ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος :Παρουσίαση δραστηριότητας Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) Βόλου. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Η Περιφερειακή  Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Βόλου ασκεί αποκλειστικά τις αρμοδιότητες που αφορούν  τον τομέα δίωξης των εγκλημάτων για ναρκωτικές ουσίες και δύναται να τους ανατίθενται, για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών καθήκοντα που αφορούν αρμοδιότητες του Τομέα Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα Π.Ο.ΔΙ.Ν. του Βόλου παρουσιάζει δραστηριότητα σε όλες τις Λιμενικές Αρχές που ανήκουν στη 4η ΠΕΔΙΛΣ και το εξειδικευμένο προσωπικό έχει 24ωρη δράση στο Ν.Μαγνησίας καλύπτοντας επιχειρήσεις και περιστατικά που αφορούν τις Β.Σποράδες αλλά και του Ν.Λαρίσης –Φθιώτιδας όπως και στην Εύβοια όταν αυτό απαιτηθεί .

Τα ναρκωτικά  ανέκαθεν ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας το οποίο όμως μετά την οικονομική κρίση του 2010 σταδιακά και με αποκορύφωμα την έλευση του covid-19 έχει γιγαντωθεί. Πρόσφατες έρευνες στα λύματα των μεγάλων πόλεων δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα υπάρχει αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου. Έχει παρατηρηθεί να δραστηριοποιούνται στην διακίνηση – χρήση ινδικής κάνναβης  ανήλικοι μαθητές κάτω των 14 ετών καθώς και στην ηλικία των 17-18  η ύπαρξη περιστατικών  bulling, τα οποία δεν καταγγέλλουν τα θύματα,   κατόπιν άρνησης χρήσης κοκαΐνης όταν αυτή προσφέρεται από συνομήλικους καθώς και την διακίνηση του ακριβού αυτού ναρκωτικού  από άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, 18 -22 χρονών.

Το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει στο ενεργητικό του αρκετές και σημαντικές επιτυχίες κατά της δίωξης των ναρκωτικών.

Σε αυτό τον διαρκή αγώνα κατά της μάστιγας κατά των ναρκωτικών τα στελέχη της Περιφερειακής  Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Βόλου έχουν καταφέρει μεγάλες επιτυχίες με συντελεστή δυσκολίας που αυξάνεται αν συνυπολογιστεί πως εδώ και αρκετά έτη εργάζονται χωρίς να υπάρχει η συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις που γίνονται προκειμένου η υπηρεσία να ενισχυθεί με εκπαιδευμένο σκύλο και τον συνοδό του.

Δραστηριότητα για το Ά εξάμηνο 2021.

1.       337,60 γρ. ακατέργαστη κάνναβη και 2 αυτοσχέδια τσιγάρα ακατέργαστης κάνναβης

2.       3 δενδρύλλια κάνναβης

3.       45,8 γρ. μεθαδόνη σε υγρή μορφή

4.       0,30 γρ. κοκαΐνη

5.       167 ναρκωτικά δισκία

6.       3 σύριγγες με υπολείμματα βουπρενορφίνης

7.       752 λαθραία τσιγάρα σε πακέτα

8.       61 λαθραίες συσκευασίες καπνού 3,050 γρ.

9.       2,994 γρ. λαθραίο καπνό χύμα

10.   Χρηματικό ποσό 1040,00€

Αριθμός συλληφθέντων: 29

Αριθμός υποθέσεων: 28

Αν και οι αριθμοί σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν  την προσφορά των στελεχών του Π.Ο.ΔΙ.Ν. Βόλου είναι σαφές πως οι ποσότητες κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών και οι υποθέσεις που αναφέρονται προϋποθέτουν ατελείωτες ώρες εργασίας ,ξενύχτια ,και έκθεση σε κινδύνους που σε πολλές απαιτούν αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια που δεν εξαργυρώνεται με κανένα τρόπο .

Για την ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος η παρουσίαση του έργου που επιτελούν οι συνάδελφοι του Π.Ο.ΔΙ.Ν. Βόλου αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και στην κοινωνία και τους ευχόμαστε πάντα επιτυχίες .