκωτικά από ανέκαθεν ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας το οποίο όμως μετά την οικονομική κρίση του 2010 σταδιακά και  με αποκορύφωμα την έλευση του COVID-19  έχει γιγαντωθεί.

Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) ασχολείται με τα αυξανόμενα στοιχεία σύνδεσης μεταξύ της έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης ναρκωτικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα διακίνησης ναρκωτικών εμφανίζουν επίσης υψηλά επίπεδα αστάθειας, βίας και εγκληματικότητας.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει στο ενεργητικό του αρκετές και σημαντικές επιτυχίες κατά της δίωξης των ναρκωτικών. Οι Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) έχουν συντελέσει καθοριστικό ρόλο στις συνεχείς αυτές επιτυχίες.

Δυστυχώς όμως παρατηρείται η δίωξη των ναρκωτικών να αντιμετωπίζεται από αρκετές Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ως πάρεργο. Από την μία απολύτως φυσιολογικό αφού διαχρονικά  η υποστελέχωση, οι τρέχουσες  ανάγκες των Υπηρεσιών καθώς και  η ανεπαρκής έως απούσα εκπαίδευση – μετεκπαίδευση  του προσωπικού οδηγεί να αντιμετωπίζεται το αντικείμενο με το φόβο του άγνωστου.

Προβλήματα λειτουργίας όμως αντιμετωπίζουν και οι οργανωμένες ομάδες Π.Ο.ΔΙ.Ν αφού τα στελέχη που Υπηρετούν σε αυτές δεν ασκούν αποκλειστικά τις αρμοδιότητες που αφορούν  τον τομέα δίωξης των εγκλημάτων περί τα ναρκωτικά, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους, αλλά τους ανατίθενται συνεχώς, για  εξυπηρέτηση υποτιθέμενων έκτακτων αναγκών, καθήκοντα που αφορούν αρμοδιότητες του Τομέα Ασφάλειας – Ανάκρισης της Λιμενικής Αρχής Έδρας τους. Δεν είναι κρυφό ότι αρκετές Π.Ο.ΔΙ.Ν παρουσιάζουν, πλέον, περισσότερες επιτυχίες κατά της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων που είναι ως επί το πλείστον φορολογική παράβαση και που ουδεμία σχέση έχει με τον σκοπό ίδρυσης τους.

Επίσης  με το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τις μεταθέσεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σύντομα θα υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στην στελέχωση των Π.Ο.ΔΙ.Ν με εξειδικευμένα στελέχη αφού  δεν υπάρχει ξεχωριστή  αναφορά ή πρόβλεψη για τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές όπως υπάρχει για άλλες εξειδικευμένες επιχειρησιακές μονάδες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η αναχρονιστική αντίληψη ότι τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα του διπλανού και του παράσιτου της κοινωνίας πρέπει να ανατραπεί. Σε αυτό πρωταρχικό ρόλο έχει η πολιτεία!

Εμείς από την πλευρά μας θα αναδεικνύουμε συνεχώς το πρόβλημα ως δικό μας και όχι ως κάποιου άλλου!!