Χαιρετισμός του Ν. Παπαναστάση στο 2ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών


 Το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών πραγματοποιείται στις 15-16 Απριλίου 2022 στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδος.


Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του Κόμματος και ο Νίκος Γαρδίκης, μέλος του Τμήματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Ν. Παπαναστάσης. Ανέφερε στην ομιλία του:

“Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε στο συνέδριό σας. Κυρίες, κύριοι σύνεδροι, ζούμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για όλο τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Θέλουμε γιαυτό και από αυτό το βήμα να τονίσουμε ότι, το Κόμμα μας υποστηρίζει όλα τα αιτήματά σας. Η κυβέρνηση πρέπει να τα ικανοποιήσει, χωρίς δικαιολογίες. Δεν ισχύει ούτε ότι ο πόλεμος για παράδειγμα ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και δεν πρέπει να διεκδικούμε.

Το Κόμμα μας έχει αναδείξει και απαιτεί να λυθούν προβλήματα όπως:

Το απαράδεκτο καθεστώς των μεταθέσεων. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης αντικειμενικών κι αξιοκρατικών κριτηρίων στις μεταθέσεις αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Ο λιμενικός παραμένει έρμαιο των «γνωστών», των «ημέτερων».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα απαράδεκτο και αυταρχικό καθεστώς που μαζί με την υπαγωγή στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα διατηρεί τα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. «ομήρους». Έχουμε τονίσει κατ επανάληψη ότι πρέπει να καταργηθεί η υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα. Ακόμη έχουμε ζητήσει να απεμπλακεί ο/η λιμενικός από κάθε υπηρεσία κι ευθύνη για την ασφάλιση, τα μητρώα και την εκπαίδευση των ναυτικών. Να πάψει να χρησιμοποιείται για την καταστολή εργαζομένων και μεταναστών. Να σταματήσει η απαράδεκτη διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών του Σώματος, να αναγνωρίζεται η θητεία στο στρατό ως προϋπηρεσία στο Λιμενικό κι όχι μόνο ως συντάξιμος χρόνος. Η διάκριση αυτή νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και τη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη.

Επίσης να καταργηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην εξέλιξη των λιμενοφυλάκων(Λ/Φ) σε υπαξιωματικούς. Τα οδοιπορικά για υπηρεσία εκτός έδρας παραμένουν καθηλωμένα στα 29,35 ευρώ (ημερησίως) από το 2016! Αντίθετα των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί στα 40 ευρώ.

Η υπέρβαση του ωραρίου και τα νυχτερινά των λιμενικών δεν αμοίβονται. Το υπουργείο αύξησε το όριο σε 96 ώρες (μηνιαίως) με κριτήρια γεωγραφικά μόνο για όσους υπηρετούν σε κάποιες υπηρεσίες (Ανατολικό Αιγαίο κι Εβρο).

Όσοι υπηρετούν στα πλωτά τώρα με το νέο ΠΔ για τις μεταθέσεις χάνουν και το όριο των 45 χρόνων ηλικίας, μετά το οποίο έβγαιναν σε υπηρεσία στεριάς. Την ίδια στιγμή περιπολία κι ετοιμότητα απασχολούν το πλήρωμα όλο το 24ωρο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν προβλέπονται διπλά πληρώματα.

Το πρόβλημα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων παραμένει. Δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο (ταξιδιωτικό) έγγραφο στις εισόδους της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει με τη λεγόμενη «μάχιμη 5ετία», την οποία δικαιούνται μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών. Πρόκειται για ενίσχυση του υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας.

Αντίστοιχη διάκριση υπάρχει και για το επίδομα παραμεθορίου που δίνεται μόνο σε συγκεκριμένες τέτοιες περιοχές της χώρας και όχι σε όλες. Το Συνταξιοδοτικό των λιμενικών ακολουθεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων, μια σειρά από διατάξεις που είχαν κερδίσει οι λιμενικοί έχουν καταργηθεί, ενώ άλλες που διεκδικούνται ακόμη, παραμένουν υποσχέσεις.

Επίσης φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές στο Μάτι, την Αχαΐα, τη Βόρεια Εύβοια και το Euroferry Olympia επιβεβαίωσαν τις σοβαρές ελλείψεις του Σώματος σε μέσα και προσωπικό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι Ενώσεις Προσωπικού αναδεικνύουν και μια σειρά ιδιαίτερων ζητημάτων που απασχολούν τους υπηρετούντες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως Εναέριων Μέσων, Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών, Μουσικής, πλωτών κ.ά.

Στις σημερινές συνθήκες πολέμου και τεράστιας ακρίβειας πρέπει να δωθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και να παρθούν άλλα μέτρα για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα και τα έχει αναδείξει με δεκάδες Ερωτήσεις στη Βουλή, σε συναντήσεις με τις Ενώσεις σε όλη την Ελλάδα και έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης με περιοδείες στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώνει σταθερά για τις θέσεις του, τους λιμενικούς.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα του προσωπικού του Λιμενικού να εκφράζεται και να διεκδικεί μέσα από τις Ενώσεις του και να αντιπαλεύει κάθε κυβερνητική προσπάθεια περιορισμού αυτού του δικαιώματος. Γι’ αυτό και προβάλει το αίτημα για κατάργηση της υπαγωγής των αντρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, που δημιουργεί προβλήματα στη προσωπική τους ζωή, αλλά κυρίως περιορίζει τα δικαιώματά τους.

Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Γνωρίζεται ότι η κυβέρνηση μετά την αντίθεση των λιμενικών την οποία στηρίξαμε και ως Κόμμα, δεν κατέθεσε την αντιδημοκρατική νομοθετική ρύθμιση που προγραμμάτιζε. Μ’ αυτήν καταργούσε κεκτημένα και στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και επεδίωκε να καταργήσει ακόμα και τη ίδια την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών.

Για τους λιμενικούς ισχύουν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και δυνατότητες που ισχύουν για όλους τους πολίτες και καθορίζονται από το Ν.1264. Οι λιμενικοί έχετε κάθε δικαίωμα να μπορείτε ελεύθερα να συγκροτείτε πρωτοβάθμιες ενώσεις και δευτεροβάθμιες, όπως προβλέπει η σημερινή ισχύουσα για όλους νομοθεσία. Από αυτό το βήμα σας καλούμε σε επαγρύπνηση γιατί μπορεί η κυβέρνηση να επανέλθει. Οι αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης δεν θα περάσουν. Το ΚΚΕ δίνει όλες του της δυνάμεις γιαυτό.

Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που βιώνετε στο σπίτι και την υπηρεσία επιβάλλει διαρκή διεκδικητικό αγώνα μέσα από τις ενώσεις σας. Αυτό είναι δικαίωμα αναφαίρετο για όλους τους εργαζόμενους, όλο τον λαό. Όλοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα προβλήματα είναι στην πλειονότητά τους κοινά με όσα αντιμετωπίζετε και εσείς με τις οικογένειές σας. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρέπει να στρέφονται οι άντρες και οι γυναίκες του Σώματος εναντίον του λαού με την καταστολή που υποστηρίζουν οι Κυβερνήσεις. Μόνο μαζί με το λαό μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες για όλους μας, χωρίς πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες στις μέρες μας ζούμε έναν ακόμα πόλεμο μαζί με όλα τα άλλα όπως επίσης και το μεγάλο κύμα ακρίβειας που ο πόλεμος θέριεψε.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας. Σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχει και η Ελλάδα με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να πάρουν οι λαοί την υπόθεση στα χέρια τους, να ζούμε χωρίς φτώχεια και πολέμους. Γι αυτό τονίζουμε ότι δεν πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα σε αποστολές του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα. Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτή είναι και η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού. Το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις είναι σε βάρος του λαού. Μας μετατρέπουν σε στόχο. Δεν ωφελεί τη χώρα μας η παραμονή σε αυτή τη συμμαχία καθώς και οι Βάσεις.

Τα αποτελέσματα των πολέμων τα ζουν και οι λιμενικοί στο Αιγαίο και αλλού. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεριζώνονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα έγγραφα και να αφεθούν να πάνε στους προορισμούς τους. Μέχρι τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα έγγραφα, πρέπει να ζουν σε ανθρώπινες κι αξιοπρεπείς συνθήκες. Το κράτος με δημόσιες δομές πρέπει να αναλάβει εξολοκλήρου την ανθρώπινη διαβίωσή τους.

Η κυβέρνηση επικαλείται τον πόλεμο ως άλλοθι για τη δική της αντιλαϊκή πολιτική. Ωστόσο όλοι θυμόμαστε και τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που μας ζητούσαν να μην διεκδικούμε λόγω κρίσης.

Μαζί με το λαό συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και καλό Πάσχα για όλους και τις οικογένειές σας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας”.


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

8%2B%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2582%2Btrasparent


Νεότερη Παλαιότερη