Π.Ο.Λ. : Αίτημα συνάντησης με τον κ.ΥΝΑΝΠ Πλακιωτάκη Ιωάννη

4. ΚΚΕ

5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

6. ΜέΡΑ 25

Θέμα :Επιστολή σε ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη.

Κύριε Υπουργέ

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά να σας ζητήσουμε, ως νόμιμοι εκπρόσωποι των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, συνάντηση προκειμένου να σας εκθέσουμε τις ανησυχίες και  τις προτάσεις μας για τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την το πρώτο αίτημά μας για συνάντηση, με μία σειρά αναλόγων επιστολών και αφού ακολούθησαν δεκάδες ανακοινώσεις μας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει ,μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση  ως στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ το γεγονός ότι αρνείστε πεισματικά να συναντήσετε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών η οποία εκπροσωπεί 8 πρωτοβάθμιες Ενώσεις από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες συναδέλφους.

Στο χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με Υπουργούς ,Βουλευτές της Κυβέρνησης και με  όλες τις δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου ,ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜέΡΑ 25 . Εκ μέρους της Π.Ο.Λ οι  Βουλευτές των κομμάτων υπέβαλαν δεκάδες ερωτήματα για τα ζητήματα που εμείς θέταμε και για τα οποία ουδέποτε λάβαμε απάντηση από εσάς.

Φαντάζει αδιανόητο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να αντιμετωπίζονται από πλευράς σας  με ένα τόσο απαξιωτικό τρόπο.

Κατανοούμε ότι η στάση που ακολουθούμε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων , οι προτάσεις που σας παραθέτουμε  αλλά και η καλόπιστη κριτική που ασκείται από πλευράς μας όταν εκτίθενται τα συμφέροντα των συναδέλφων να μην είναι τόσο χλιαρή και βολική συγκριτικά με  αυτή που είχε συνηθίσει έως τώρα η εκάστοτε πολιτική ηγεσία .

Διεκδικούμε δυναμικά ,αναδεικνύουμε και επαινούμε την προσφορά της Ηγεσίας στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ,όμως θα αντιταχτούμε σθεναρά και θα καταγγείλουμε κάθε υπεύθυνο όταν διαπιστώσουμε ότι βάλλονται και αδικούνται συνάδελφοι .

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωνόμαστε για τις προτάσεις έτερων εκπροσώπων των συνάδελφων που ζητούν από εσάς να προωθήσετε συνδικαλιστική νομοθετική ρύθμιση για να μας καταργήσετε ως Ομοσπονδία αλλά και ως πρωτοβάθμιες ενώσεις ,παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 9 δικαστικές αποφάσεις Ειρηνοδικείων σε όλη την Ελλάδα που μας  δίνουν το δικαίωμα να λειτουργούμε νόμιμα σύμφωνα με τον ν.1264/82 και τις οποίες κανένας δεν δύναται να αμφισβητήσει.

Επιπροσθέτως εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια δράσης των σωματείων στο Λιμενικό Σώμα ,ανακαλύφθηκε πως το συνδικαλιστικό κίνημα είναι στον ΄΄αέρα΄΄ τη στιγμή μάλιστα που εδώ και πολλά έτη υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση  των συναδέλφων στη διαδικασία των μεταθέσεων, στη λειτουργία των ταμείων ,στο λογαριασμό αλληλοβοήθειας, λαμβάνουν με το 80/2015 ΠΔ Αδειών στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ τις προβλεπόμενες συνδικαλιστικές απαλλαγές που προκύπτουν από τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 και εισπράττουν τις εισφορές των μελών τους μέσω της μισθοδοσίας από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ.

Κύριε Υπουργέ

Από τη πρώτη στιγμή  ζητήσαμε συνάντηση προκειμένου να σας παραθέσουμε τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας για το νέο ΠΔ Μεταθέσεων το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί .

Και να που ,δυστυχώς ,δεν διαψευστήκαμε .

Για πρώτη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ δεν μπόρεσαν να γίνουν  τακτικές μεταθέσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα του 11/21 ΠΔ Μεταθέσεων.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας και ζητήσαμε μέσω των επιστολών μας τη βοήθεια σας για πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια .

Οργανικές θέσεις

Σοβαρό ζήτημα θα προκύψει με την κατανομή των 1500 οργανικών θέσεων αφού μέσα σε μία νύκτα, από την έκδοση του σχετικού ΠΔ, θα μεταβληθούν δυσανάλογα τα ποσοστά στελέχωσης και οι νησιωτικές υπηρεσίες αντί να ενισχυθούν θα δείχνουν υπερβολικά υποστελεχομένες.

Προσλήψεις

Κρίνεται απαραίτητος ο σχεδιασμός προσλήψεων σε βάθος δεκαετίας καθώς στα επόμενα χρόνια η μεγάλη σε αριθμό συνταξιοδότηση στελεχών θα προκαλέσει σοβαρά κενά που δύσκολα θα αναπληρωθούν αν δεν υπάρχει μέριμνα από σήμερα .

Βαθμολόγιο

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει  προσχέδιο τροποποίησης του π.δ. 81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής» (Α΄139) με  κύριο  χαρακτηριστικό την αύξηση των χρόνων παραμονής σε κάθε  βαθμό κάτι που πριν λίγο καιρό θα φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αποτελεί προϊόν εργασίας κάποιων που εργάζονται για το καλό των Λιμενικών.

Διαγωνισμός Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού.

Η Π.Ο.Λ. εξέφρασε την αντίθεσή της στη προοπτική συμπλήρωσης των κενών θέσεων του διαγωνισμού ,εφόσον δεν προσέλθουν απόφοιτοι σχολών Α.Ε.Ν. ,από πτυχιούχους Ιδιωτικών Σχολών με έδρα την Ελλάδα οι οποίες χορηγούν «αλλοδαπά» πτυχία και όχι από εν ενεργεία στελέχη που ήδη προσφέρουν υπηρετώντας στα πλωτά .

Σας ενημερώσαμε μέσω των ανακοινώσεών μας για μία σειρά από προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και χρήζουν επίλυσης όπως:

1) η επαρκής στελέχωση των νησιωτικών υπηρεσιών,

2) η ενεργοποίηση της διάταξης (ν.4504/17 άρθ.79) για την εξέλιξη των Λιμενοφυλάκων σε υπαξιωματικούς,

3) η εφαρμογή του Νόμου των οδοιπορικών και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής,

4) η νυχτερινή απασχόληση στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ώστε να αποζημιώνονται όσοι εξ’ αυτών εργάζονται  τη νύχτα,

5) η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων υπηρεσιακών ταυτοτήτων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής,

6) το επιμέρους ασφαλιστικό  ζήτημα, που αφορά στην εξαγορά της 3ετίας, κατά την παρ. 4, του άρθρου 22, του ν.3865/2010,

7) η αναγνώριση των υποχρεωτικών ετών ως Λιμενοφύλακας για προκηρύξεις υπαξιωματικών από το 1996 και έπειτα,

8) η διεύρυνση περιοχών που δικαιούνται το επίδομα παραμεθορίου,

9) η διεύρυνση της μάχιμης πενταετίας,

10) η αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λιμενικό Σώμα,

11) η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 6,67% για την αναγνώριση των ετών σπουδών, στρατού κλπ.

12) οι συνθήκες και το πλαίσιο εργασίας των στελεχών που υπηρετούν στα πλωτά,

13) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δόκιμοι Λιμενοφύλακες,

14) οι προσλήψεις στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η αναγκαιότητά αύξησης του αριθμού εισαγωγής κατ’ έτος και

15) η ανακατανομή οργανικών θέσεων στο σύνολο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε αντίθεση με το υπάρχον σχέδιο κατανομής των 1.500 νέων οργανικών θέσεων.

16) αποκατάσταση και μετακίνηση σε διαφορετική υπηρεσία των συναδέλφων που ετέθησαν σε αναστολή εργασίας επειδή υπηρετούν σε υπηρεσία που αποτελεί υγειονομική δομή και δεν έχουν εμβολιαστεί .

Η πρόσφατη εξέλιξη στο Πρωτοδικείο Βόλου όπου η υπόθεση για τη δήθεν νομιμότητα της Π.Ο.Λ. ετέθη στο αρχείο αποδεικνύει περίτρανα ότι στόχος κάποιων είναι να διαβάλουν την Ομοσπονδία μας προτείνοντας και προσδοκώντας την κατάργησή της από εσάς τον ίδιο ως ΥΝΑΝΠ!!!

Κύριε Υπουργέ δεν θέλουμε να σας συναντήσουμε για να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες, εργαζόμαστε  στο Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή  και αγωνιούμε για τις εξελίξεις , ζητούμε ως εκπρόσωποι των συναδέλφων  τη βοήθειά  και τη στήριξή σας  προκειμένου να πάμε μαζί το Σώμα ένα βήμα πιο μπροστά .