ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος : Β.Σποράδες και Λιμενικό, μια συνέντευξη του Στέφανου Θεοχαρίδη στον Avanti 983. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Breaking

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος : Β.Σποράδες και Λιμενικό, μια συνέντευξη του Στέφανου Θεοχαρίδη στον Avanti 983.



Στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Σκιάθου Avanti 983 μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Κεντρικής Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Π.Ο.Λ. Στέφανος Θεοχαρίδης αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στα νησιά των Β.Σποράδων.

 

Βασικό θέμα που έχει προκύψει και με τα 3 νησιά των Β.Σποράδων είναι αυτό της στελέχωσης αφού από το 2014 και μετά με τη μείωση των οργανικών θέσεων και τον Καλλικράτη το προσωπικό σε Σκιάθο ,Σκόπελο και Αλόννησο έχει μειωθεί σημαντικά .

 

Επίσης οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους.

 

Συναντήσεις με τους Δημάρχους των νησιών.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις και με τους τρείς Δημάρχους των Β.Σποράδων ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία της Ένωσης μας και της Π.Ο.Λ. προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της στέγασης των συναδέλφων βάσει του Ν.4483/2017 όπου και παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να καλύπτουν τη στέγαση και τη σίτιση των Λιμενικών .   

     

Επίσης έχει γίνει συζήτηση για τη δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών .

Σημαντική και η συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειακό Σύμβουλό Β.Σποράδων κ.Ζλατούδη ο οποίος είναι κοντά μας να συνδράμει όπου τον χρειαστούμε.

 

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι αλήθεια ότι ως Λιμενικοί αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα με το ιατροφαρμακευτικό καθώς για πολλά χρόνια οι Φαρμακευτικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα μας έχουν κόψει τα φάρμακα.       

 

Ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος είμαστε οι μόνοι σε Πανελλαδικό επίπεδο που ήρθαμε σε συμφωνία με το φαρμακευτικό σύλλογο Ν.Μαγνησίας και εδώ και 2 χρόνια οι Λιμενικοί παίρνουν φάρμακα.

 

Επίσης πριν  λίγες μέρες καταφέραμε και ήρθαμε σε συνεργασία με το Πολυιατρείο Σκιάθου του κ.Ιγνατιάδη προκειμένου οι συνάδελφοι και οι οικογένειες τους να μπορούν να έχουν ιατρική περίθαλψη με το ατομικό τους βιβλιάριο.

 

Ασθενοφόρο σκάφος  

Αναμένεται οι Β.Σποράδες να εξοπλιστούν με ασθενοφόρο σκάφος που θα έχει έδρα τη Σκιάθο και θα στελεχωθεί ως πλήρωμα με Λιμενικούς .Αυτό όμως απαιτεί και αύξηση των στελεχών στην υπηρεσία προκειμένου να το επανδρώσουν.

 

Σκόπελος

 Το 2014 Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου υποβαθμίστηκε σε Λιμενικό Τμήμα υπαγόμενο στο Λιμεναρχείο Σκιάθου ενώ το Λιμενικό Τμήμα Λουτρακίου Γλώσσας υποβαθμίστηκε από Λιμενικό Τμήμα σε εποχικό φυλάκιο.

Αφού καταφέραμε να αποτελέσει η Σκόπελος το 2017 ξεχωριστή μετάθεση με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε τη λανθασμένη εφαρμογή της διάταξης καθώς συνάδελφοι που υπηρετούσαν στη Σκόπελο ενώ θα έπρεπε να μπορούν να αιτηθούν μετάθεσης ξαφνικά μηδένισαν σε χρόνο υπηρεσίας με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένοι για ακόμη 3 έτη .               σε ένα νησί χωρίς να μπορούν μετατεθούν στο τόπο που επιθυμούν .

 

Γι΄αυτό μέλημα μας είναι η κάλυψη των κενών θέσεων στη Λιμενική Αρχή Σκοπέλου ώστε  οι υπηρετούντες εκεί να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες αφού ενισχυθούν από  στελέχη που θα έρθουν με μετάθεση και από τα λιμεναρχεία αλλά και από τις παραγωγικές σχολές του ΛΣ .

 

Επίσης στόχος μας είναι να  υπάρξει συνεργασία με το Πολυιατρείο Σκοπέλου προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι συνάδελφοι της Σκοπέλου όπως έγινε και στη Σκιάθο.

 

Αλόννησος

                                                                                               

Ο Λιμενικός Σταθμός Αλοννήσου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα σε θέμα στελέχωσης προσωπικού αφού εδώ και πολλά έτη παρουσιάζεται με σοβαρά κενά

 

Οι ελάχιστοι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Αλόννησο κυριολεκτικά υπερβάλλουν εαυτό καθώς αποτελεί ένα νησί με αυξημένη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες ,μεγάλη και δυσπρόσιτη ακτογραμμή και με χώρο θαλάσσιας αρμοδιότητας το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου ως το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο.

 

Στην αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία (σε πιλοτικό επίπεδο για φέτος)  του πρώτου Υποβρύχιου Μουσείου στην Ελλάδα το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία για χιλιάδες επισκέπτες από όλο το κόσμο, το 2021.

 

Σκοπός της Ένωσής μας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Π.Ο.Λ. είναι να επιλύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι υπηρετούντες στις Β.Σποράδες και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση .